Camino de Santiago pelgrims route weer te lopen

Camino de Santiago pelgrims route weer te lopen
Beeld: Adobe Stock

Camino de Santiago pelgrims route weer te lopen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is na de noodtoestand en het einde van het de-escalatieproces uiteraard ook gewoon te belopen geweest maar de herbergen om te overnachten, de hotels, de kathedraal van Santiago de Compostela en het pelgrimskantoor waren gesloten. Maar vanaf 1 juli is alles weer open en kunnen de pelgrimgangers weer de lange Camino de Santiago maken.

Tijdens de noodtoestand was het niet mogelijk om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela te bewandelen omdat iedereen binnenshuis moest blijven. En ook tijdens het de-escalatieproces was het nog onmogelijk omdat men niet buiten de eigen gemeente, provincie of regio mocht komen. Maar sinds 21 juni is dat allemaal wel weer mogelijk en vanaf 1 juli zijn de voorzieningen weer geopend.

De herbergen (albergues) die langs de route liggen waren tot nu toe gesloten maar het is weer mogelijk om met speciale corona-maatregelen gebruik te maken van deze overnachtingsplaatsen.

Het eindpunt de Catedral de Santiago de Compostela is ook weer geopend al mogen er maar een bepaald aantal mensen naar binnen en zijn er diverse corona-maatregelen genomen.

Ook het ‘Oficina Internacional de Acogida’ waar de officiële ‘compostela’ wordt gegeven aan de pelgrimgangers is weer open vanaf 1 juli dus men kan zich daar weer registreren om de wandeling officieel te maken.

Het record van 2019 zal men niet meer gaan halen dit jaar want vorig jaar werd afgesloten met ongeveer 350.000 pelgrimgangers meer dan de 327.378 in 2018 en iets meer dan 300.000 in 2017. Volgens jaar is een heilig Santiago jaar (Año Santo Jacobeo) en verwacht men weer meer wandelaars te ontvangen.

Wat betreft dit aantal pelgrimgangers gaat het om de personen die een ‘compostela’ hebben ontvangen, iets dat men pas krijgt als men tenminste de laatste 100 km te voet, te paard of op de fiets (in dat geval 200 km) heeft afgelegd van de weg naar Santiago.

Ga naar de inhoud