Search
menu
Search

Spanje heeft op een na hoogste aantal LGTBI+ inwoners ter wereld

Spanje heeft op een na hoogste aantal LGTBI+ inwoners ter wereld
Beeld: via canva.com

Spanje heeft op een na hoogste aantal LGTBI+ inwoners ter wereld

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens een recent onderzoek door Ipsos is 14% van de Spaanse bevolking tussen de 18 en 74 jaar van een niet-traditionele seksuele geaardheid, waardoor Spanje wereldwijd op de tweede plaats komt (in Brazilië is dat 15%) in termen van het aandeel volwassenen dat zich als LGBTI+ identificeert. Uit de specifieke gegevens blijkt dat 6% van de Spanjaarden zichzelf als homo identificeert en 5% als biseksueel. Deze enquête, gehouden onder meer dan 22.500 personen in 30 landen tussen februari en maart van dit jaar, toont dat het percentage mensen dat zich als LGBTI+ identificeert, toeneemt naarmate de leeftijdsgroep jonger is.

LGBTI+ staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender en Intersekse, met de “+” die refereert aan andere seksualiteiten, genders en identiteiten. Het is een brede term die wordt gebruikt om de diverse gemeenschap van mensen die niet noodzakelijk passen binnen traditionele begrippen van geslacht en seksuele geaardheid te vertegenwoordigen. Deze gemeenschap pleit voor gelijke rechten, acceptatie en erkenning in de samenleving.

Het hoogste percentage van niet-traditionele seksuele oriëntatie is te vinden bij de jonge Spanjaarden van Generatie Z (18 tot 24 jaar), waar 18% zich zo identificeert. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan bij andere generaties, zoals de millennials (25 tot 39 jaar) met 10%, Generatie X (geboren tussen 1965 en 1981) met 6%, en de babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) met 4%.

Volgens het onderzoek is Spanje, na Brazilië, het land waar het hoogste percentage mensen rapporteert een homoseksuele (63%), biseksuele (34%), transgender (12%) of non-binaire (10%) familielid, vriend of collega te hebben. Het zijn voornamelijk vrouwen die aangeven dat ze meer bekenden hebben binnen deze groepen, met 42% in vergelijking met 31% van de mannen.

Over generaties heen, is er een evenwicht waar te nemen in de bekendheid met homoseksuele mensen in hun omgeving (51% bij Generatie Z, 49% bij zowel millennials als Generatie X, en 41% bij de babyboomers). Echter, als het gaat om biseksualiteit, zijn er verschillen: Generatie Z heeft het hoogste percentage bekenden die biseksueel zijn (43% in vergelijking met 29% van de millennials, 22% van Generatie X en 14% van de babyboomers).

Spanje is een van de drie landen in de wereld die het meest voorstander zijn van het homohuwelijk, met een ondersteuningspercentage van 78%. Dit is alleen overtroffen door Portugal en Nederland, beide met een percentage van 80%, en ligt 22% boven het wereldwijde gemiddelde.

Wereldwijd is de Spaanse bevolking het meest ondersteunend voor adoptierechten voor homoseksuele koppels, waarbij maar liefst 80% dit recht ondersteunt (tegenover een wereldgemiddelde van 64%). Over de verschillende generaties heen zien we dit patroon terug: Generatie Z steunt dit recht het meest, met 71%, gevolgd door de millennials met 66%, Generatie X met 60% en de babyboomers met 59%.

Volgens de enquête is er in Spanje aanzienlijke steun voor initiatieven gericht op het verbeteren van de integratie van transgender personen. Zeven op de tien Spanjaarden zijn van mening dat deze groep discriminatie ondervindt.

Ga naar de inhoud