Catalaanse separatisten bereiden zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid en chaos

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse separatisten bereiden zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid en chaos

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Diverse Catalaanse pro-separatistische politieke partijen en burgers zijn van plan om te protesteren tegen een (in hun ogen) negatieve beslissing van het Hooggerechtshof over het lot van de leiders van de poging tot vorming van een Catalaanse Republiek in 2017. Op 1 oktober, twee jaar na het illegale referendum over onafhankelijkheid van de Spaanse autonome regio, werd er op veel plaatsen in Catalonië gedemonstreerd maar is duidelijk geworden dat de kracht van het separatisme niet meer hetzelfde is als twee jaar geleden.

De steeds kleiner wordende pro-separatistische beweging van Catalonië heeft de tweede verjaardag van het illegale referendum voor onafhankelijkheid van 1 oktober 2017 gekozen om een ​​nieuwe campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te onthullen in afwachting van een uitspraak van het Hooggerechtshof de komende dagen. Ook de arrestatie van separatisten heeft ervoor gezorgd dat men binnen een bepaalde groep actiever is geworden.

Afgelopen week werden er zeven CDR-leden door de politie opgepakt en later door een rechter in voorlopige hechtenis naar de gevangenis gestuurd voor vermoedelijke terroristische activiteiten. Twee van de zeven gearresteerde CDR-leden hebben toegegeven dat ze explosieven maakten en testen om in een later stadium te gebruiken. 

Tijdens het verhoor werden ook de namen van de regionale premier Quim Torra, de gevluchte Carles Puigdemont en de zus van Puigdemont genoemd als tussenpersonen en belangrijke sleutelfiguren in een plot om het Catalaanse parlementsgebouw te bezetten en explosieven te plaatsen. De eerder genoemde personen ontkennen elke relatie met de opgepakte CDR-leden en spreken van een lastercampagne. 

Democratic Tsunami

Ondertussen is bekend dat de gearresteerde leden onderdeel waren van een nieuwe beweging genaamd Equipo de Respuesta Táctica (ERT), een gewelddadige tak van de Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR) die bereid waren en zijn om met geweld hun doelen voor elkaar te krijgen.

Een deel van de pro-separatistische beweging heeft zich verenigd in de zogenaamde Democratic Tsunami, een beweging die door diverse pro-separatische politieke partijen en organisaties zoals ANC en Omnium Cultural is verwelkomt en werd opgezet door o.a. Carles Puigdemont. Deze beweging wil chaos veroorzaken door o.a. wegen af te sluiten door middel een mars van 100 km lang die in delen over de belangrijkste wegen in Catalonië moet gaan en veel verkeersproblemen kan veroorzaken.

Stakingsdag

Ook staat er voor 11 oktober een algemene staking in de regio Catalonië gepland, een actie die niet door iedereen gesteund wordt en waarvan nog niet zeker is of deze door zal gaan vanwege onenigheid bij de politieke partijen en organisaties. 

Ondertussen heeft men in het Catalaanse parlement een motie aangenomen waarin staat dat ze o.a. de Guardia Civil uit Catalonië wil zetten en dat de eventueel schuldig verklaarde Catalaanse leiders meteen door het Catalaanse parlement vrij worden gesproken en gratie krijgen.

Dat heeft er weer voor gezorgd dat diverse politieke partijen een motie van wantrouwen willen starten tegen de regering van Quim Torra voor het keer op keer schenden van de Spaanse grondwet. Overigens beloofde Torra tijdens een herdenkingsceremonie op 1 oktober nogmaals dat hij koste wat kost de Catalaanse Republiek wil bewerkstelligen.

Artikel 155

De demissionaire premier Pedro Sánchez heeft op 1 oktober ook aangegeven er niet voor terug te deinzen om artikel 155 opnieuw in te zetten om de orde te handhaven in Catalonië als daar een gegronde reden voor is. Hij waarschuwde de Catalaanse regio premier dan ook dat hij niet te ver moet gaan want ook een demissionaire regering kan artikel 155 gebruiken met medewerking van de andere politieke partijen.

Al met al belooft het een drukke en chaotische oktober en november te gaan worden in Catalonië vanwege de uitspraak in de rechtszaak tegen de Catalaanse pro-separatistische leiders. Mocht men de komende maanden naar Catalonië reizen houdt dan de kranten in de gaten wat betreft mogelijke acties etc.

Om de eeuwige discussie tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse separatisme te voorkomen is het niet mogelijk om een reactie te plaatsen. 

Ga naar de inhoud