Toenemend gebrek aan urinezakken in Spanje door sluiting fabriek in Nederland

Toenemend gebrek aan urinezakken in Spanje door sluiting fabriek in Nederland
Beeld: via canva.com

Toenemend gebrek aan urinezakken in Spanje door sluiting fabriek in Nederland

De beschikbaarheid van medische hulpmiddelen is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van patiënten. Een tekort aan essentiële producten kan ernstige gevolgen hebben, vooral voor mensen die afhankelijk zijn van deze hulpmiddelen voor hun dagelijkse leven. Een dergelijke crisis doet zich momenteel voor in Spanje, waar een ernstig tekort aan urinezakken een aanzienlijke impact heeft op circa 200.000 mensen met urologische aandoeningen.

Urinezakken vangen urine op bij incontinentie of urologische aandoeningen. Onmisbaar voor patiënten zonder blaascontrole, zoals bij ruggenmergletsels of na operaties. Het zijn steriele plastic zakken die urine opvangen via een katheter in de blaas. Hierdoor kunnen patiënten urine hygiënisch verwijderen zonder vaak naar het toilet te moeten gaan.

Er zijn verschillende soorten urinezakken zoals beenzakken die aan het been worden bevestigd, nachtzakken die ’s nachts gebruikt worden en groter zijn, eenmalige zakken die weggegooid worden na gebruik en herbruikbare urinezakken.

Het huidige tekort aan urinezakken in Spanje kan worden teruggevoerd tot december 2023. Op dat moment sloot een van de grootste fabrikanten van urinezakken, gevestigd in Nederland, onverwacht zijn deuren. Deze fabriek was een belangrijke leverancier voor de Spaanse markt, en de sluiting had een domino-effect op de beschikbaarheid van het product.

José Ramírez van de Spaanse Associatie van Medische Leveranciers legt uit: “We zagen dit probleem aankomen toen de fabriek sloot, maar de schaal ervan heeft ons verrast. Andere fabrikanten produceren nu 24/7, maar de vraag is enorm. Het is niet alleen Spanje; heel Europa kampt met tekorten.”

Ga naar de inhoud