Ook Spanje krijgt na de regen deze week te maken met hoge temperaturen tot 30 graden

Ook Spanje krijgt na de regen deze week te maken met hoge temperaturen
Beeld: eltiempo / web

Ook Spanje krijgt na de regen deze week te maken met hoge temperaturen tot 30 graden

Deze week zal Spanje een aanzienlijke stijging van de temperaturen ervaren, waarbij op sommige plaatsen de maxima tot bijna 30 graden kunnen oplopen. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van onder andere een hogedrukgebied boven Spanje, waardoor een stabiele en warme luchtmassa het land zal overheersen. Het aangenaam warme weer zal als ‘Spaanse pluim’ ook in het weekend naar Nederland en België trekken, zoals we HIER omschreven.

Deze warme omstandigheden zijn een groot contrast met de regenachtige Semana Santa en Pasen die we net hebben gehad, waar storm Nelson de boventoon voerde. Hoewel er nog wat buien verwacht worden in het noordwesten van Spanje, zal het grootste deel van het land deze week veel stabieler en warmer weer ervaren.

Naarmate de week vordert, wordt het weer in Spanje stabieler door een hogedrukgebied. Hierdoor wordt het warmer en gaan de temperaturen langzaam omhoog. Op vrijdag wordt het heel warm door een groot gebied waar weinig wind is. De temperatuur kan dan op sommige plekken in het zuiden en zuidoosten van Spanje bijna 30 graden worden. Vrijdag zal waarschijnlijk de warmste dag van de week zijn en dan is het vooral warm in bepaalde gebieden.

  • Andalusië en Murcia: Maxima dicht bij de 30 graden in steden zoals Sevilla, Córdoba, Jaén, Granada en Murcia.
  • Extremadura, Madrid en Castilla-La Mancha: Maxima tussen 25 en 28 graden.
  • Aragón, binnenland Catalonië en binnenland Valencia regio: Boven de 25 graden, mogelijk oplopend tot 28 graden.
  • Cantabrische kust, grote delen van Castilië en León: Maxima van ongeveer 25 graden.
  • Kust van Valencia regio, Catalonië en Balearen: Boven de 20 graden, mogelijk oplopend tot 25 graden.
  • Canarische Eilanden: Rond de 25 graden.

De temperaturen zijn veel hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Lokale gebieden zoals de Cantabrische kust, de Pyreneeën, het Iberisch Systeem, het zuiden van Castilië en León, Castilla-La Mancha en het oostelijk binnenland van Andalusië hebben anomalieën tot wel +12 graden.

Naast de stijgende maxima zullen ook de minimumtemperaturen in Spanje deze week oplopen, wat zal resulteren in mildere nachten. Net als bij de maximumtemperaturen zullen er regionale verschillen optreden in de minimumtemperaturen. Over het algemeen zullen de volgende waarden verwacht worden:

  • Noord-Spanje (Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura): Minima onder de 10 graden.
  • Zuid-Spanje en kustgebieden: Minima tussen 10 en 15 graden.

Deze waarden geven aan dat, hoewel de nachten warmer zullen zijn dan normaal, er in sommige gebieden nog steeds koudere temperaturen kunnen voorkomen, vooral in de binnenlanden van het noorden.

spaanse pluim
Krijgen Nederland en België dit weekend dankzij de ‘Spaanse pluim’ warm lenteweer?
Volgens verschillende meteorologische diensten krijgen Nederland en België komende zaterdag te maken met veel warmer lenteweer dan wat normaal is voor de tijd van het jaar, en dat allemaal dankzij de ‘Spaanse pluim’. Laten we dit eens uitleggen!
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud