Werklozen en aantal werkenden stijgen in Spanje

Werklozen en aantal werkenden stijgen in Spanje
Beeld: Europa Press

Werklozen en aantal werkenden stijgen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal ingeschreven werklozen is in Spanje in de maand mei met 26.573 personen gestegen, vanwege de corona-crisis het hoogste aantal sinds mei 2016. Maar tegelijkertijd is het aantal bij de Sociale Zekerheid ingeschreven werkenden ook gestegen in mei met 187.814 personen. Daarnaast is het aantal tijdelijke werklozen vanwege een zogenaamde ERTE ook gedaald met bijna 460.000 werkenden.

Mei is normaal een maand dat er vanwege de dienstensector waar ook de horeca en het toerisme toebehoren veel werkgelegenheid gecreëerd wordt in Spanje maar vanwege de aanhoudende noodtoestand en de corona-crisis waardoor het toerisme nog niet op gang is gekomen zijn er voor het eerst sinds mei 2016 in een meimaand meer werklozen bijgekomen.

Het aantal werklozen in mei is gestegen met 26.573 personen waardoor het totaal aantal op 3.857.776 werkzoekenden komt te staan. We hebben het dan alleen over die personen die ingeschreven staan bij de ‘Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE)’, onderdeel van de ‘Seguridad Social’ ofwel de Sociale Zekerheid.

Ondertussen is het aantal ingeschreven werkenden ook gestegen met 187.814 personen naar een totaal van 18.584.176 inwoners van Spanje die wel een baan hebben.

In het aantal geregistreerde werklozen zijn niet die werkenden opgenomen die vanwege de corona-crisis in een ERTE beland zijn geraakt. ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. Nu veel bedrijven weer begonnen zijn met de activiteiten worden veel van deze werknemers weer aangenomen of op actief gesteld. 

Sinds eind april zijn er 457.909 werkenden die de situatie van een ERTE hebben verlaten en weer aan het werk zijn gegaan. Het totaal aantal werkenden die zich op dit moment nog in een ERTE situatie bevinden is echter nog steeds 2.998.970 personen die dus op het einde van mei nog niet aan het werk zijn gegaan. 

87% van deze werkenden bevinden zich in een ERTE vanwege een situatie van overmacht (fuerza mayor) terwijl de overige 13% in een ERTE zitten vanwege economische, technische, organisatorische of productie redenen.

Het ‘Servicio Público de Empleo Estatal’ heeft aan 5.988.572 definitieve en tijdelijke werklozen een uitkering betaald in mei waarvan er 791.921 nieuw ingeschreven werklozen waren.

LEESTIP: Enorme stijging tijdelijke ontslagen (ERTE) in Spanje

Verschil ERTE en ERE

ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.