Search
menu
Search

Waarschuwingsdriehoek in sommige autopech gevallen in Spanje niet meer nodig

Waarschuwingsdriehoek in sommige autopech gevallen in Spanje niet meer nodig
Beeld: via canva.com

Waarschuwingsdriehoek in sommige autopech gevallen in Spanje niet meer nodig

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds 1 juli is het in sommige gevallen in Spanje niet meer nodig om waarschuwingsdriehoeken te gebruiken op autosnelwegen en autowegen wanneer een auto stilstaat door een ongeval of defect. Het gebruik ervan blijft echter verplicht op reguliere wegen, aldus de aankondiging van de DGT.

Iedere automobilist weet dat bij pech onderweg, ze de auto aan de kant van de weg moeten zetten en hun positie moeten markeren, zodat medeweggebruikers op de hoogte zijn van het probleem en kunnen uitwijken. Sinds 1999 is de standaardprocedure hiervoor het gebruik van de rode waarschuwingsdriehoeken, die op een veilige afstand van de auto worden gezet om anderen te waarschuwen. Maar dit systeem is verre van ideaal. Om de driehoeken te plaatsen moet je uit de auto stappen, de kofferbak openen en langs de wegkant lopen. Dit kan risicovol zijn.

Jammer genoeg zijn er jaarlijks vele meldingen van personen die ongevallen hebben gehad nadat ze hun auto verlieten om de waarschuwingsdriehoeken te plaatsen. Alleen al in 2022 hebben in totaal 42 mensen hun leven verloren door van deze reden. Feit is dat personen die hun auto verlaten zonder veiligheidsvest om de driehoeken te plaatsen of een band te verwisselen, het vaakst het slachtoffer worden van aanrijdingen op Spaanse wegen. Deze situatie wordt vooral risicovol wanneer er op dat moment een verstrooide chauffeur op de weg is en als het om een autoweg of snelweg gaat, of er slechte zichtbaarheid heerst.

Sinds zaterdag 1 juli 2023, is het voor bestuurders niet langer verplicht om uit de auto te stappen om de waarschuwingsdriehoeken te plaatsen op autosnelwegen of autowegen bij pech of na een ongeval. De Spaanse Verkeersdienst (Dirección General de Tráfico, DGT) heeft deze verplichting ingetrokken, hoewel het gebruik ervan nog steeds verplicht is op conventionele wegen. Volgens een eerdere aankondiging van de Verkeersdienst, is deze maatregel genomen om het risico te verkleinen dat bestuurders nemen wanneer ze het voertuig verlaten om de driehoeken te plaatsen.

Alleen voor V16-signaal gebruikers

Het is van belang te benadrukken dat deze maatregel enkel van toepassing is op bestuurders die gebruikmaken van het V16-signaal, een lichtgevend magnetisch toestel dat op het dak van de auto geplaatst wordt. Hoewel dit toestel al een tijdje beschikbaar is, wordt het in Spanje pas verplicht vanaf 1 januari 2026. Tot die tijd kun je nog steeds beide systemen naar believen gebruiken, al raadt de DGT aan om voor het V16-signaal te kiezen.

Hoewel het nog niet mogelijk is, heeft de DGT in de toekomstplannen om het gebruik van een extra noodsignaal, de V27, verplicht te stellen. Net zoals de V16 zal ook dit signaal dienen om andere weggebruikers te waarschuwen voor een potentieel gevaarlijke situatie. Het V27 systeem is echter ingebouwd in het voertuig en werkt automatisch, zonder dat de bestuurder controle heeft over de bediening ervan. Het kan vergeleken worden met een virtuele nooddriehoek die in het ‘onboard’-systeem van het voertuig geactiveerd wordt wanneer een andere bestuurder een V16 signaal in geval van nood plaatst.

Ga naar de inhoud