Duizenden boeren blokkeren grensovergangen Spanje en Frankrijk

Duizenden boeren blokkeren grensovergangen Spanje en Frankrijk
Beeld: europa press

Duizenden boeren blokkeren grensovergangen Spanje en Frankrijk

Na jaren van oneerlijke handels- en beleidsvoorwaarden hebben duizenden Spaanse en Franse boeren de handen ineengeslagen en massale protesten georganiseerd om hun stem te laten horen. Deze protesten hebben op maandag 3 juni 2024 geleid tot grote verstoringen en blokkades op verschillende grensovergangen tussen Spanje en Frankrijk.

Boeren hebben met hun tractoren grenspunten in Navarra, Baskenland, Aragon en Catalonië geblokkeerd. In La Jonquera (Girona) zijn twee rijstroken van de AP-7 snelweg, de belangrijkste landverbinding tussen Spanje en Frankrijk, afgesloten in de buurt van Llers. Dit heeft volgens de Algemene Directie Verkeer (DGT) en de Servei Català de Trànsit 5,5 kilometer aan files opgeleverd.

In de provincie Tarragona hebben demonstranten ook het verkeer op de N-240 tussen Valls en Montblanc in beide richtingen onderbroken. In Aragón zijn de grensovergangen bij Somport (Canfranc) en Portalet (Sallent de Gallego) door tientallen boeren met traktoren afgesloten. Boeren hebben ook de grensovergang bij Irún-Biriatou (Spaans en Frans Baskenland), Bossóst, La Seu D’Urgell, Puigcerdà en Coll D’Ares(Catalonië) afgesloten.

Franse boeren hebben ook de grens op Frans grondgebied geblokkeerd. De snelweg die het meeste verkeer tussen beide landen verbindt, namelijk de AP7 aan de Spaanse kant (La Jonquera) met de A9 aan de Franse kant (Le Boulou), is op beide plaatsen afgesloten vanwege demonstraties van boeren. Ook op andere plaatsen aan de Franse kant van de Pyreneeën in Catalonië, Aragón en Baskenland hebben boeren wegblokkades georganiseerd.

De actie vindt plaats in de laatste fase van de campagne voor de Europese verkiezingen, die op zondag 9 juni in Spanje worden gehouden. Een woordvoerder van een van de organiserende platforms, Revolta Pagesa, heeft aangegeven dat boeren uit het hele land 24 uur per dag naar de grens zullen komen. Ze wachten op “reacties” uit Spanje en de EU.

De boeren zullen continu aanwezig zijn bij de grens en hopen op steun en erkenning voor hun situatie. Het doel is om aandacht te vragen voor de problemen waarmee ze worden geconfronteerd en om druk uit te oefenen op de autoriteiten om passende maatregelen te nemen.

Ondertussen heeft de Nationale Federatie van Transportverenigingen van Spanje (Fenadismer) opgeroepen tot actie tegen boeren die het recht op vrij verkeer van meer dan 20.000 Spaanse vrachtwagens per dag proberen te belemmeren bij de Spaanse grens. Ze vragen de veiligheidstroepen om in te grijpen en deze acties van de boeren te stoppen.

Ga naar de inhoud