Search
menu
Search

Dit zijn de Spaanse steden met het duurste kraan- en drinkwater

Dit zijn de Spaanse steden met het duurste kraan- en drinkwater
Beeld: via canva.com

Dit zijn de Spaanse steden met het duurste kraan- en drinkwater

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een studie over de drink- en kraanwatertarieven in de 54 steden gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er belangrijke verschillen zijn in de uiteindelijke prijs die de huishoudens moeten betalen voor het water dat uit de kraan komt. Voor een gemiddeld jaarlijks waterverbruik van 175 m³, wat typisch is voor een huishouden van drie tot vier personen, ligt de prijs tussen de 164 euro die men in Guadalajara betaalt en de 520 euro die de inwoners van Barcelona moeten betalen.

De hoge kosten van kraanwater in sommige steden zou volgens de OCU verklaard kunnen worden door de grotere bevoorradingsproblemen. Deze beperking zou alleen het deel van de rekening moeten treffen dat betrekking heeft op de bevoorrading, maar de waterreiniging en de watermeters spelen blijkbaar ook een grote rol bij de uiteindelijke waterkosten.

De OCU bevestigt met dit onderzoek ook dat er, zelfs tijdens een periode van droogte, geen promotie plaatsvindt om op water te bezuinigen, maar dat er zelfs hogere vaste lasten gelden voor huishoudens die minder water verbruiken in plaats van huishoudens met een hoog verbruik. Dat gebeurt hoofdzakelijk in Bilbao, Burgos, Cáceres, Castellón, Ceuta, Córdoba, Cuenca, Gijón, Huesca, La Coruña, Madrid, Pamplona, ​​Pontevedra, San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife, Teruel, Valencia, Vigo en Zamora.

Voor een gemiddeld jaarlijks waterverbruik van 175 m³, typerend voor een huishouden van drie tot vier personen, variëren de kosten van 164 euro in Guadalajara tot 520 euro in Barcelona. Naast Barcelona zijn er diverse steden waar de waterrekening opvallend hoog is, boven de 400 euro per jaar, zoals in Murcia, Alicante, Palma, Huelva, Lleida, Tarragona en Cádiz. Deze kosten zijn het dubbele van wat de inwoners van steden als Guadalajara, Palencia en Ourense betalen.

water steden
Beeld: OCU.org

Kraanwater ook drinkwater?

De soms vervelende geur of smaak van het kraanwater wil niet zeggen dat dit geen drinkwater is en volgens het Ministerie van Gezondheid is in 99,3% van heel Spanje het water wat uit de kraan komt gewoon goed en gecontroleerd drinkwater. De tijd dat mensen diarree of maagklachten kregen van het kraanwater in Spanje zijn voorbij en de kwaliteit van het water wordt in Spanje volgens strenge Europese regels gecontroleerd.

Dus, is het kraanwater nu wel drinkbaar of niet in Spanje? Het antwoord is dus JA maar de smaak en geur van chloor zorgen ervoor dat veel mensen toch liever kiezen voor water uit flessen. Het kraanwater kan rustig gebruikt worden voor het koken of het maken van soep maar voor de koffie en thee is het wellicht verstandig om water uit flessen te gebruiken, alleen vanwege de smaak dan.

Ga naar de inhoud