Search
menu
Search

Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?

Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?
Beeld: 123rf

Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Voor het autorijden geldt in de meeste Europese landen waaronder Spanje een minimumleeftijd van 18 jaar. Maar net zoals in de rest van Europa en de Europese Unie geldt er geen maximumleeftijd voor automobilisten. Na een recent dodelijk ongeval met een 85-jarige automobiliste is ook weer een debat gestart over het wel of niet invoeren van een maximumleeftijd voor het autorijden.

In Spanje geldt wel een minimumleeftijd van 18 jaar, maar geen maximumleeftijd omdat dit gezien kan worden als leeftijdsdiscriminatie, iets wat echter wel al gebeurt bij sommige verzekeringsmaatschappijen. In Spanje hoeven oudere (65+) automobilisten geen extra medische keuring te ondergaan. De medische keuring voor iemand van 28 jaar is hetzelfde als voor iemand van 75 jaar. 

Spaanse rijbewijzen (B) zijn over het algemeen maximaal 10 en vanaf 65-jarige leeftijd maximaal 5 jaar geldig. Bij elke verlenging van het rijbewijs dient men altijd (ongeacht de leeftijd) een medische keuring te ondergaan. Dat kan gebeuren bij de daarvoor geautoriseerde kantoren genaamd “Centros de Reconocimiento de Conductores”.

Het is een simpele keuring waarbij het meestal ook mogelijk is meteen het rijbewijs te verlengen zonder dat je naar een kantoor van Tráfico dient te gaan. Bij deze keuring worden er foto’s gemaakt (die hoef je dus niet mee te nemen), moet je een formulier invullen en de leges betalen, moet je een ogen- gehoor en reflex test doen en worden er enkele algemene vragen over ziektes en medische aandoeningen gesteld.

Is de medische keuring goed verlopen dan krijg je een voorlopig rijbewijs mee, net zolang tot het definitieve Spaanse rijbewijs per post wordt opgestuurd.

Ga naar de inhoud