Spaans ‘gewoon’ brood moet per wet minder zout bevatten

Spaans ‘gewoon’ brood moet per wet minder zout bevatten
Beeld: Canva

Spaans ‘gewoon’ brood moet per wet minder zout bevatten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds vrijdag 1 april moet het brood in Spanje minder zout bevatten, zo is dat geregeld in de wet. Voor de echte bakkers is dat niet zo’n probleem want die gebruiken in feite al minder zout dan de fabrieksbakkers die meer zout in hun producten gebruiken. Vanaf nu mag er niet meer dan 13,1 gram zout per kilo in brood zitten. 

In concreet is er nu een maximumlimiet van het zoutgehalte dat is toegestaan ​​in brood, als eindproduct van 1,31 gram per 100 gram brood (13,1 g zout per kilogram brood of de overeenkomstige 0,52 g natrium per 100 g brood) indien geanalyseerd door bepaling van chloriden of 1,66 gram zout per 100 gram brood (16,6 g zout per kilogram brood of de overeenkomstige 0,66 g natrium per 100 g brood), indien geanalyseerd door bepaling van totaal natrium.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een zoutinname tussen de 2 en 5 gram per dag. In Spanje wordt gemiddeld 9 gram zout per dag geconsumeerd, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Experts zeggen dat de nieuwe limiet ongeveer 20% van het verborgen zout in het dagelijks leven zal verminderen.

Het gaat in alle gevallen om ‘gewoon’ brood (pan común) wat brood is gemaakt met volkorenmeel (harinas integrales) of met graanzemelen (salvado de cereales). In 2019 werd de kwaliteit van het brood in Spanje al beter na een wetswijziging wat betreft onder andere de ‘massa madre’ en het ‘integral’ of volkoren brood maar nu moet er dus ook minder zout in het brood zitten.

In 2019 werd ook de BTW (IVA) voor ‘pan común verlaagd van 10% naar 4% maar als het brood niet voldoet aan de nieuwe zout-eisen, moet weer de IVA van 10% betaald worden terwijl brood dat wel voldoet aan het zoutgehalte 4% IVA blijft houden.

Volgens de meest recente gegevens eten de Spanjaarden gemiddeld 31,77 kilo aan brood per jaar waarbij dat bij de volwassenen hoger is met 49,37 kilo. De Spaanse huishoudens besteden gemiddeld 5% aan de aanschaf van brood wat neerkomt op ongeveer 76 euro per persoon per jaar. Het eten van brood is in 2018 met 2,2% afgenomen in Spanje ondanks dat er meer dan ooit een uitgebreider aanbod is.

Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie. De autonome regio’s waar het meeste brood wordt gegeten zijn Galicië, Andalusië en Castilla-La Mancha terwijl de consumptie van brood in de Comunidad de Madrid, Catalonië en Comunidad Valenciana het minste is.

Ga naar de inhoud