Bruine beer valt opnieuw kudde aan en doodt vijf dieren in Huesca

Bruine beer valt opnieuw kudde aan en doodt vijf dieren in Huesca
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Bruine beer valt opnieuw kudde aan en doodt vijf dieren in Huesca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De gemoederen lopen hoog op in de vallei van Hecho in de provincie Huesca in Aragón waar de veehouders al een tijdje worstelen met aanvallen van wilde bruine beren. Tijdens de nacht van maandag op dinsdag viel een beer een kudde aan en liet er vier schapen en 1 geit dood achter.

Het waren twee herders die zich hoog in de bergen waagden met hun kudde toen ze maandag het slachtoffer werden van een bloederige aanval. De kuddes graasden in een gebied dat regelmatig bezocht wordt door de beer Claverina, een van de twee Sloveense beren die in 2018 in Frankrijk vrijgelaten werd. Of het dode vee ook ditmaal haar werk is geweest, kan men voorlopig nog niet bevestigen.

In Mei van dit jaar gebeurde in hetzelfde gebied ook al eens een dodelijke aanval. Toen vond die plaats nabij de bergtop Ezcaurri in de gemeente Ansó. Er werd 1 schaap dood aangetroffen en 1 dier vermist. In April was het dan weer prijs in Gistaín in de regio Sobrarbe. Twee geiten en een schaap moesten het toen bekopen. Bij die laatste aanval ging de verdenking uit naar de beer Goiat, een beer die regelmatig in dat gebied te zien is, en bekend staat als de meest schrikwekkende beer van de Pyreneeën. Goiat staat er zelfs om berucht soms paarden of ezels aan te vallen. 

Mensen moeten gelukkig zelf weinig vrezen van een beer. Slechts in uitzonderlijke gevallen zijn er confrontaties met de mens. Het conflict tussen veehouders en grote roofdieren als de wolf of beer zijn echter dagelijkse orde in Spanje. Aanvallen zoals die van deze week in de vallei van Hecho doen dat debat weer in alle hevigheid oplaaien.

beer 1
Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een beer in Spanje?
Stel je komt in Spanje oog in oog te staan met een beer (oso) wat moet je dan doen om problemen, verwondingen of erger te voorkomen? We geven uitleg.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud