Search
menu
Search

14 dagen vulkaanuitbarsting Canarische Eiland La Palma en de gevolgen (video’s)

14 dagen vulkaanuitbarsting Canarische Eiland La Palma en de gevolgen (video’s)
Beeld: Opendata Cabildo de La Palma

14 dagen vulkaanuitbarsting Canarische Eiland La Palma en de gevolgen (video’s)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Precies 14 dagen geleden nadat de Cumbre Vieja-vulkaan tot uitbarsting kwam op zondag 19 september, is de aarde nog steeds niet stil onder het Canarische Eiland La Palma. Sterker nog, er zijn nieuwe openingen ontstaan nadat een deel van de krater is ingestort en er meer lava uit de vulkaan komt terwijl de lava op 28 september de zee heeft bereikt. Verder zijn er nog steeds aardbevingen, 107 in de afgelopen week. Het gevolg is desastreus voor de bewoners van het eiland.

Na 50 jaar heeft Spanje opnieuw te maken met een vulkaanuitbarsting en opnieuw gebeurt dat na de laatste uitbarsting in 1971 op La Palma op hetzelfde Canarische Eiland. Deze vulkaanuitbarsting vindt ook precies 10 jaar na de onderzeese vulkaanuitbarsting bij het buureiland El Hierro in 2011 plaats.

In dit geval gaat het om een vulkaanuitbarsting die volgde na meer dan 25.000 aardbevingen en aardschokken en werd al een uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan voorspeld door de experts. Deze voorspelling kwam uit op zondag 19 september om 15.12 uur toen met een luid kabaal de Cumbre Vieja-vulkaan tot leven kwam en sindsdien niet meer gestopt is met het spuwen van lava en as terwijl ook de aardbevingen nog steeds dagelijks te merken zijn met in een week tijd 107 aardbevingen.

Het gevolg is meer dan 6.000 evacuees uit diverse gemeenten, honderden buitenlandse toeristen geëvacueerd, geannuleerde vluchten, meer dan 1.005 verwoeste of beschadigde gebouwen waaronder 885 compleet verwoeste en verdwenen woningen en 1.287 dakloze bewoners die alles kwijt zijn geraakt, 28,3 km aan wegen vernield en 399,2 hectare van La Palma bedekt met zwarte lava en in totaal 3.304 hectare bedekt met een dikke laag vulkaanas. 72 hectare landbouwgrond is verloren gegaan en verdwenen onder de lava waaronder 29,9 hectare wijngaarden, 20,5 hectare bananenplantages en 5,8 hectare avocado plantage.

Ondertussen heeft dinsdagmorgen 28 september de lava de zee bereikt en heeft zich in zes dagen tijd een nieuwe delta (nieuw land) gevormd van inmiddels 27,7 hectare groot en tot 35 meter dik. Deze delta blijft nog steeds groeien maar steeds langzamer. Ondertussen is het gebied op La Palma uitgeroepen tot rampgebied.

Bekijk hieronder enkele spectaculaire video opnames gemaakt met een speciale drone van het Instituto Geológico y Minero de España. Meer video’s zijn te zien op het YouTube kanaal van het IGME KLIK HIER

Ga naar de inhoud