Een Nationale Veiligheidswet in plaats van Artikel 155 in Catalonië?

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez heeft op dinsdag 2 oktober, de dag na de 2-jarige herdenking van het Catalaanse illegale referendum op 1 oktober, aangegeven dat hij alle middelen klaar heeft liggen om met diverse opties actie te ondernemen in Catalonië, indien nodig. Daarbij wordt er in de pers gesproken over het beruchte Artikel 155 (articulo 155) en de Nationale Veiligheidswet (ley de Seguridad Nacional).

Sánchez maakt zich geen zorgen om de woorden en opmerkingen van de Catalaanse regiopremier Quim Torra want dat zijn slechts woorden. Ook maakt hij zich niet druk om de resoluties die werden aangenomen in het Catalaanse Parlement omtrent het naar huis sturen van de Guardia Civil en de geplande gratie voor de politieke leiders want deze zijn niet rechtsgeldig volgens de Spaanse grondwet. 

Sánchez maakt zich wel zorgen om de veiligheid en coëxistentie in Catalonië na de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof in de zaak van de Catalaanse leiders. Daarom heeft de demissionaire premier op tafel het plan liggen van de ley de Seguridad Nacional ofwel de Nationale Veiligheidswet. Deze kan door middel van een Koninklijk besluit aan worden genomen.

Verschil met Artikel 155

Tussen Artikel 155, welke in 2017 door de voormalige premier Mariano Rajoy werd gebruikt, en de Nationale Veiligheidswet bestaan belangrijke verschillen. Zo is een aanname van Artikel 155 een langer en moeilijker proces zoals de inmenging van het Grondwettelijk Hof en de politieke partijen die op een lijn moeten zitten. Ook zal bij een Artikel 155 het autonome bestuur in Catalonië worden overgenomen door de (demissionaire) regering in Madrid door het Catalaanse Parlement te ontbinden en het bestuur in Catalonië over te nemen.

LEESTIP: Catalaanse separatisten bereiden zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid en chaos

Bij de Nationale Veiligheidswet is alleen een Koninklijk Besluit (real decreto) nodig om deze aan te nemen waarna de centrale regering de controle krijgt over alle politie eenheden, dus ook de Mossos d’Esquadra die onder beheer van Madrid komen te staan. De Catalaanse overheid en het Catalaanse Parlement worden dan niet ontbonden maar men neemt wel vergaande veiligheidsmaatregelen om de veiligheid en de coëxistentie in Catalonië te waarborgen.

In 2015 werd deze ley de Seguridad Nacional door de PP en PSOE ten tijde van de regering-Rajoy aangenomen en was de voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy van plan deze in gebruik te nemen na de verkondiging van de Catalaanse Republiek maar werd uiteindelijk in 2017 besloten om Artikel 155 in te voeren zodat er o.a. nieuwe autonome verkiezingen kwamen.

Voor- en tegenstanders

Overigens is Pablo Casado, de huidige partijleider van de PP en tot nu toe altijd voorstander geweest van Artikel 155 in Catalonië, nu ook voorstander van de Nationale Veiligheidswet. Deze is namelijk sneller en makkelijker in te voeren en waarborgt de veiligheid in Catalonië. De politieke partijen Ciudadanos en Vox willen echter nog steeds een Artikel 155 zien in Catalonië omdat de maatregelen verder moeten gaan dan alleen de veiligheid waarborgen. 

Wat gaat er gebeuren?

Of het allemaal zo ver zal komen in Catalonië hangt waarschijnlijk helemaal af van de houding van o.a. de Catalaanse regiopremier Quim Torra, zijn beslissingen en acties en wat er gebeurt na de uitspraak van het Hooggerechtshof wat betreft de Catalaanse leiders die terecht staan voor rebellie, ongehoorzaamheid en verkwisting van overheidsgeld. Het belooft in ieder geval een onrustige herfst te worden in Catalonië.

Om de eeuwige discussie tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse separatisme te voorkomen is het niet mogelijk om een reactie te plaatsen. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.