Het gaat goed met de bruine berenpopulatie in de Spaanse Pyreneeën

Het gaat goed met de bruine berenpopulatie in de Spaanse Pyreneeën
beeld: @territoricat / twitter
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Goed nieuws voor de Oso Pardo of bruine beer in de Spaanse Pyreneeën. Volgens de laatste cijfers van de Grupo de Seguimiento Transfronterizo del Oso Pardo en los Pirineos (GSTOP – groep voor de transnationale opvolging van de bruine beer). Ondanks enkele incidenten van vergiftiging of confrontaties met mensen wordt de populatie momenteel rond de 64 exemplaren geschat.

Dat cijfer wijst op de minimum geobserveerde populatie. Het gaat dan vooral om haarsporen, pootafdrukken, automatische camerabeelden of effectieve waarnemingen. Men sluit dus niet uit dat de populatie mogelijk zelf nog omvangrijker is. In elk geval gaat het om een recordcijfer sinds een eeuw sinds men actief werkt aan de regeneratie van de soort.

In 2018 stond de balans nog op 51 exemplaren, in 2019 waren dat er zogezegd 58. In 2020 waren er 29 vrouwtjes en 29 mannetjes geteld. Daarvan waren er 25 volwassen beren, 13 adolescenten en 16 cachorros (welpen). In 2020 werden 16 kleine beren geboren verdeeld over 9 verschillende moeders. Die moeders heten Fosca (1 welp), Caramellita (3 welpen), Plume (1 welp), Bambou (2 welpen), Callista (1 welp), Chataigne (1 welp), Gaia (2 welpen), en Aran (2 welpen). Tussen 1996 en 2020 werden in totaal 98 welpen geboren uit 54 verschillende zwangerschappen.

Het geografisch gebied waarover de berenpopulatie verspreid is is zo een 8.200 vierkante kilometer groot. Het is dus niet eenvoudig hen altijd exact op te volgen. Er zijn dit jaar 9 exemplaren waarvan men gelooft dat ze gestorven zijn. Enkele daarvan zijn helaas door menselijk toedoen om het leven gekomen. Door de strenge beschermde status van de bruine beer hangen daar echter zware straffen aan vast.

Voor het geval je ooit oog in oog komt te staan met een bruine beer lees je HIER hoe te reageren.