Aantal werklozen Spanje gezakt naar 3 miljoen

123rf
Beeld: 123rf

MADRID – Het aantal werklozen is in de maand juni met 63.805 personen gedaald naar een totaal van iets meer dan 3 miljoen werklozen in Spanje. Dat is goed nieuws want dat is het laagste aantal werklozen sinds november 2008, het jaar waarin de economische crisis begon. Het andere goede nieuws is dat het aantal werkenden is gestegen naar 19,5 miljoen personen wat het hoogste aantal is sinds juli 2007.

63.805 personen in Spanje hebben in de maand juni een baan gevonden aangezien volgens de maandelijkse cijfers van het Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) het aantal werklozen is gedaald naar 3.015.686. Dat is het laagste cijfer sinds november 2008. In feite vonden 146.476 personen een baan in juni maar is het aantal werklozen dus met 63.805 personen afgenomen.

Daartegenover staat dat er op dit moment 19.517.697 personen in Spanje zijn die een baan hebben, 75.584 meer dan de maand ervoor (mei) en 25.000 meer dan 12 jaar geleden. In juli 2007 was het laatste recordcijfer 19.492.000 werkenden.

Daarbij valt ook op dat er een nieuw record is wat betreft ingeschreven vrouwen dat 9.050.836 personen is ofwel een 46,37% van het totaal aantal werkenden. Er staan 10.466.861 mannen ingeschreven, een 53,63% van het totaal.

In de maand mei daalde het aantal werklozen met 91.518 personen naar een totaal van 3.163.566 personen. Wel moet men er bij vermelden dat veel nieuwe banen tijdelijk van aard zijn waardoor de cijfers wellicht anders geïnterpreteerd moeten worden.

Download (PDF) het rapport in Spaans.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Perez

Nou
. Een baan die voel als een verslaafd zijn.. ? nee dankje.
Is niet negatief.. is simpelweg realiteit!! Dingen moeten veranderen. Al heel lang.. en nu weer mss verkiezingen? Een grote zooi.. ze lachen ons uit!!!!!!

Rob

Dit is gewoon heel goed nieuws. En voor de negatievelingen: heb je dan liever dat ze helemaal geen baan hebben?

Perez

Nou
. Een baan die voel als een verslaafd zijn.. ? nee dankje.
Is niet negatief.. is simpelweg realiteit!! Dingen moeten veranderen. Al heel lang.. en nu weer mss verkiezingen? Een grote zooi.. ze lachen ons uit!!!!!!

Perez

Klopt helemaal Janus,
Allemaal vakantie baantjes… het is ieder jaar hetzelfde… 60u.per week werken tijdens de zomer maanden voor 700 euro!

carlalloret@hotmail.com

En dan dat de werknemers moeten “klokken” , maar dan wel alleen de tijden opschrijven die op de loonlijst staan, niet die werkelijk gewerkt worden, extra uren worden ook niet betaald……. het blijft nog steeds een land van corruptie in alle rangen en standen!

Janus

Deze cijfers geven een vertekend beeld. Op dit moment zijn er natuurlijk weer tienduizenden extra medewerkers nodig in de horeca voor de piek-maanden en in de supermarkten om vakanties van vast personeel mogelijk te maken. Tel daar nog eens de nul-uren contracten en deeltijdwerkers bij op en het lijkt allemaal heel wat. Feit blijft dat er te weinig Spanjaarden zijn met een vast inkomen en zijn de salarissen hier veel te laag. Het klinkt allemaal heel mooi, maar de meeste mensen weten wel beter. Er is nog een hele hoop werk aan de winkel voor de dames en heten politici.… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.