Er mogen in Cantabrië 34 wolven gedood worden tot juli 2022

Er mogen in Cantabrië 34 wolven gedood worden tot juli 2022
Beeld: Pixabay

Er mogen in Cantabrië 34 wolven gedood worden tot juli 2022

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – De regionale overheid van de autonome regio Cantabrië in Noord-Spanje heeft toestemming gegeven om 34 wolven te doden tot juli 2022. Het doden van de wolven is onderdeel van het regionale beheerplan van diersoorten waarin een quotum van wolven tussen 1 augustus 2021 en 31 juli 2022 is vastgesteld. Cantabrië is een van de regio’s waar de meeste wolven voorkomen en waar de meeste schade wordt geleden door aanvallen op vee.

Het gaat om 20% van het geschatte aantal wolven dat in Cantabrië leeft en de 34 wolven die gedood mogen worden is hetzelfde aantal als dezelfde periode in 2020/2021. Het jagen op de wolven moet plaatsvinden tijdens de jacht op wilde zwijnen en altijd worden uitgevoerd door personeel van de Algemene Directoraat Biodiversiteit, Milieu en Klimaatverandering van Cantabrië.

Volgens de regionale Landbouwminister van Cantabrië hebben er tussen juli 2020 en 30 april 2021 in totaal 694 aanvallen van wolven plaatsgevonden in de regio. Daarbij zijn 1.210 stuks vee omgekomen en nog eens 66 gewond geraakt. De regionale minister waarschuwde dat het aantal wolven de afgelopen 30 jaar met zes is vermenigvuldigd van de drie roedels wolven die in 1988 leefde tot 20 roedels wolven die nu in de regio leven.

Met het doden van de Iberische wolven negeert de autonome regio Cantabrië het in Spanje afgesproken jachtverbod op wolven van het Spaanse Ministerie van Ecologische Transitie. In februari dit jaar werd na twee stemmingen een overeenkomst bereikt tussen alle autonome regio’s in Spanje om een algemeen jachtverbod op wolven aan te kondigen. 

Maar diverse regio’s waar de meest wolven leven in Spanje zoals Cantabrië, Asturië, Castilië en León en Galicië waar 98 procent van de wolven leeft en die regio’s die door de conservatieve partij Partido Popular (PP) beheerd worden stemden tegen het jachtverbod op de Iberische wolf. Alle andere autonome regio’s stemden voor bescherming van de ‘Lobo Ibérico’

Met name in Cantabrië, Asturië, Castilië en León en Galicië waar in het achterland sprake is van leegloop verdedigt men de jacht als middel om juist de leegloop in het platteland tegen te gaan. Daarnaast vindt men dat de boeren en landbouwers beschermd moeten worden tegen aanvallen van wolven die dus gecontroleerd moeten worden door middel van de jacht.

De vraag is echter, hoeveel Iberische wolven zijn er nog in Spanje? De laatste cijfers stammen uit 2012-2014 toen er 297 roedels geteld werden in Spanje. Het overgrote deel van de Iberische wolf leeft in Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en in mindere mate Baskenland, La Rioja en Castilla-La Mancha. 

Het gaat altijd om schattingen maar men meent dat er tussen de 2.000 en 2.500 Iberische wolven leven in Spanje. Het probleem van de Iberische wolf is dat ze veel schade veroorzaken bij boeren en met name veetelers.

Ga naar de inhoud