Steeds meer buitenlanders zoeken het rustige Galicië op om te wonen

Steeds meer buitenlanders zoeken het rustige Galicië op om te wonen
Beeld: Concello de Cerdido / facebook

Steeds meer buitenlanders zoeken het rustige Galicië op om te wonen

In het dorp Cerdido, gelegen in de provincie A Coruña in Galicië, is een kleine Toren van Babel ontstaan. Dit fenomeen weerspiegelt de ongebruikelijke herbevolking van het stervende platteland van deze regio in het noordwesten van Spanje. Steeds meer buitenlanders kopen verlaten boerderijhuizen in afgelegen dorpskernen, op zoek naar de rust van een dorp tegen een lage prijs. Onder deze buitenlandse kopers bevinden zich ook steeds meer Nederlanders, die soms zelfs hele dorpen opkopen.

Deze trend heeft geleid tot een interessante mix van nationaliteiten in dit kleine dorp, waar verschillende talen worden gesproken en culturen samenkomen. De aantrekkingskracht van het Galicische platteland voor buitenlanders ligt voornamelijk in de betaalbare prijzen van de huizen en de rustige levensstijl die het biedt. Het is een uniek verschijnsel dat de lokale bevolking en de nieuwkomers samenbrengt in een gemeenschap die diverser is dan ooit tevoren.

Cerdido is een gemeente die slechts 50 vierkante kilometer beslaat, verdeeld over drie volledig landelijke parochies. In de omgeving vind je eucalyptusbossen, weilanden en stroompjes waar water nog overvloedig aanwezig is. Het is een prachtige plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

In deze gemeente met ongeveer duizend inwoners (1.033) telt het gemeentebestand al 17 nationaliteiten: Zwitsers, Zweden, Nederlanders, Ieren, Italianen, Letten, Wit-Russen, Roemenen, Britten en verschillende Latijns-Amerikaanse landen, van Cuba tot Chili, via Brazilië, Colombia en Venezuela. Zij vormen 8% van de bevolking. Een ongekende diversiteit voor zo’n kleine gemeente.

Sommigen wonen er seizoensgebonden (steeds langere perioden) terwijl anderen er zich volledig vestigen. Ook zijn er verschillende stellen uit Madrid en het Baskenland bezig met de aankoop van oude herenhuizen.

Nederlanders

Het dorpje Moutillón in de Galicische gemeente Cerdido telt nog maar weinig inwoners. In 2007 waren er 7, maar 5 jaar eerder nog 19. De meeste van die 19 bewoners zijn inmiddels overleden. De enige overgebleven bewoner van Moutillón is Jan, een gepensioneerde Nederlandse zeeman van rond de 70. Hij is hard aan de slag om een oud huis te renoveren, dat nog geen elektriciteit heeft, terwijl hij in een camper overnacht.

Jan is niet de enige Nederlander die in de omgeving van Cerdido woont. Het begon allemaal met de verkoop van een stenen huis in een verlaten Galicisch dorp. Een jong Nederlands stel, dat een kind verwachtte, kocht het huis met de droom om een eenvoudiger leven te leiden in contact met de natuur. Ze waren zo tevreden met hun nieuwe leven dat ze hun vrienden en familie overtuigden om ook in de omgeving te komen wonen. Zo ontstond er een kleine Nederlandse enclave in Cerdido, ver weg van de bekende Costa’s aan de drukke Middellandse Zee.

De Nederlandse bewoners zijn erg tevreden met hun leven in Cerdido. Ze genieten van de rust en de natuur en waarderen de mildere temperaturen in Galicië. Ze hopen dat Cerdido hun kleine paradijs kan blijven en vragen toeristen om het geheim te bewaren. 

Buitenlanders kopen huizen vlak bij de kust voor lage prijzen, zoals in Cedeira of Valdoviño. Stenen huizen zijn te koop vanaf 11.000 euro en bewoonbare woningen vanaf 40.000 euro. Ideaal voor thuiswerkers of een duurzame onderneming.

Nieuwe Toekomst Platteland

De opkomst van deze kleine internationale gemeenschappen in afgelegen dorpen lijkt tegenstrijdig met de bekende problemen van het platteland in Galicië (en zoveel andere regio’s in Spanje), zoals vergrijzing, bevolkingsafname en leegloop. Maar dezebuitenlandse ‘klimaatvluchtelingen’ brengen nieuw leven in de verlaten huizen en creëren de mogelijkheid voor een heropleving van het landelijke Galicië dat lange tijd geteisterd werd door migratie naar de steden en het buitenland.

Velen van hen zoeken een meer duurzame en milieuvriendelijke levensstijl weg van de drukte van de stad. Sommigen starten ecotoeristische ondernemingen, terwijl anderen een zelfvoorzienende levensstijl nastreven met moestuinen en wat kleinvee. Hun komst stimuleert de lokale economie en het herstel van traditionele landbouw- en ambachtelijke praktijken die anders dreigden uit te sterven.

Ga naar de inhoud