Nieuw treinspoor in Tarragona vanaf 13 januari in gebruik

123rf
Beeld: 123rf

Nieuw treinspoor in Tarragona vanaf 13 januari in gebruik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Goed nieuws voor de treinreizigers tussen Barcelona en Valencia en verder naar het zuiden en noorden. Het nieuwe treinspoor in de provincie Tarragona zal vanaf 13 januari 2020 in gebruik worden genomen waardoor 39 km enkelspoor in de provincie vervangen wordt door een nieuw aangelegd dubbelspoor. Deze ingebruikname komt 20 jaar nadat de eerste steen werd gelegd.

De zogenaamde ‘variante de Vandellos’ tussen Vandellos in het zuiden van de provincie Tarragona en de aansluiting op de rest van het spoorwegnetwerk richting noorden, zal op 13 januari eindelijk in gebruik worden genomen. Dat houdt in dat de treinen vanaf die datum niet meer over het enkelspoor langs de kust zullen rijden maar meer landinwaarts waar al jaren een nieuw dubbelspoor ligt.

Treinreis

Het gaat om 64 km nieuw spoor dat ervoor zorgt dat de huidige stations van Cambrils en Salou komen te vervallen. In Cambrils heeft men een nieuw treinstation gebouwd waardoor deze kustplaats wel verbonden zal blijven met de trein. In Salou komt het hele treinstation te vervallen, al wordt er wel een nieuw station nabij Port Aventura gebouwd maar zullen er veel minder treinen stoppen.

De reis tussen de grote steden Barcelona en Valencia zal 30 minuten korter worden en vanaf 13 januari 2 uur en 40 minuten gaan duren terwijl de reis tussen Barcelona en Alicante 4 uur en 20 minuten zal gaan duren. Ook de treinreis verder naar het zuiden naar Murcia zal minder lang worden.

Vertraging

Dit nieuwe treinspoor had al in 2013 in gebruik genomen moeten worden maar de toenmalige PP-regering van Rajoy stopte alle investeringen waardoor er niet verder werd gebouwd. De huidige demissionaire regering van de PSOE begon wel weer met de werkzaamheden waardoor de minister van Ontwikkeling op Twitter kon melden dat dit deel van de Corredor Mediterraneo op 13 januari in gebruik wordt genomen.

Afgelopen oktober sloot het verantwoordelijke bedrijf voor de treinen en het spoor Adif de proefperiode succesvol af waarna de opleiding van de machinisten kon beginnen. In feite is alles na december klaar voor gebruik maar men wil het nieuwe spoor niet in gebruik nemen ten tijde van de feestdagen die in Spanje na 6 januari voorbij zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.