Aragón niet blij met de Catalaanse en Baskische ‘bezetting’ van bergpieken in de Pyreneeën

Aragón niet blij met de Catalaanse en Baskische ‘bezetting’ van bergpieken in de Pyreneeën
Beeld: @Gure_Esku / twitter

Aragón niet blij met de Catalaanse en Baskische ‘bezetting’ van bergpieken in de Pyreneeën

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Afgelopen zaterdagavond 2 juli vond de ‘Vía Pirenaica’ plaats, een symbolische actie waar duizenden deelnemers van pro-onafhankelijkheid bewegingen uit Catalonië en Baskenland het recht op zelfbeschikking opeisen door de hoogste pieken van het Pyreneeën gebergte te verlichten. Het ging om circa 300 bergpieken waaronder 58 in Aragón, een autonome regio die niets wil weten van de onafhankelijkheid van Catalonië en Baskenland en waar men ook niet blij is met de ‘bezetting’ van ‘hun’ bergen.

Tijdens de ‘Vía Pirenaica’ die op zaterdag 2 juli plaatsvond, hebben duizenden deelnemers circa 300 pieken in de Pyreneeën verlicht. Daarbij ging het om de pieken van de Pyreneeën in Catalonië (135) en Andorra (21), Centraal Pyreneeën (58) wat in de provincie Huesca (Aragón) ligt en Euskal Herria in Navarra (81) en Baskenland (6).

De ‘Vía Pirenaica’ was een groots opgezette symbolische actie die georganiseerd werd door de Catalaanse en Baskische pro-onafhankelijkheid bewegingen Gure Esku, ANC, Òmnium Cultural en de Federació d’ Entitats Excursionistes de Catalunya. Overigens was er ook een ‘Vía Galega’ waarbij als steun aan het Catalaans-Baskisch initiatief ook de bergpieken in Galicië werden verlicht en werden er 2 pieken op Mallorca verlicht.

Voor het evenement werd al door de regionale premier Javier Lambán van Aragón gewaarschuwd dat het politiek gebruiken van de bergpieken in Aragón niet getolereerd zou worden en gezien wordt als een nieuwe provocatie. Die oproep heeft weliswaar voor minder deelnemers gezorgd maar de pieken Linza, Astún, la Brecha de Rolando, Marboré, Perdiguero en Estremera in de Pyreneeën van Huesca waren zaterdagavond ook verlicht. De hoogste pieken zoals Aneto werden echter niet verlicht omdat dit te gevaarlijk zou zijn.

De ‘Via Pirenaica’ of ‘Pirinioetako Bidea’ is de grootschalige versie van drie andere eerdere demonstraties in Baskenland en Catalonië, met name ‘Llum i llibertat’ die in de nacht van 30 september op 1 oktober 2019 werd georganiseerd om eer te bewijzen aan de 131 presidenten van de Catalaanse Generalitat door 131 pieken van het Montserrat-massief te verlichten. In dit geval ging het nog een stapje verder en was het plan om 300 pieken in de Pyreneeën van de Catalaanse tot aan de Baskische kust te verlichten door deelnemers met speciale lantaarns of hoofdlampen.

De symbolische actie was opgezet om het recht op zelfbeschikking op te eisen voor Catalonië en Baskenland. De vraag daarbij is altijd of deze twee Spaanse autonome regio’s daar volgens de internationale regels wel recht op hebben en of zij dat wel kunnen en mogen eisen. In een eerder door ons gepubliceerd artikel in 2017, vlak voor het problematische illegale referendum in Catalonië, beschrijven we wat het internationale zelfbeschikkingsrecht of recht op zelfbeschikking is en waarom dat volgens de regels niet van toepassing is in Spanje en dus ook niet in Catalonië en Baskenland.

8b2e1ab40f6e71021a817b4da10db3d9
Catalaanse parlement baseert Catalaanse Republiek op het internationale zelfbeschikkingsrecht
BARCELONA – In een tv-programma van La Sexta heeft de Catalaanse vice premier Oriol Junqueras aangegeven waarop zij het hele proces van afscheiding …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud