Geen boetes meer in Madrid Central in de Spaanse hoofdstad

Europa press
Beeld: Europa press

MADRID – Ook al bestaat Madrid Central nog wel en zijn ook de borden en beschildering op staat nog overal te zien in het centrum van Madrid, geeft men sinds 1 juli geen boetes meer voor overtredingen. Madrid Central was de maatregel van de voormalige burgemeester Manuela Carmena om de luchtvervuiling in het centrum van de stad te laten afnemen. De nieuwe PP-burgemeester heeft deze milieumaatregel nu in feite nutteloos gemaakt door de boetes te annuleren.

Terwijl een sector in Madrid blij is met het feitelijk opheffen van Madrid Central door tot eind september geen boetes en alleen berispingen te geven, is Greenpeace niet blij, zijn meer dan 60.000 mensen de straat opgegaan om te protesteren en heeft de EU al gewaarschuwd voor maatregelen als de luchtvervuiling weer omhoog gaat in de Spaanse hoofdstad die het al niet goed doet wat betreft de luchtvervuiling en het milieu.

Madrid Central

Sinds 30 november 2018 werd een 472 hectare groot deel van het centrum van Madrid afgesloten voor een groot deel van het gemotoriseerd verkeer. Vanaf 16 maart 2019 werden er boetes gegeven aan die automobilisten die zich niet hielden aan de nieuwe regels. Sinds 16 maart zijn er zo’n 6.000 boetes gegeven van maximaal 90 euro.

Bij Madrid Central ligt de nadruk op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer waarbij het traditionele autoverkeer aan banden wordt gelegd om de uitstoot van stikstofdioxide te verminderen. Het zou volgens de gemeente dus een rustiger deel van de stad moeten worden wat in het voordeel is van het milieu, de inwoners en toeristen waardoor er minder verkeer en minder herrie zal zijn. Madrid Central werd een gebied met lage emissies, net zoals in veel andere Europese hoofdsteden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is Madrid Central[/su_note]

Nutteloos

Na de gemeenteraadsverkiezingen was er een wijziging van de wacht wat betreft de regerende partij waarbij de gemeente, dankzij de steun van Ciudadanos en de extreemrechtse partij VOX, weer in handen kwam van de Partido Popular (PP). Een van de verkiezingsbeloften was het opheffen of veranderen van Madrid Central dus zo gezegd, zo gedaan.

Ondanks de waarschuwingen vanuit Brussel, protesten van inwoners en resultaten van onderzoeken van o.a. Greenpeace die aangeven dat Madrid Central ervoor heeft gezorgd dat de luchtvervuiling afnam, zette de PP door en worden er sinds 1 juli geen boetes meer gegeven.

Hierdoor hebben autorijders weer vrij spel en is men zelfs nog verder gegaan door delen van het centrum van de stad voor het verkeer te openen die al 15 jaar autovrij of autoloos zijn, nota bene ingesteld door de PP zelf.

Madrid is dankzij deze maatregel dus niet vooruit gegaan in de strijd tegen de luchtverontreiniging in de Spaanse hoofdstad, maar flinke stappen achteruit. Het probleem volgens velen is dat de PP zich baseert op de resultaten van voor 16 maart toen men boetes ging geven en waarna de luchtvervuiling volgens experts en verschillende onderzoeken flink verminderd is, iets dat de PP achteraf overigens ook toegeeft maar de druk is kennelijk zo groot dat men toch door heeft gezet waarna Madrid, mocht de luchtvervuiling weer omhoog gaan, er flink economisch van langs zal krijgen van de Europese Commissie en er hoge sancties kunnen komen.

Meer verkeer

Op de eerste dag met een Madrid Central zonder boetes is het verkeer volgens onderzoekers toegenomen. Volgens de kersverse burgemeester is het verkeer op bv. de M30 ringweg met 0,1% toegenomen maar cijfers van het Centro de Gestión de la Movilidad de Madrid, die dus de verantwoordelijkheid hebben over de verkeersdata, laten zien dat het verkeer met 5,2% is toegenomen.

Nu er geen bekeuringen meer worden gegeven en er meer straten open zijn gesteld voor het verkeer, neemt dus ook het aantal auto’s en de daarbij horende drukte en vervuiling toe.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De ganse wereld weet zo stilletjes aan wat er voor onze gezondheid zo allemaal kan gebeuren (waaronder verkeersluwe of-autoloze centra) maar in Madrid gaat men terug in de tijd…; hoe politiek kortzichtig kan je zijn als je die vervuilende rommel in je stad toelaat….Electrische bussen en taxi’s in de steden…daar moeten we naar toe! De toekomstige generaties (maar ook de huidige bewoners) zouden er ons dankbaar voor zijn…Laat ons hopen dat het nieuw Europees Parlement eens echt iets nuttigs doet en alle landen (dan is er geen concurrentievervalsing) strenge regels oplegt qua verkeer in de binnensteden……

Goed zo nu de volgende

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.