Corona-maatregelen en mondkapjes voorkomen normale griep in Spanje

Corona-maatregelen en mondkapjes voorkomen normale groep in Spanje
Beeld: 123rf

Corona-maatregelen en mondkapjes voorkomen normale griep in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanwege alle corona-maatregelen, de anderhalve meter afstand, de groepsgroottes en natuurlijk de mondkapjes zijn er op dit moment tijdens het griepvirus seizoen praktisch geen gevallen bekend. Sterker nog, sinds de aanvang van het griepseizoen zijn er in heel Spanje slechts 6 gevallen bekend.

Het griepseizoen is in Spanje reeds in september 2020 begonnen maar tot op de dag van vandaag, inmiddels februari 2021, zijn er amper griepgevallen bekend. Dat neemt niet weg dat het influenzavirus nog steeds aanwezig is in Spanje maar vanwege alle genomen corona-maatregelen is de kans op besmetting gering. 

Volgens de officiële cijfers van het Sistema de Vigilancia de la Gripe (SVGE) in Spanje zijn er in het griepseizoen 2019/2020 in totaal 619.000 bevestigde gevallen geweest waarvan 27.700 personen opgenomen moesten worden in ziekenhuizen en 1.800 naar de intensive care moesten. Uiteindelijk overleden er volgens het SVGE het afgelopen griepseizoen 3.900 personen. 

Het opvallende is dat in het seizoen 2018/2019 er nog 6.300 griepdoden geregistreerd werden en in het seizoen 2017/2018 zelfs 15.000 griepdoden. In alle gevallen is dat lager dan het aantal officiële corona-doden op dit moment.

In het begin van de corona-crisis en pandemie (en nu nog steeds) werd door veel mensen de vergelijking gemaakt met de normale griep (influenzavirus). Volgens velen van de corona-ontkenners sterven er jaarlijks meer mensen in Spanje aan de griep dan aan het coronavirus en COVID-19. 

We gaan daar niet over discussiëren en proberen ook niemand iets aan te praten (ieder mag zijn/haar eigen mening hebben). Wanneer we echter naar de officiële cijfers kijken dan zien we dat die vergelijking wat betreft sterfgevallen nu allang niet meer klopt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.