Van ‘catalangate’ naar ‘spanishgate’: premier van Spanje en minister van Defensie ook afgeluisterd met Pegasus

Van ‘catalangate’ naar ‘spanishgate’: premier van Spanje en minister van Defensie ook afgeluisterd met Pegasus
Beeld: 123rf

Van ‘catalangate’ naar ‘spanishgate’: premier van Spanje en minister van Defensie ook afgeluisterd met Pegasus

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent werd door de Amerikaanse krant The New York Times bekend gemaakt dat uit een onderzoek van Citizen Lab blijkt dat diverse Catalaanse politici vermoedelijk werden afgeluisterd door middel van de Israëlische spionagesoftware Pegasus. Dat was een schandaal en werd door het Catalaanse separatisme aangegrepen om de Spaanse regering aan te vallen. Op maandag werd echter bekend dat ook de Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Defensie Margarita Robles bespioneerd en afgeluisterd zijn.

Even een paar weken terug. Op 19 april werd bekend dat diverse Catalaanse politici waaronder de huidige regionale premier Pere Aragonès en de voormalige regionale premiers Artur Mas, Carles Puigdemont en Quim Torra naast in totaal 60 personen vermoedelijk werden afgeluisterd door middel van het Israëlische spionageprogramma genaamd Pegasus dat in principe alleen aangeschaft en gebruikt kan worden door overheden. Daarom werd vanuit Catalonië meteen de wijzende en beschuldigende vinger naar de Spaanse regering gewezen.

Later werd bekend dat de schrijver van dit onderzoek, Elies Campo, een separatist is en verbonden is met de Catalaanse afscheidingsbeweging. Elies heeft daarnaast meerdere malen bijeenkomsten gehad met Carles Puigdemont in Brussel en is verbonden met diverse projecten die met de digitale Catalaanse republiek te maken zoals het creeën van Catalaans cryptogeld etc. De bronnen die genoemd worden in het onderzoek zijn twijfelachtig en er zijn geen of niet genoeg bewijzen voor een vermeend spionageschandaal. De Catalaanse politici kunnen ook geen bewijzen leveren. Daarnaast heeft zelfs de regionale overheid van Catalonië in 2017 geprobeerd Pegasus aan te schaffen. Toch moet het onderzocht worden en zal er meer informatie bekend worden gemaakt van een speciale commissie van staatsgeheimen.

Maar ‘catalangate’, zoals het schandaal door de Catalaanse politiek en Spaanse media wordt genoemd, heeft gezorgd voor een politieke storm waarbij de Catalaanse partijen willen weten wat er gebeurd is. Na veel ontkennen werd bekend dat de Spaanse veiligheidsdienst CNI inderdaad Pegasus gekocht heeft maar alleen gebruikt heeft in de hoogtijdagen van het Catalaanse separatisme. Immers, men wilde zich afscheiden van Spanje en er was regelmatig contact met Rusland en dat bracht de veiligheid van Spanje in gevaar. Er zijn echter, volgens de minister van Defensie, nooit politici afgeluisterd en alles gebeurde met toestemming van de rechters, zoals dat hoort in een democratie.

Premier Spanje

Maar op maandag 2 mei werd een persbijeenkomst aangekondigd want er was iets nieuws te melden. De Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Defensie Margarite Robles zijn ook het slachtoffer geworden van Pegasus. De telefoons van beide politici werden meerdere keren afgeluisterd waarbij in het geval van de Spaanse premier een keer 2,6 GB en een keer 130 MB aan informatie werd gestolen. In het geval van de minister van Defensie ging het om 9 MB aan informatie. In beide gevallen blijkt het niet om belangrijke informatie te gaan de de staatsveiligheid in gevaar kan brengen. Dit gebeurde in mei en juni 2021 op het moment dat de Catalaanse politici in de gevangenis gratie kregen, toeval of niet vraagt de pers zich meteen af.

De feiten zijn meteen nadat deze bevestigd werden door het Centro Criptológico Nacional (CCN) aan de rechters voorgelegd om dit verder te onderzoeken. Ook werd de informatie meteen gedeeld met de pers. Volgens de regering gaat het om spionage van buitenaf (infección externa) waarbij niet duidelijk werd gemaakt of het om een ander land ging of andere partijen. Ondertussen worden alle telefoons en computers van de ministers onderzocht.

De Spaanse premier en minister voegen zich in een rijtje van andere politici in meerdere landen want ook daar werd Pegasus gebruikt om politici, presidenten en ministers af te luisteren zoals de Britse Boris Johnson en de Franse Emmanuel Macron.

Ga naar de inhoud