Search
menu
Search

Wonen op Mallorca voor- en nadelen, beste gebieden en levensonderhoud

Wonen op Mallorca voor- en nadelen, beste gebieden en levensonderhoud
Beeld: via canva.com

Wonen op Mallorca voor- en nadelen, beste gebieden en levensonderhoud

Mallorca is voor velen een droombestemming om te wonen vanwege het prachtige klimaat, adembenemende landschappen en hoge levenskwaliteit. Toch brengt de beslissing om naar dit Baleareneiland te verhuizen ook overwegingen met zich mee. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van wonen op Mallorca, de beste gebieden om je te vestigen en de kosten van levensonderhoud die met deze betoverende bestemming gepaard gaan.

Mallorca is het grootste van de vier Baleareneilanden, naast Menorca, Ibiza en Formentera. Deze eilanden hebben allemaal iets speciaals te bieden, maar de meeste buitenlanders kiezen voor een woning op Mallorca of Ibiza. Wonen op Mallorca (net zoals Ibiza) is een veelzijdige ervaring met zowel aantrekkelijke als uitdagende aspecten.

Voordelen

 • Mediterraan klimaat: zorgt voor warme zomers en milde winters, ideaal voor zon- en buitenactiviteiten.
 • Rijke cultuur en natuur: historisch erfgoed en paradijselijke baaien maken het tot een geweldige omgeving.
 • Internationale gemeenschap: maakt integratie gemakkelijk, vooral voor expats.
 • Entertainment: veel restaurants, bars, clubs en culturele evenementen.
 • Scholen: uitgebreid aanbod van internationale en lokale scholen.
 • Gezondheidszorg: zowel openbare als privégezondheidszorg van hoge kwaliteit.

Nadelen

 • Hoge kosten: levensonderhoud, vooral huur en koop vastgoed, is duur.
 • Toerisme: in het hoogseizoen kan het erg druk worden.
 • Werk: beperkte diversiteit aan banen door afhankelijk van toerisme.

Beste plaatsen

De keuze voor een gebied op Mallorca is net zo gevarieerd als het landschap. Palma is het kloppend hart van het eiland en biedt een bruisend stadsleven met alle denkbare voorzieningen en diensten. De historische binnenstad en de imposante kathedraal vertegenwoordigen een smeltkroes van cultuur en geschiedenis. De drukte en het snelle tempo zijn echter iets om rekening mee te houden als je een rustigere omgeving verkiest.

Valldemossa, in de beschermde Sierra de Tramuntana, is de ideale plek voor rustzoekers. De adembenemende uitzichten en diepe verbinding met de natuur vormen een ontsnapping aan de drukte. Hoewel de rust voor velen een troef is, zijn de voorzieningen er beperkter dan in Palma.

Voor zee-liefhebbers is Alcúdia onverslaanbaar. De fijnzandige stranden gecombineerd met familie-entertainment en toeristische voorzieningen maken het tot de ideale plek om van de Middellandse Zee te genieten zonder in te leveren op moderne gemakken.

Santa Ponça en andere exclusieve gebieden in het zuidwesten bieden luxe villa’s en jachthavens voor hen die op zoek zijn naar exclusiviteit en luxe.

Kosten levensonderhoud

De levensonderhoudskosten op Mallorca zijn over het algemeen vrij hoog in vergelijking met andere regio’s van Spanje. Dit geldt vooral voor de huur en aankoop van onroerend goed.

 • Huurprijzen variëren sterk per regio. In Palma en de meer luxe gebieden liggen de prijzen het hoogste; Palma centrum: € 800 – € 1200 per maand, Santa Ponça en omgeving: € 1500 – € 2500 per maand
 • Koopprijzen voor vastgoed op Mallorca: Appartement in Palma: € 3000 – € 5000 per m², villa in Santa Ponça: € 4000 – € 8000 per m².
 • Ook dagelijkse boodschappen zijn over het algemeen duurder dan op het vasteland. Houd rekening met ongeveer 15 tot 30% hogere prijzen in de supermarkt. De kosten voor uit eten gaan zijn vergelijkbaar met de rest van Spanje.
 • Openbaar vervoer op Mallorca is goedkoop. Een bus- of treinticket kost rond de € 2. Taxi’s zijn wel aan de prijzige kant.

Wonen op Mallorca en werken op Ibiza: is dat mogelijk?

Steeds meer mensen combineren wonen op Mallorca met werken op Ibiza. De eilanden liggen namelijk dicht bij elkaar en zijn perfect verbonden door veerboten en vluchten. De veerdienst van Mallorca naar Ibiza duurt ongeveer 3 uur en vaart meerdere keren per dag. Een enkele reis kost ongeveer € 80. Er gaan ook regelmatig vluchten tussen de eilanden die slechts 30 minuten duren. Prijzen variëren sterk per seizoen, maar beginnen bij ongeveer € 60 per enkele reis.

Het is dus zeker haalbaar om op Mallorca te wonen en enkele dagen per week op Ibiza te werken. Zo kun je het beste van beide eilanden combineren: rust en natuur op Mallorca met feesten en werken op Ibiza!

Ga naar de inhoud