Wie staat meer onder de douche, Spanjaarden, Nederlanders of Belgen?

Wie staat meer onder de douche, Spanjaarden, Nederlanders of Belgen?
Beeld: via canva.com

Wie staat meer onder de douche, Spanjaarden, Nederlanders of Belgen?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Voor veel personen is het een dagelijks ritueel terwijl anderen een keer per week onder de douche staan. De vraag wie de meest hygiënische Europeanen zijn, ligt gevoelig omdat deze direct betrekking heeft op persoonlijke hygiëne. Er bestaat echter een indicatie die iets meer uitleg kan geven. Deze laat zien welke Europeanen zich het vaakst dagelijks douchen. Italianen voeren de lijst aan, gevolgd door de Portugezen. De Spanjaarden komen iets lager op de lijst, aangezien slechts 75 tot 84 procent van de bevolking dagelijks een douche of bad neemt. Maar waar staan de Nederlanders en Belgen op deze kaart?

Zoals op onderstaande kaart te zien is, staat Spanje in het geel op de Europese kaart, wat betekent dat tussen de 75 en 84 procent van de bevolking elke dag onder de douche staat of een bad neemt. In het geval van België dat roze gekleurd op de kaart staat, is dat 65 tot 74 procent van de bevolking en in het geval van Nederland dat rood gekleurd op de kaart staat, is dat minder dan 65 procent van de bevolking die elke dag onder de douche staat of een bad neemt.

Als we zouden afgaan op deze kleuren die bepaald zijn door The Global Index met gegevens van het jaar 2021 en geplaatst zijn door @geomapped op Instagram, dan zouden de Italianen het schoonst zijn, gevolgd door de Portugezen, Spanjaarden, Belgen en dan de Nederlanders. Laten we de uitslag maar met een korreltje ‘sal’ (zout) nemen want het is haast onmogelijk om dit soort conclusies te trekken.

douchen
Beeld: @geomapped / instagram

Wat is beter, douche of bad?

Het waterverbruik tijdens het douchen of baden kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van factoren zoals de duur van het bad of de douche, het type douchekop dat wordt gebruikt, en of het een vol bad of een gedeeltelijk bad is. 

Gemiddeld gebruikt een standaard douche ongeveer 9-12 liter water per minuut. Daarom kan een douche van 10 minuten ongeveer 90 tot 120 liter water verbruiken. Het waterverbruik kan aanzienlijk verminderd worden door een waterbesparende douchekop te gebruiken, die ongeveer 6-7 liter water per minuut kan gebruiken.

Een vol bad daarentegen kan tussen de 140 en 200 liter water bevatten, afhankelijk van de grootte van het bad. Dit betekent dat het nemen van een bad doorgaans meer water verbruikt dan het nemen van een douche, vooral als de douche kort is. 

Het is belangrijk op te merken dat het besparen van water niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan helpen om de waterrekening te verlagen. Het nemen van kortere douches, het gebruiken van waterbesparende douchekoppen, en het nemen van gedeeltelijke in plaats van volledige baden zijn enkele manieren om water te besparen.

Ga naar de inhoud