Barcelona heeft meer dan 1,7 miljoen inwoners

Barcelona heeft meer dan 1,7 miljoen inwoners
Beeld: via canva.com

Barcelona heeft meer dan 1,7 miljoen inwoners

Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje en de grootste gemeente van de regio Catalonië. De stad heeft een lange en bewogen geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Vandaag de dag is Barcelona een moderne, kosmopolitische stad die een perfecte mix biedt van cultuur, architectuur en levensstijl.

Volgens de recentste gegevens van het Padrón Municipal de Habitantes (Gemeentelijke Bevolkingsregister), heeft Barcelona op 1 januari 2024 een recordaantal van 1.702.814 ingezetenen bereikt. Dit is het hoogste aantal sinds 1991 en betekent een stijging van 2,6% in vergelijking met 2023.

Deze groei van de bevolking is het resultaat van twee belangrijke factoren: in 2023 werden er ongeveer 11.000 baby’s geboren in Barcelona. Aan de andere kant stierven er 14.700 mensen, het laagste sterftecijfer sinds 2019 (het jaar vóór de pandemie). In 2023 had de stad een positief migratiesaldo van 54.205 personen.

Een opvallende bevinding uit de recentste bevolkingsregistratie is dat voor het eerst sinds 2015 het aantal ingeschreven Spaanse staatsburgers is toegenomen, zij het slechts met 0,1%. Op dit moment is een op de vier inwoners van de stad afkomstig uit het buitenland.

Barcelona is een ware smeltkroes van culturen. De stad heeft een lange geschiedenis van immigratie, waardoor er een rijke culturele diversiteit is ontstaan. Inwoners uit verschillende delen van de wereld hebben zich in Barcelona gevestigd en hebben hun eigen tradities, eetgewoonten en levensstijl meegebracht.

  • Latijns-Amerika: Een aanzienlijk deel van de immigrantenbevolking in Barcelona komt uit Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Colombia, Ecuador en Peru.
  • Europese Unie: Veel Europeanen, vooral uit Italië, Frankrijk en Duitsland, hebben Barcelona als hun thuisbasis gekozen.
  • Noord-Afrika: Er is ook een aanzienlijke gemeenschap van mensen uit Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko en Algerije.

Deze culturele mix heeft Barcelona een unieke en kosmopolitische sfeer gegeven, met verschillende wijken die hun eigen karakter en identiteit hebben.

madrid
De hoofdstad van Spanje Madrid heeft nu meer dan 3,4 miljoen inwoners
Madrid heeft in het afgelopen jaar een opmerkelijke bevolkingsgroei doorgemaakt, waardoor de stad voor het eerst meer dan 3,4 miljoen inwoners heeft. Deze toename komt voornamelijk door de stijging van buitenlandse immigranten, voornamelijk uit Colombia, Venezuela, Peru en Argentinië, en ook door binnenlandse migratie.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud