Acht van de tien inwoners van Spanje wil binnen twee of drie jaar zonnepanelen plaatsen

Acht van de tien inwoners van Spanje wil binnen twee of drie jaar zonnepanelen plaatsen
Beeld: Freepik

Acht van de tien inwoners van Spanje wil binnen twee of drie jaar zonnepanelen plaatsen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zonnepanelen worden steeds populairder in Spanje en steeds meer mensen besluiten hun daken te vullen met zonnepanelen om de elektriciteitsrekening, die op dit moment de pan uitrijst vanwege de hoge energieprijzen, te verlagen. Uit een onderzoek van Telling Insights in opdracht van IKEA blijkt dat acht op de tien inwoners van Spanje bereid is om binnen twee of drie jaar zonnepanelen te plaatsen.

IKEA is na een jarenlange vertraging in maart 2021 eindelijk begonnen met de verkoop van eigen zonnepanelen, zoals we HIER al beschrijven. Maar IKEA wilde weten hoeveel inwoners van Spanje bereid zijn om zonnepanelen te plaatsen en daarom liet de Zweedse meubelgigant de studie ‘La percepción sobre el autoconsumo doméstico en España’ uitvoeren.

Uit die studie blijkt dat acht op de tien inwoners van Spanje overwegen om in de komende twee of drie jaar zonnepanelen in hun huis te installeren. Slechts twee op de tien ondervraagden hebben al zonnepanelen geïnstalleerd wat dus een laag aantal is. Maar het aantal mensen dat zonnepanelen laat installeren of in ieder geval de intentie heeft dat te laten doen is stijgende in Spanje.

Als argument wordt door de ondervraagden met name de besparing op de elektriciteitsrekening als reden gegeven terwijl ook de positieve impact op het milieu meespeelt bij veel deelnemers aan deze studie. Maar de hoge installatiekosten en het gebrek aan ruimte worden opgegeven als grootste belemmeringen. Verder zegt 81% van de deelnemers dat het hen aan informatie over de technologische aspecten ontbreekt.

Ga naar de inhoud