Krijgen Nederland en België dit weekend dankzij de ‘Spaanse pluim’ warm lenteweer?

Krijgen Nederland en België dit weekend dankzij de ‘Spaanse pluim’ warm lenteweer?
Beeld: via canva.com

Krijgen Nederland en België dit weekend dankzij de ‘Spaanse pluim’ warm lenteweer?

Het eerste weekend van april kan zomaar eens erg Spaans worden in Nederland en België, dat wil zeggen dat het weer warmer zal zijn dan normaal en dat is volgens de meteorologen te danken aan een fenomeen dat de ‘Spaanse pluim’ heet. Verwacht wordt dat het kwik in beide landen zal stijgen naar 25 graden of meer, maar wat is dit fenomeen?

De komende dagen is het wisselvallig in Nederland en België met buien die over beide landen trekken en temperaturen van 13 tot 15 graden. Vanaf woensdag zal de temperatuur echter langzaam stijgen om uiteindelijk zaterdag het hoogtepunt te bereiken van 25 graden of meer op veel plaatsen, wat volgens bepaalde kranten de vroegste zomerdag kan zijn sinds het begin van de metingen. En dat alles dankzij Spanje, of beter gezegd de zogenaamde ‘Spaanse pluim’. Laten we dit weerfenomeen eens uitleggen.

De ‘Spaanse pluim’ (‘penacho ibérico’ in het Spaans en ‘Spanish plume’ in het Engels) is een natuurverschijnsel waarbij zeer warme en droge lucht vanuit het Iberisch Schiereiland (Spanje, Andorra en Portugal) in pluimvorm richting Noordwest-Europa wordt gestuwd. De warme lucht vormt een soort deken bovenop koudere luchtlagen, waardoor zeer broeierig weer ontstaat. In de zomermaanden kan dit leiden tot zware regen- en hagelbuien, onweer en tornadovorming, maar in de herfst zorgt dit voor hogere temperaturen.

De ‘Spaanse pluim’ is een zeer bijzonder verschijnsel dat ook gevaarlijk kan zijn vanwege de snelle weersomslag. Het is een bel met warme lucht die vaak uit Spanje en/of Portugal afkomstig is, maar soms zelfs nog verder naar het zuiden uit de Saharawoestijn. Deze warme lucht kan in 48 tot 72 uur duizenden kilometers afleggen en bereikt het noorden van Europa met een tropische hitte en warme temperaturen. Maar niet veel later wordt de lucht vochtiger en kan een koufront naderen.

Ga naar de inhoud