3 april: Internationale Dag van de Regenboog of in het Spaans ‘Arcoiris’

3 april: Internationale Dag van de Regenboog of in het Spaans ‘Arcoiris’
Beeld: via canva.com

3 april: Internationale Dag van de Regenboog of in het Spaans ‘Arcoiris’

Op 3 april is de Internationale Dag van de Regenboog! Een kleurrijk moment om stil te staan bij dit prachtige natuurverschijnsel en de symboliek die eraan vastzit. Maar wat is een regenboog nu precies en hoe ontstaat hij? Waar komt de legende van de pot goud aan het einde van de regenboog vandaan? Waarom heet een regenboog in het Spaans niet een arco de lluvia?

Iedereen heeft natuurlijk wel gehoord van de regenboog en heeft deze ongetwijfeld wel eens gezien, maar wat is een regenboog eigenlijk? Een regenboog is een optische boog met zeven kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. We zien hem wanneer zonlicht door regendruppels in de atmosfeer wordt gebroken en gereflecteerd. De verschillende kleuren van de regenboog worden veroorzaakt door de verschillende golflengten van het zonlicht.

Maar hoe ontstaat een regenboog? De zon moet achter je schijnen en er moet regen voor je vallen. De zonnestralen breken in de regendruppels, waardoor ze worden gesplitst in de verschillende kleuren van het spectrum. Deze kleuren worden vervolgens gereflecteerd door de achterkant van de regendruppel en komen in ons oog terecht.

Regenbogen zijn het best te zien wanneer de zon laag aan de hemel staat en er regen valt tegenover de zon. Je kunt ze dus het vaakst zien in de ochtend of avond. Soms zie je ook een dubbele regenboog, maar hoe ontstaat deze dan? Een dubbele regenboog ontstaat doordat zonlicht twee keer in plaats van één keer wordt gereflecteerd in de regendruppels. De secundaire regenboog is minder fel dan de primaire regenboog, omdat er bij elke reflectie een deel van het licht verloren gaat.

Arcoiris: de Spaanse naam voor regenboog

De Spaanse naam voor regenboog is ‘arcoiris’. Regenboog of Rainbow in het Engels wordt niet letterlijk vertaald naar ‘arco de lluvia’ in het Spaans. Het Spaanse woord voor regenboog komt van het Latijnse ‘arcus iris’, wat ‘irisboog’ betekent. De iris is de gekleurde ring rond de pupil van het oog. De naam “arcoiris” is dus een mooie beschrijving van de regenboog, die net als de iris van het oog een kleurenpracht is.

De legende van de pot goud

De legende van de pot goud aan het einde van de regenboog is al eeuwenoud. Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van deze legende. Zo zou het kunnen komen van de Keltische mythologie, waarin de regenboog een brug werd gezien tussen de hemel en de aarde. Aan het einde van de brug zou een pot met goud staan ​​als beloning voor degenen die de regenboog konden vinden.

Een andere verklaring is dat de legende is gebaseerd op de kleuren van de regenboog. Goud is een symbool van rijkdom en geluk, en de kleuren van de regenboog worden vaak geassocieerd met deze begrippen. Of de legende van de pot goud nu waar is of niet, het is een mooi verhaal dat de fantasie van mensen al eeuwenlang prikkelt.

Geniet van de regenboog! De volgende keer dat je een regenboog ziet, neem dan even de tijd om te genieten van de schoonheid van dit prachtige natuurverschijnsel. Het is een symbool van hoop, geluk en diversiteit.

Ga naar de inhoud