Het ‘Caso Koldo’ corruptieschandaal en de betrokkenen Spanjaarden

Het 'Caso Koldo' corruptieschandaal en de betrokkenen Spanjaarden
Beeld: via canva.com

Het ‘Caso Koldo’ corruptieschandaal en de betrokkenen Spanjaarden

Spanje is al enkele weken in de ban van de zogenaamde ‘caso Koldo’, een onderzoek naar een vermeende corruptiezaak rondom de aan- en verkoop van mondkapjes tijdens de pandemie. De Audiencia Nacional, de hoogste rechtbank van Spanje, onderzoekt zeven personen die verdacht worden van betrokkenheid bij deze zaak. Onder hen bevindt zich Koldo García, voormalig adviseur van ex-minister van Transport José Luis Ábalos. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betrokkenen in deze zaak en de beschuldigingen die tegen hen zijn geuit.

In de Spaanse, en ook steeds meer de buitenlandse pers, is de zaak Koldo steeds vaker te lezen of horen. Maar waar gaat het over en wie zijn de hoofdpersonen in deze nieuwe fraudezaak die aan het licht is gekomen? Feit is dat deze gebeurtenissen gelinkt worden met de politieke partij PSOE die dan ook door de grootste oppositiepartij PP flink wordt aangevallen. Er worden veel namen terecht of onterecht (alleen op vermoedens) genoemd in de pers, zoals die van de echtgenote van de Spaanse premier, de voormalige minister Ábalos en de voormalige regionale premiers van de Balearen en de Canarische Eilanden. Maar feit is dat op dit moment alleen de onderstaande zeven personen worden onderzocht.

Koldo García: de spil in het web

Koldo García is zonder twijfel de meest bekende naam in het ‘caso Koldo’. Hij was jarenlang de rechterhand van ex-minister Ábalos en wordt nu gezien als de spil in het web van deze vermeende corruptiezaak. García werd vorige week gearresteerd in het kader van de ‘operación Delorme’ en verscheen voor de rechter Ismael Moreno. Hij wordt verdacht van verschillende misdrijven, waaronder lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld, omkoping, belastingfraude en handel in invloed.

Koldo García begon zijn carrière als politiek adviseur in de jaren 90 en werkte voor verschillende politici van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). In 2018 werd hij aangesteld als adviseur van José Luis Ábalos, die op dat moment minister van Transport was. García was verantwoordelijk voor de communicatie en strategie van Ábalos en had een nauwe band met hem.

Víctor de Aldama: de bemiddelaar

Een andere belangrijke figuur in het ‘caso Koldo’ is Víctor de Aldama, ook wel bekend als de ‘conseguidor’ (bemiddelaar). Hij wordt gezien als de persoon die de deals regelde tussen de betrokken partijen. De Aldama is een zakenman en lobbyist die al jarenlang actief is in de politieke wereld. Hij wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren en het witwassen van geld.

Volgens de aanklagers heeft Víctor de Aldama een cruciale rol gespeeld in het tot stand brengen van de corrupte deals. Hij zou contact hebben gehad met verschillende overheidsfunctionarissen en hen hebben omgekocht om zo de verkoop van mondkapjes te kunnen regelen. Ook wordt hij ervan beschuldigd geld te hebben witgewassen via zijn bedrijven.

Juan Carlos Cueto: de financiële expert

Juan Carlos Cueto is een financieel expert en wordt gezien als de persoon die de financiële kant van de zaak regelde. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en het verbergen van de illegale inkomsten van de betrokkenen. Cueto was de eigenaar van verschillende bedrijven die betrokken waren bij de verkoop van mondkapjes en wordt gezien als een belangrijke schakel in het verbergen van de illegale geldstromen.

Volgens de aanklagers heeft Juan Carlos Cueto een cruciale rol gespeeld in het witwassen van geld en het verbergen van de illegale inkomsten van de betrokkenen. Hij zou hebben geholpen bij het opzetten van complexe financiële constructies om zo de herkomst van het geld te verhullen. Ook wordt hij ervan verdacht betalingen te hebben ontvangen voor zijn diensten.

Íñigo Rotaeche: het brein

Íñigo Rotaeche, ook wel bekend als de ‘cerebro’ (brein), wordt gezien als de persoon die de strategie bepaalde in deze zaak. Hij was de directeur van verschillende bedrijven die betrokken waren bij de verkoop van mondkapjes en wordt verdacht van het witwassen van geld en het verbergen van de illegale inkomsten van de betrokkenen.

Volgens de aanklagers was Íñigo Rotaeche de spil in het opzetten van de corrupte deals. Hij zou de strategie hebben bepaald en contact hebben gehad met verschillende overheidsfunctionarissen om zo de verkoop van mondkapjes te kunnen regelen. Ook wordt hij ervan beschuldigd geld te hebben witgewassen via zijn bedrijven.

José Luis Rodríguez: de tussenpersoon

José Luis Rodríguez is een voormalig ambtenaar van het ministerie van Transport en wordt gezien als de tussenpersoon tussen de overheidsfunctionarissen en de betrokken bedrijven. Hij wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en het beïnvloeden van overheidsbeslissingen in ruil voor geld.

Volgens de aanklagers heeft José Luis Rodríguez een belangrijke rol gespeeld in het tot stand brengen van de corrupte deals. Hij zou contact hebben gehad met verschillende overheidsfunctionarissen en hen hebben omgekocht om zo de verkoop van mondkapjes te kunnen regelen. Ook wordt hij ervan verdacht geld te hebben ontvangen voor zijn diensten.

Patricia Úriz: de accountant

Patricia Úriz is een accountant en de echtgenote van Koldo García en wordt gezien als de persoon die de financiële administratie van de betrokken bedrijven bijhield. Zij wordt verdacht van het witwassen van geld en het verbergen van de illegale inkomsten van de betrokkenen.

Volgens de aanklagers was Patricia Úriz verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële administratie van de betrokken bedrijven. Zij zou hebben geholpen bij het verbergen van de illegale geldstromen en het witwassen van geld. Ook wordt ze ervan verdacht betalingen te hebben ontvangen voor haar diensten.

Joseba García: de stroman

Joseba García, broer van Koldo García, wordt gezien als de ’testaferro’ (stroman) in deze zaak. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en het verbergen van de illegale inkomsten van de betrokkenen. García was de eigenaar van verschillende bedrijven die betrokken waren bij de verkoop van mondkapjes en wordt gezien als een belangrijke schakel in het verbergen van de illegale geldstromen.

Volgens de aanklagers heeft Joseba García een belangrijke rol gespeeld in het witwassen van geld en het verbergen van de illegale inkomsten van de betrokkenen. Hij zou hebben geholpen bij het opzetten van complexe financiële constructies om zo de herkomst van het geld te verhullen. Ook wordt hij ervan verdacht betalingen te hebben ontvangen voor zijn diensten.

Ga naar de inhoud