Corona-maatregelen en mondkapjes voorkomen normale griep in Spanje

Corona-maatregelen en mondkapjes voorkomen normale groep in Spanje
Beeld: 123rf

Corona-maatregelen en mondkapjes voorkomen normale griep in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanwege alle corona-maatregelen, de anderhalve meter afstand, de groepsgroottes en natuurlijk de mondkapjes zijn er op dit moment tijdens het griepvirus seizoen praktisch geen gevallen bekend. Sterker nog, sinds de aanvang van het griepseizoen zijn er in heel Spanje slechts 6 gevallen bekend.

Het griepseizoen is in Spanje reeds in september 2020 begonnen maar tot op de dag van vandaag, inmiddels februari 2021, zijn er amper griepgevallen bekend. Dat neemt niet weg dat het influenzavirus nog steeds aanwezig is in Spanje maar vanwege alle genomen corona-maatregelen is de kans op besmetting gering. 

Volgens de officiële cijfers van het Sistema de Vigilancia de la Gripe (SVGE) in Spanje zijn er in het griepseizoen 2019/2020 in totaal 619.000 bevestigde gevallen geweest waarvan 27.700 personen opgenomen moesten worden in ziekenhuizen en 1.800 naar de intensive care moesten. Uiteindelijk overleden er volgens het SVGE het afgelopen griepseizoen 3.900 personen. 

Het opvallende is dat in het seizoen 2018/2019 er nog 6.300 griepdoden geregistreerd werden en in het seizoen 2017/2018 zelfs 15.000 griepdoden. In alle gevallen is dat lager dan het aantal officiële corona-doden op dit moment.

In het begin van de corona-crisis en pandemie (en nu nog steeds) werd door veel mensen de vergelijking gemaakt met de normale griep (influenzavirus). Volgens velen van de corona-ontkenners sterven er jaarlijks meer mensen in Spanje aan de griep dan aan het coronavirus en COVID-19. 

We gaan daar niet over discussiëren en proberen ook niemand iets aan te praten (ieder mag zijn/haar eigen mening hebben). Wanneer we echter naar de officiële cijfers kijken dan zien we dat die vergelijking wat betreft sterfgevallen nu allang niet meer klopt.

Ga naar de inhoud