Search
menu
Search

Het aantal toeristische appartementen in Spanje blijft groeien

Het aantal toeristische appartementen in Spanje blijft groeien
Beeld: via canva.com

Het aantal toeristische appartementen in Spanje blijft groeien

Het aantal toeristische appartementen in Spanje is in 2022 met 9,2% gegroeid, tot een totaal van 340.424 eenheden volgens cijfers tot oktober die zijn gepubliceerd door het Spaanse Statistiekbureau (INE). Deze toeristische appartementen vertegenwoordigen nu 1,3% van het totale woningbestand in Spanje, terwijl dit een jaar geleden nog 1,24% was.

De cijfers liggen ook al boven de 1,28% die in 2020 werd bereikt, toen er 321.496 toeristische appartementen waren. Wat betreft regio’s voert Andalusië de lijst aan met 79.065 eenheden, gevolgd door de regio Valencia (58.337), Catalonië (52.026), de Canarische Eilanden (44.376), de Balearen (26.507), Madrid (16.970) en Galicië (18.080).

Het totale aantal slaapplaatsen in deze toeristische appartementen kwam in oktober uit op 1.737.509, vergeleken met 1.627.277 in dezelfde maand in 2022. Het gemiddelde aantal slaapplaatsen per appartement daalde iets tot 5,1, van 5,09 in voorgaande jaren. Dit aantal is gelijk aan dat in 2020.

De groei van het aantal toeristische appartementen in Spanje zet door. Sinds 2015 is er sprake van een sterke stijging, met jaarlijkse groeicijfers van 10% of meer. Deze appartementen worden verhuurd via online platforms als Airbnb en Booking.com.

Er zijn een aantal redenen aan te wijzen voor de aanhoudende groei van het aantal toeristische appartementen in Spanje:

  • Toerisme in Spanje blijft groeien. Het land trok in 2019 bijna 84 miljoen buitenlandse bezoekers. De vraag naar accommodatie neemt daardoor toe.
  • Verhuur van appartementen aan toeristen is financieel aantrekkelijk voor eigenaren, vanwege de hogere prijzen dan bij permanente verhuur.
  • Online platforms als Airbnb maken het gemakkelijker om appartementen wereldwijd aan te bieden.
  • De economische crisis zorgde dat meer mensen hun woning gingen verhuren aan toeristen voor extra inkomsten.
  • Steden als Barcelona en Madrid zijn populair bij toeristen, wat zorgt voor extra vraag naar appartementen.

De sterke groei van het aantal toeristische appartementen heeft echter ook gevolgen zoals minder beschikbare woonruimte voor locals, vooral in populaire steden als Barcelona. Huizenprijzen stijgen hierdoor. Overlast voor buurtbewoners door feestende toeristen en verhoogde drukte. Verandering van wijken door meer toeristische voorzieningen en minder lokale winkels en lagere hotelbezetting omdat toeristen vaker voor appartementen kiezen.

Steeds meer steden proberen de groei van toeristische appartementen aan banden te leggen:

  • Limieten op het maximaal aantal dagen dat een woning verhuurd mag worden.
  • Verbod op verhuur van appartementen in bepaalde wijken.
  • Vergunning nodig om appartementen te verhuren aan toeristen.
  • Toeristenbelasting voor overnachtingen in appartementen.
  • Strengere controle en hogere boetes bij overtreding van de regels.

Woningen voor toeristisch gebruik

Toeristische appartementen maken deel uit van de bredere categorie woningen die voor toeristisch gebruik worden verhuurd. Naast appartementen gaat het ook om vakantiehuizen, villas, woningen en kamers in particuliere woningen.

In totaal waren er in Spanje in oktober 2022 340.424 woningen die voor toeristisch gebruik werden aangeboden. Dit is een stijging van 9,2% vergeleken met een jaar eerder. De woningen vertegenwoordigen nu 1,3% van alle woningen in Spanje.

De meeste woningen voor toeristen bevinden zich in de populaire vakantiegebieden zoals Andalusië met 79.065 woningen, Valencia regio met 58.337 woningen, Catalonië met 52.026 woningen en de Canarische Eilanden met 44.376 woningen.

Het totale aantal slaapplaatsen dat door deze woningen wordt geboden bedraagt 1.737.509. Dit komt neer op gemiddeld 5,1 slaapplaatsen per woning. Dit aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren en wijst erop dat de woningen relatief klein van omvang zijn.

Platforms

De meeste woningen voor toeristisch gebruik worden aangeboden via online platforms als Airbnb en Booking.com. De populariteit van deze platforms zorgt voor een hoge vindbaarheid en bereik onder toeristen uit binnen- en buitenland.

Eigenaren adverteren hun woningen op deze platforms vanwege de grote pools van potentiële huurders die hiermee worden bereikt. De platforms faciliteren alles vanaf de advertentie, boeking en betaling tot communicatie en reviews. Dit verlaagt de drempel voor particulieren om hun woningen aan toeristen te verhuren.

Ga naar de inhoud