Voordeel verhuizen naar een klein Spaans dorp: kaas, brood of financieel

Voordeel verhuizen naar een klein Spaans dorp: kaas, brood of financieel
Beeld: 123rf & Canva

Voordeel verhuizen naar een klein Spaans dorp: kaas, brood of financieel

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn veel voordelen van wonen in een grote stad, maar er zijn ook voordelen van wonen in het platteland van Spanje. Naast de rust, natuur en slow living zijn er ook andere voordelen als je besluit op het Spaanse platteland te gaan wonen. In sommige gevallen krijg je een ‘protaculaire’ kaas of brood als welkomstgeschenk, maar veel gemeenten kiezen ervoor om een verhuizing financieel te belonen. Hieronder een kort overzicht van verschillende dorpen die ‘iets’ terugdoen voor de keuze om in een dorp op het Spaanse platteland te gaan wonen.

Op de Spaanse televisie en bij Amazon Prime Video is de serie ‘El Pueblo’ te zien. Naast dat dit een aanrader is voor de kijker die van Spaanse humor houdt, krijgen bezoekers en nieuwe bewoners van het dorp Peñafria ook een ‘queso protaculario’ met andere woorden een ‘protaculaire’ kaas als welkomstgeschenk. Het lijkt iets wat door de producers van deze in Spanje populaire serie is verzonnen, maar feit is dat er inderdaad welkomstgeschenken bestaan in Spanje.

In veel Spaanse dorpen is ontvolking een groot probleem. Elk jaar wordt de bevolking ouder en ouder. Om dit tegen te gaan bieden sommige dorpen “unieke” incentives aan, zoals het weggeven van land in ruil voor werk, het aanbieden van gratis woningen of het weggeven van een kilo brood en kaas aan pasgeborenen.

Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE heeft Spanje bijna 5.000 dorpen waar minder dan 1.000 mensen wonen. Het grootste deel van deze dorpen bevindt zich in de uitgestrekte gebieden van Spanje, ook wel bekend als ‘La España Vaciada’. Helaas hebben 84% van de steden en dorpen met minder dan 5.000 inwoners in deze gebieden de afgelopen vijf jaar meer dan 58.000 inwoners verloren.

Aragón: nieuwgeborenen krijgen 1.400 euro, kaas en brood

In Utrillas (Teruel) hebben de ouders van kinderen die in 2022 zijn geboren een van de 23 cheques ter waarde van 1.400 euro ontvangen, samen met een ambachtelijke kaas en een brood van een kilo, om het gezegde “kinderen worden geboren met een brood onder de arm” waar te maken. 

In de Somontano streek (Huesca) bieden zes dorpen een welkomstpakket aan nieuwe bewoners, waaronder een sleutelhanger voor de sleutels van het nieuwe huis, een welkomstbrief, een kalender met lokale feestdagen, een album om herinneringen van het eerste jaar in te bewaren, een voucher voor rondleidingen door de regio en instructies voor het maken van een presentatievideo van de nieuwe kinderen.

Andalusië: gratis landbouwgrond

In Vejer de la Frontera (Cádiz) wordt de traditie van de ‘Hazas de la suerte’ nog steeds in ere gehouden. Dit bijzondere systeem van gemeenschappelijk landgebruik bestaat al sinds 1288, toen koning Sancho IV besloot land te schenken om de bevolking aan te moedigen zich te vestigen in de gemeente. Elk jaar, meestal rond de kerstperiode, doen inwoners van Vejer of mensen die meer dan twintig jaar in de gemeente wonen mee aan een loterij waarbij ze kans maken op een van de 232 ‘hazas’, of akkerland. De winnaars mogen deze vier jaar lang exploiteren, wat neerkomt op een extra inkomen van ongeveer 6.000 euro gedurende deze periode.

Asturië: tot 1.000 euro voordeel 

Bewoners van 53 gemeenten in Asturië, die geconfronteerd worden met het risico van ontvolking, hebben recht op kortingen tot 1.000 euro voor huur, de aankoop en renovatie van woningen, het opzetten van een eigen bedrijf in landelijke gebieden en de kosten van kinderopvang.

