Reclame voor gokken en kansspelen vanaf nu overdag verboden in Spanje

Reclame voor gokken en kansspelen vanaf nu overdag verboden in Spanje
Beeld: 123rf

Reclame voor gokken en kansspelen vanaf nu overdag verboden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De reclame voor kansspelen, gokhuizen en weddenschappen is sinds dinsdag 31 augustus in Spanje aan banden gelegd na de publicatie van het betreffende Koninklijk Besluit in de Spaanse Staatscourant BOE waarna deze geleidelijk in werking zal treden. Vanaf nu mogen advertenties en reclames alleen nog tussen 1 en 5 uur ‘s nachts getoond worden dus de vervelende kansspelen en weddenschappen advertenties bij voetbalwedstrijden moeten vanaf nu verleden tijd zijn in Spanje.

Dit verbod is een feit geworden nadat de minister van Consumptie Alberto Garzón (Unidas-Podemos) daar al in februari 2020 om vroeg. De minister van Consumptie wilde toen dat gedurende 20 van de 24 uur per dag reclame voor online gokken verboden zou worden. Dit heeft rechtstreeks invloed op de televisiekanalen en radiostations met name die waar sportuitzendingen te zien of horen zijn. 

Verder heeft het Koninklijk Besluit ook effect op de reclame op sporttenues van voetbalclubs waar geen namen gokhuizen meer op geplaatst mogen worden. In de voetbalstadions mag ook geen reclame voor gokhuizen meer te zien zijn. Bekendheden mogen ook niet meer het gokken en kansspelen aanprijzen vanaf nu. Reclame op internet mag niet meer tenzij dit tussen 1 en 5 uur ‘s nachts is en voorzien is van een mechanisme voor ouderlijk toezicht en blokkering van de advertenties. Op sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, TikTok en Instagram kunnen reclameboodschappen alleen aan de volgers worden gestuurd. Op YouTube wordt reclame verbannen naar dezelfde tijd als de rest van de reclamemedia.

Het online gokken is een lucratieve handel in Spanje. In 2018 werd door de kansspelsector maar liefst 168 miljoen euro geïnvesteerd in online gok advertenties. Het online gokken is in bijvoorbeeld Nederland verboden maar in Spanje lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Voor, tijdens en na voetbalwedstrijden is het heel normaal om tientallen reclames voorbij te zien komen voor online gokken. Zelfs op de tenues van de voetballers zijn de namen van grote kansspel websites te vinden.

Volgens het ministerie van Consumptie is het online gokken en weddenschappen afsluiten een steeds groter probleem aan het worden, met name onder de minderjarigen. Omdat volgens het ministerie het online gokken een probleem is voor de volksgezondheid moeten er ook maatregelen getroffen worden die nu al gelden voor tabak en alcohol waarvoor het ook niet is toegestaan reclame te maken op tv en radio.

Het verbod op reclame voor kansspelen en weddenschappen is er nu dus gekomen maar als het aan minister Alberto Garzón (Unidas-Podemos) ligt komen er meer maatregelen. Zo denkt men na over het verbod van gok lokalen in steden en als die er al zijn dat deze pas open mogen na 22 uur ‘s avonds. Ook moet er een verbod komen op gokhuizen in de buurt van scholen, iets dat nu helaas wel gebeurt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.