Search
menu
Search

2-D: autonome verkiezingen in Andalusië (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

2-D: autonome verkiezingen in Andalusië (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Deze zondag 2 december vinden er regionale verkiezingen plaats in de autonome deelstaat Andalusië. Het gaat om vervroegde verkiezingen die door de regiopremier Susana Díaz werden aangekondigd nadat het pact tussen Ciudadanos en de PSOE op de klippen liep en de regionale staatsbegroting voor 2019 niet aangenomen kon worden. Normaal gesproken stonden deze verkiezingen gepland voor maart 2019.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]RESULTATEN VERKIEZINGEN ZIJN HIER TE LEZEN[/su_note]

In totaal mogen er 6.541.748 inwoners van Andalusië naar de stembus gaan deze zondag. 242.963 van hen woont in het buitenland waarvan er meer dan 85.000 reeds via internet of de post hebben gestemd. Andalusië is de autonome deelstaat van Spanje met de meeste inwoners, te weten 8,4 miljoen en heeft daarnaast het grootste parlement met 109 zetels.

60% van alle stemmers concentreert zich in de provinciale hoofdsteden zoals Sevilla, Málaga en Granada of in steden met meer dan 100.000 inwoners, het merendeel langs de kust. De rest van de deelstaat woont in de binnenlanden van Andalusië wat goed is voor 40% van de stemmen waar de PSOE-partij gedurende jaren praktisch een monopoliepositie heeft wat betreft stemmers.

De voorspellingen zeggen dat de PSOE, de socialistische partij die al 40 jaar aan de macht is in deze regio, opnieuw de verkiezing zal gaan winnen. Susana Diaz zal echter alleen niet genoeg stemmen hebben en zal dus opnieuw een coalitie aan moeten gaan, mocht zij winnen. Datzelfde geldt voor de andere partijen aangezien geen enkele genoeg zetels zal weten te krijgen om de meerderheid te hebben.

Cijfers

De autonome verkiezingen hebben een kostprijs van ongeveer 10,5 miljoen euro wat 1 miljoen minder is dan bij de verkiezingen in 2015. In totaal zijn er 10.038 stemhokjes in 3.832 scholen in de acht provincies in Andalusië. Er zijn 102 miljoen stembiljetten, 6,8 miljoen enveloppen en 123.000 handleidingen voor de leden van de stem-tafels gedrukt.

Partijen

In feite zijn er vier grote partijen, te weten de PSOE met de huidige regiopremier Susana Díaz aan het hoofd, de PP met Juanma Moreno als lijsttrekker, Juan Martín van de oranje gekleurde Ciudadanos en Teresa Rodríguez van Adelante Andalucía (Podemos-IU). Daar is de nieuwe extreem rechtse partij VOX bijgekomen die volgens de voorspellingen kans maakt op 3 of 4 zetels.

Mogen buitenlandse inwoners stemmen?

Nee. Buitenlandse inwoners die wel ingeschreven staan maar geen Spaanse nationaliteit hebben mogen niet meestemmen met de autonome/regionale verkiezingen in Spanje. Buitenlanders die ingeschreven staan bij de gemeente mogen wel meestemmen met de gemeenteraad en Europese verkiezingen op 26 mei 2019.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Stemmen als buitenlander in Spanje[/su_note]
Ga naar de inhoud