Cantabrië: gepersonaliseerd medicijn uitgiftesysteem

Om de gezondheidszorg voor oudere patiënten en mensen die meerdere medicijnen gebruiken in landelijke gebieden te verbeteren, is er in Cantabrië een op maat gemaakt systeem voor medicijnverstrekking opgezet.

Castilla-La Mancha: 15 tot 25 procent belastingvermindering

In Castilla-La Mancha hebben belastingbetalers die in dunbevolkte gemeenten wonen recht op kortingen tot 25% op het regionale deel van de inkomstenbelasting. Daarnaast is er een korting van 15% beschikbaar voor de aankoop of renovatie van de hoofdverblijfplaats en voor verhuizingen om werkgerelateerde redenen.

Castilië en León: gratis landbouwgrond voor de rest van je leven

Elk jaar wordt in het dorp Villabrágima (Valladolid) een gemeenschappelijke verdeling van land genaamd ‘quiñones’ in werking gesteld dat teruggaat tot de 15e eeuw. Het systeem houdt in dat alle inwoners van 25 jaar en ouder die ingeschreven staan, gedurende hun hele leven een perceel van 2,5 hectare toegewezen krijgen tegen een symbolische huurprijs, zodat ze het land kunnen bewerken en in het dorp kunnen blijven wonen.

Catalonië: 50 procent korting woningen voor jongeren

De gemeente Torrebesses (Lleida) biedt een korting van 95% op de bouwvergunning voor personen onder de 35 jaar, en in Camarasa (Lleida) zijn 11 openbare percelen voor jonge gezinnen te koop tegen de helft van de prijs.

Valencia regio: gedurende één jaar gratis woning

De gemeente El Toro (Castellón) heeft 281 inwoners en heeft in één jaar tijd 43 nieuwe inwoners verwelkomd. Om de school open te houden biedt de gemeente 100 euro per maand per kind tot 12 jaar. Daarnaast biedt de gemeente gezinnen hulp bij het vestigen door een huis voor één jaar beschikbaar te stellen.

Extremadura: 3.000 euro per kind en gratis schoolkosten

In Madrigalejo (Cáceres) wordt een bedrag van 3.000 euro betaald bij geboorte of adoptie en in Higuera de la Llerena (Badajoz) worden de kosten van schoolbenodigdheden, persoonlijke verzorging en gepersonaliseerde schoolschorten vergoed.

Galicië: tot 5.000 euro voor twee kinderen

In de Ferrolterra-streek worden gezinnen van baby’s die in januari 2022 geboren zijn gesteund met financiële hulp: 1.000 euro voor het eerste kind dat geboren is, geadopteerd is of onder toezicht staat; 2.000 euro extra als het kind een functionele diversiteit heeft, 2.000 euro voor het tweede kind en 3.000 euro als dit kind een handicap heeft.

La Rioja: huur- en kostenvermindering van 20 procent 

Jonge mensen onder de 36 jaar die in kleine gemeenten wonen en financieel onafhankelijk zijn, kunnen profiteren van een korting van 20% op huur-, elektriciteits- en gasrekeningen, aangeboden door de regionale overheid van La Rioja.

Murcia: tot 10.800 euro voor het kopen van een woning

Jongeren die een huis willen kopen in gemeenten met minder dan 10.000 inwoners in Murcia, kunnen tot 10.800 euro ontvangen, wat overeenkomt met maximaal 20% van de aankoopprijs.

Navarra: gratis woning

De gemeente Azuelo (Navarra) bood aan om het gemeenschapscentrum dat ook dienst doet als bar en sociaal centrum, te beheren. In ruil daarvoor krijgen degenen die worden toegewezen een kortgeleden gerenoveerde woning gratis, wat moet zorgen voor een stimulans.

Baskenland: 1.500 euro als je een bedrijf begint

De provincie Álava biedt een korting van 1.000 euro aan voor degenen die een economische activiteit starten in landelijke gebieden. Als de ondernemer een vrouw is, wordt het bedrag verhoogd naar 1.500 euro.

Ga naar de inhoud