Reclame voor gokken en kansspelen vanaf nu overdag verboden in Spanje

Reclame voor gokken en kansspelen vanaf nu overdag verboden in Spanje
Beeld: 123rf

Reclame voor gokken en kansspelen vanaf nu overdag verboden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De reclame voor kansspelen, gokhuizen en weddenschappen is sinds dinsdag 31 augustus in Spanje aan banden gelegd na de publicatie van het betreffende Koninklijk Besluit in de Spaanse Staatscourant BOE waarna deze geleidelijk in werking zal treden. Vanaf nu mogen advertenties en reclames alleen nog tussen 1 en 5 uur ‘s nachts getoond worden dus de vervelende kansspelen en weddenschappen advertenties bij voetbalwedstrijden moeten vanaf nu verleden tijd zijn in Spanje.

Dit verbod is een feit geworden nadat de minister van Consumptie Alberto Garzón (Unidas-Podemos) daar al in februari 2020 om vroeg. De minister van Consumptie wilde toen dat gedurende 20 van de 24 uur per dag reclame voor online gokken verboden zou worden. Dit heeft rechtstreeks invloed op de televisiekanalen en radiostations met name die waar sportuitzendingen te zien of horen zijn. 

Verder heeft het Koninklijk Besluit ook effect op de reclame op sporttenues van voetbalclubs waar geen namen gokhuizen meer op geplaatst mogen worden. In de voetbalstadions mag ook geen reclame voor gokhuizen meer te zien zijn. Bekendheden mogen ook niet meer het gokken en kansspelen aanprijzen vanaf nu. Reclame op internet mag niet meer tenzij dit tussen 1 en 5 uur ‘s nachts is en voorzien is van een mechanisme voor ouderlijk toezicht en blokkering van de advertenties. Op sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, TikTok en Instagram kunnen reclameboodschappen alleen aan de volgers worden gestuurd. Op YouTube wordt reclame verbannen naar dezelfde tijd als de rest van de reclamemedia.

Het online gokken is een lucratieve handel in Spanje. In 2018 werd door de kansspelsector maar liefst 168 miljoen euro geïnvesteerd in online gok advertenties. Het online gokken is in bijvoorbeeld Nederland verboden maar in Spanje lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Voor, tijdens en na voetbalwedstrijden is het heel normaal om tientallen reclames voorbij te zien komen voor online gokken. Zelfs op de tenues van de voetballers zijn de namen van grote kansspel websites te vinden.

Volgens het ministerie van Consumptie is het online gokken en weddenschappen afsluiten een steeds groter probleem aan het worden, met name onder de minderjarigen. Omdat volgens het ministerie het online gokken een probleem is voor de volksgezondheid moeten er ook maatregelen getroffen worden die nu al gelden voor tabak en alcohol waarvoor het ook niet is toegestaan reclame te maken op tv en radio.

Het verbod op reclame voor kansspelen en weddenschappen is er nu dus gekomen maar als het aan minister Alberto Garzón (Unidas-Podemos) ligt komen er meer maatregelen. Zo denkt men na over het verbod van gok lokalen in steden en als die er al zijn dat deze pas open mogen na 22 uur ‘s avonds. Ook moet er een verbod komen op gokhuizen in de buurt van scholen, iets dat nu helaas wel gebeurt.

Ga naar de inhoud