Is het waar dat jonge automobilisten meer ongelukken veroorzaken in Spanje?

Is het waar dat jonge automobilisten meer ongelukken veroorzaken in Spanje?
Beeld: via canva.com

Is het waar dat jonge automobilisten meer ongelukken veroorzaken in Spanje?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Recent schreven we nog dat er al enkele jaren een debat is in Spanje over de rijbewijzen voor 80-plussers en dat daar verandering in moet komen. Rijbewijzen hebben een minimumleeftijd van 18 jaar, maar er bestaat geen maximumleeftijd, omdat dit gezien kan worden als leeftijdsdiscriminatie. Een van de redenen voor een maximumleeftijd is het aantal ongelukken dat oudere automobilisten veroorzaken. Maar klopt dat wel?

In Spanje stierven in 2022 in totaal 1.145 mensen in verkeersongevallen, een stijging van 14% vergeleken met 2021. 4.008 mensen raakten gewond en moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Hierbij gaat het overigens ook over verkeersdoden zoals fietsers, wandelaars en motorrijders, dus niet alleen automobilisten.

De leeftijdsgroep met de meeste dodelijke slachtoffers was 65-plussers met 227 doden gevolgd door de groep 55-64 jaar met 197 doden. De leeftijdsgroepen 15-24 jaar (129 doden), 25-34 jaar (158 doden), 35-44 jaar (208 doden) en 45-54 jaar (207 doden) hadden ook veel dodelijke slachtoffers. Is het dan waar dat jonge bestuurders de meeste verkeersongevallen veroorzaken?

Het korte antwoord daarop is: ja. Jongeren onder de 30 jaar hebben meer ongevallen dan andere bevolkingsgroepen, maar de gevolgen zijn minder ernstig. De sterftecijfers in deze groep zijn de afgelopen tien jaar met 41% gedaald. 65-plussers hebben weliswaar minder ongevallen, de gevolgen zijn vaak wel ernstiger.

Mannen zijn degenen die de meeste verkeersregels overtreden en de meeste ongevallen veroorzaken. Uit gegevens blijkt dat 6 op de 10 vrouwen nooit een boete hebben gekregen. De combinatie van jeugd en mannelijk geslacht kan een gevaar zijn op de Spaanse wegen, volgens de statistieken.

rijbewijs 1
Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?
Recent veroorzaakte een 85-jarige automobiliste een dodelijk ongeval toen ze de macht over het stuur verloor en dus is er weer een debat over een maximumlee …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud