Daklozen en seizoensarbeiders kunnen in Spanje ook een vitaal inkomen krijgen

Daklozen en seizoensarbeiders kunnen in Spanje ook een vitaal inkomen krijgen
Beeld: Moncloa.es

Daklozen en seizoensarbeiders kunnen in Spanje ook een vitaal inkomen krijgen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 15 juni 2020 is het voor bepaalde inwoners van Spanje die aan de voorwaarden voldoen mogelijk om een minimaal vitaal inkomen (ingreso mínimo vital) aan te vragen. Na een langzame start en nog steeds niet een goed georganiseerde manier van het verdelen van dit minimaal vitaal inkomen, heeft de regering nu bekend gemaakt dat ook daklozen en seizoensarbeiders kans maken op het ‘ingreso mínimo vital’.

Bij de bekendmaking werd aangegeven dat minstens 850.000 huishoudens profijt zouden hebben van het minimaal vitaal inkomen. Hierdoor zouden duizenden mensen uit een situatie van extreme armoede kunnen komen. Maar de realiteit is dat sinds de invoering van het ‘ingreso mínimo vital’ er circa 160.000 huishoudens zijn die vorm van inkomen hebben gekregen.

Het Ministerie van Inclusión, Seguridad Social y Migraciones geeft aan dat er circa 60.000 aanvragen afgewezen zijn omdat deze niet voldeden aan de eisen om recht te hebben op een minimaal vitaal inkomen of omdat de aanvraag niet compleet was.

Maar op dinsdag zijn er flexibele regelingen bekend gemaakt waardoor op papier meer inwoners van Spanje recht hebben op een ‘ingreso mínimo vital’. 

Als eerste kunnen personen die in groepswoningen of opvangcentra wonen zoals daklozen en seizoensarbeiders, ook een aanvraag indienen voor een minimaal vitaal inkomen.

Men zal ook flexibeler zijn voor bepaalde groepen zoals personen die met een scheiding of huisuitzetting te maken hebben maar ook personen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. 

Ook personen die gedwongen worden om samen te wonen omdat ze niet genoeg inkomsten hebben om zelfstandig te kunnen wonen, hebben recht op het minimaal vitaal inkomen.

LEESTIP
Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia

Wat is het minimaal vitaal inkomen

In het Spaans heet het minimaal vitaal inkomen ‘ingreso mínimo vital’ of IVM. Het IVM geldt voor alle inwoners van Spanje die langer dan 12 maanden officieel een resident zijn in het land, dus in principe ook voor Nederlanders en Belgen die officieel de resident-status hebben en dat kunnen aantonen door middel van de ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Union’ (het groene kaartje of tarjeta residencia).

Houd daarbij rekening met het volgende, alleen als je hier aan voldoet heb je kans op het IVM:

  • Het IVM is niet per persoon maar per huishouden.
  • De aanvrager moet tussen de 23 en 65 jaar oud zijn of 18+ jaar met een kind..
  • Je moet minstens 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag woonachtig zijn en officieel ingeschreven (residencia legal) staan in Spanje als legale inwoner.
  • Je moet ten minste 12 maanden ingeschreven staan bij en bijgedragen hebben aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social).
  • Werkloos zijn is geen must want het IVM is ook te ontvangen als men werkt maar niet genoeg inkomen ontvangt om van rond te komen.
  • Je moet een vermogenslimiet (límite de patrimonio) hebben tussen 16.614 euro voor alleenstaanden en 43.396 euro in het geval van een huishouden van vier personen. 

Simulator

Op de website van deze simulator dien je enkele vragen naar waarheid te beantwoorden waarna men het uiteindelijke geschatte (want dit is niet definitief) minimale vitale inkomen getoond wordt.

Ga naar de inhoud