Search
menu
Search

Meer werklozen maar ook meer werkenden in Spanje in oktober

Meer werklozen maar ook meer werkenden in Spanje in oktober
Beeld: via Europa Press

Meer werklozen maar ook meer werkenden in Spanje in oktober

In oktober 2023 is het aantal werklozen in Spanje met 36.936 personen gestegen. Deze stijging is vooral te wijten aan het einde van het toeristische seizoen, waardoor er in de dienstensector meer werklozen zijn. Dit is de derde maand op rij dat de werkloosheid is gestegen.

Aan het einde van oktober was het totale aantal werklozen in Spanje nog steeds boven de 2,7 miljoen, maar het was wel het laagste aantal in een oktobermaand sinds 2007. Het aantal werkenden is echter ook gestegen met ruim 92.862 personen naar een totaal van 20,8 miljoen werkenden.

De werkloosheid in Spanje is in oktober met 36.936 personen gestegen, wat de grootste stijging is sinds 2018. De stijging is vooral te wijten aan het einde van het toeristische seizoen. In de afgelopen 12 maanden is de werkloosheid met 155.488 personen gedaald, maar het blijft nog steeds boven de 2,7 miljoen met 2.759.404 ‘personas en paro’.

Het ministerie van Arbeid en Sociale Economie heeft erop gewezen dat oktober, net zoals september, een maand is waarin de werkloosheid meestal stijgt door de seizoensgebonden trend. In feite daalde de werkloosheid in oktober van dit jaar met 6.883 personen.

In oktober is het aantal werkenden in Spanje echter ook met 92.862 gestegen vergeleken met september. Dit is een nieuw record. Er zijn nu 20,8 miljoen werkenden in Spanje, 533.871 meer dan vorig jaar. In oktober bereikte het aantal werkende vrouwen in Spanje ook een recordhoogte van 9,83 miljoen. Dit is een stijging van 46.221 vergeleken met september.

Tegenstrijdig

De gegevens over de Spaanse arbeidsmarkt lijken tegenstrijdig. Aan de ene kant is het aantal werkenden gestegen tot een recordhoogte, maar aan de andere kant is het aantal werklozen ook gestegen. Er is echter een verklaring voor. De toename van het aantal werklozen is vooral te wijten aan de toename van de beroepsbevolking. Tussen juli en september is de beroepsbevolking met 301.900 gestegen tot 24,1 miljoen mensen. Dit betekent dat er meer mensen zijn die op zoek zijn naar werk, ook al zijn er meer banen beschikbaar.

Ga naar de inhoud