Prijzen voor benzine opnieuw gestegen terwijl de dieselprijzen weer iets dalen in Spanje

Prijzen voor benzine opnieuw gestegen terwijl de dieselprijzen weer iets dalen in Spanje
Beeld: 123rf

Prijzen voor benzine opnieuw gestegen terwijl de dieselprijzen weer iets dalen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Al maanden zijn de brandstofprijzen in Spanje aan het stijgen en ook deze week zijn de benzineprijzen weer gestegen maar voor de tweede week op rij zijn de dieselprijzen gedaald. Gedurende weken worden alle records wat betreft de prijs per liter verbroken maar diesel is nu weer goedkoper dan benzine, zo is af te lezen van de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie. Sinds 1 april krijgt iedereen bij het afrekenen meteen 0,20 euro/liter korting. De prijzen hieronder vermeld zijn zonder die extra korting die je pas krijgt op het moment van afrekenen bij de pomp.

In de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie wordt elke week het verloop van de (gemiddelde) brandstofprijzen binnen de Europese Unie bijgehouden. Diesel is op dit moment niet meer duurder dan benzine maar is nog steeds 56% hoger dan vorig jaar terwijl dat bij benzine 48% is.

Gemiddeld kost in Spanje op dit moment een liter benzine (gasolina) 1,968 euro terwijl een liter diesel (gasóleo) 1,852 euro kost. Sinds 1 april komt daar de extra korting van 0,20 euro bij waardoor bij het afrekenen benzine dus 1,768 euro en een liter diesel 1,652 euro.

ATTENTIE: Sinds vrijdag 1 april en tot 30 juni 2022 (dit is verlengd tot 30 september 2022) zijn de brandstofprijzen goedkoper omdat de Spaanse regering 0,20 euro per liter korting geeft bij de pomp. Deze korting wordt meteen van de te betalen prijs afgehaald na het tanken.

Met deze prijzen kost op dit moment het vullen van een 55-liter tank benzine 108,24 euro wat 32 euro meer is dan begin 2022. Op dit moment kost vullen van een 55-liter tank diesel 101,86 euro wat 31 euro meer is dan begin 2022. LET OP: Als we daar de 0,20 euro per liter korting vanaf halen kost het vullen van een 55-liter tank benzine bij de pomp 97,24 euro en een 55-liter tank diesel 90,86 euro.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje. 

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijkEUEurolanden
Benzine 951,9682,2501,9471,9622,0102,073
Diesel1,8521,9621,9091,8281,8561,894
NOTA: Nederland heeft traditiegetrouw de hoogste benzineprijzen van de EU

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie. In Spanje wordt bij benzine 43,4% en bij diesel 38% belasting geheven terwijl dit in Nederland bij benzine 53% en bij diesel 41,9% is en in België 43,2% bij benzine en 40,6% bij diesel is.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin. Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

gasall
Deze Spaanse app om lokale brandstofprijzen te zien wordt meer gedownload dan Netflix en WhatsApp
Woon je in Spanje of ga je daar met eigen vervoer op vakantie en wil je weten wat de lokale brandstofprijzen zijn? Kijk dan eens naar deze Spaanse smartphone app met alle actuele prijzen bij jou in de buurt.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud