Search
menu
Search

Ontdek Pinoso: De verborgen Spaanse schat populair bij de familie Jelies en andere Nederlanders

Ontdek Pinoso: De verborgen Spaanse schat populair bij de familie Jelies en andere Nederlanders
Beeld: Ayuntamiento Pinoso / web

Ontdek Pinoso: De verborgen Spaanse schat populair bij de familie Jelies en andere Nederlanders

Je kent de naam ‘Jelies’ inmiddels wel, een Nederlandse ‘grote’ familie die besloot hun hectische leven in Nederland achter te laten en een nieuw avontuur in Spanje te beginnen. De familie Jelies, bestaande uit ouders en hun negen kinderen, kozen Pinoso in het achterland van de provincie Alicante als hun nieuwe thuis. Sinds vrijdag 2 februari is hun nieuwe leven te zien in de tv-reality Een Huis Vol: Emigreert’, in dit geval dus naar Pinoso.

Meer informatie over Pinoso is ook te lezen op de website van Casa Rodriguillo, een door Nederlanders gerunde B&B, waarvan de eigenaren elke zaterdag een artikel voor SpanjeVandaag schrijven.

Over de familie Jelies is al veel gepubliceerd, ook in ons eerder geplaatste artikel. Maar laten we het nu hebben over Pinoso. Gelegen in de provincie Alicante en in de Valencia regio (Comunidad Valenciana), is dit charmante dorp een schat van geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Bekroond door de prachtige berg Sierra del Coto, is Pinoso bij uitstek een plek die de schoonheid van de natuur eer bewijst. 

Maar wat maakt het dat Nederlanders, zoals de familie Jelies, en andere buitenlanders verliefd worden op Pinoso? Het kan de vredige atmosfeer zijn, het warme klimaat of de geweldige lokale wijn, maar wat het ook is, dit kleine dorp heeft een speciale plek in het hart van vele Nederlanders ingenomen.

familie jelies
Volg de emigratie van de familie Jelies in ‘Een Huis Vol Emigreert’ aan de Costa Blanca
In de nieuwe reality ‘Een Huis Vol Emigreert’ gaat de familie Jelies met zijn elven naar het zonnige Spanje, een avontuur boordevol uitdagingen specifiek voor grote gezinnen in Spanje en de Costa Blanca.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Waar ligt Pinoso precies?

Pinoso, ook bekend als El Pinós, is gelegen in het zuidoosten van Spanje. Het is een gemeente in de provincie Alicante, die deel uitmaakt van de autonome regio Valencia. Het dorp ligt ongeveer 50 kilometer landinwaarts van de stad Alicante.

Pinoso grenst aan de Murcia regio en ligt in de buurt van de Sierra del Carche, een bergketen die deel uitmaakt van de Cordillera Prebética. Het gebied is voornamelijk landelijk en wordt gekenmerkt door zijn wijngaarden, olijfbomen en amandelbomen, wat bijdraagt aan de rustige en pittoreske sfeer.

Geschiedenis Pinoso

El Pinós ligt in de comarca van Vinalopó Mitjà. De geschiedenis van Pinoso gaat terug tot de prehistorie, zoals blijkt uit archeologische vondsten uit de Neolithische periode. De eerste schriftelijke vermelding van Pinoso dateert uit de 13e eeuw, toen het gebied werd veroverd door de christelijke koningen van Aragón en Castilië tijdens de Reconquista. Het gebied werd toen bekend als ‘El Pinós’, naar de vele pijnbomen in de omgeving.

Gedurende de 16e en 17e eeuw was Pinoso een belangrijk centrum voor de productie van wol en zijde, wat bijdroeg aan de economische groei van de regio. De 18e eeuw was een periode van aanzienlijke groei en ontwikkeling voor Pinoso, met de bouw van belangrijke gebouwen zoals de kerk van St.-Peter de Apostel. In de 19e eeuw werd Pinoso een belangrijk centrum voor de wijnproductie, wat leidde tot verdere economische groei. De stad werd ook bekend om zijn marmerwinning, wat nog steeds een belangrijke industrie is in de regio.

Bezienswaardigheden Pinoso

Pinoso is vooral bekend om zijn wijnproductie en marmergroeven (canteras), maar er zijn ook enkele opmerkelijke bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pinoso is de kerk van St.-Peter de Apostel. Deze kerk, gebouwd in de 18e eeuw, is een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur en is een belangrijk religieus centrum in de stad.

Naast de kerk is er de Klok van Pinoso, een van de grootste klokken in Spanje (Torre de reloj). Het werd gebouwd in de 18e eeuw en is een symbool van de stad. De klok is nog steeds in werking en het geluid ervan kan in de hele stad worden gehoord.

Een andere bezienswaardigheid is de zoutmijn van Pinoso. Deze mijn is een van de oudste in Spanje en is nog steeds in bedrijf. Bezoekers kunnen de mijn bezoeken en meer te weten komen over de geschiedenis en het belang ervan voor de economie van de stad.

Voor natuurliefhebbers is er het natuurreservaat Sierra de Salinas. Dit reservaat is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de natuur. Het biedt een prachtig uitzicht op de omringende landschappen en is de thuisbasis van vele soorten wilde dieren.

Tot slot is er de wijnmakerij van Pinoso. De stad is bekend om zijn wijnproductie en de wijnmakerij is een geweldige plek om meer te weten te komen over het proces en om enkele van de beste wijnen van de regio te proeven.

Nederlanders en Belgen

Het is niet helemaal bekend hoeveel Nederlanders en Belgen officieel in Pinoso wonen, dat wil zeggen inwoners die ingeschreven staan bij de gemeente. Op deze lijst van het ‘Padrón Municipal’ is te zien dat er 1.408 buitenlanders woonachtig zijn in Pinoso, waar in totaal 8.084 mensen wonen. De grootste groep buitenlanders zijn de Britten met 676 inwoners, gevolgd door 181 Marokkanen en 55 Roemenen. Nogmaals gaat het daarbij om de officieel ingeschreven inwoners, dat wil zeggen ‘empadronados’.

In de hele provincie Alicante wonen volgens deze cijfers officieel 901 Nederlanders en 1.861 Belgen. Het lage aantal Nederlanders komt waarschijnlijk omdat veel

inwoners zich niet inschrijven bij de gemeente en dus officieel geen inwoner zijn. In de hele Valencia regio staan officieel 2.689 Nederlanders en 4.696 Belgen ingeschreven. Uit de cijfers van de Generalidad Valenciana is ook op te maken dat in heel Spanje officieel 32.785 Nederlanders staan ingeschreven en 74.413 Belgen, ook een groot verschil.

Als we echter kijken naar de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE op 1 januari 2024, staan er in de hele Valencia regio 19.141 Nederlanders en 14.479 Belgen ingeschreven. In de provincie Alicante gaat het om 15.777 Nederlanders en 12.579 Belgen, in de provincie Valencia om 2.891 Nederlanders en 1.399 Belgen en in de provincie Castellón om 473 Nederlanders en 501 Belgen.

In heel Spanje gaat het volgens de actuele INE-cijfers om 55.417 Nederlanders met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar en om 40.929 Belgen met een gemiddelde leeftijd van bijna 53 jaar.

Ga naar de inhoud