Nieuw treinspoor in Tarragona vanaf 13 januari in gebruik

123rf
Beeld: 123rf

TARRAGONA – Goed nieuws voor de treinreizigers tussen Barcelona en Valencia en verder naar het zuiden en noorden. Het nieuwe treinspoor in de provincie Tarragona zal vanaf 13 januari 2020 in gebruik worden genomen waardoor 39 km enkelspoor in de provincie vervangen wordt door een nieuw aangelegd dubbelspoor. Deze ingebruikname komt 20 jaar nadat de eerste steen werd gelegd.

De zogenaamde ‘variante de Vandellos’ tussen Vandellos in het zuiden van de provincie Tarragona en de aansluiting op de rest van het spoorwegnetwerk richting noorden, zal op 13 januari eindelijk in gebruik worden genomen. Dat houdt in dat de treinen vanaf die datum niet meer over het enkelspoor langs de kust zullen rijden maar meer landinwaarts waar al jaren een nieuw dubbelspoor ligt.

Treinreis

Het gaat om 64 km nieuw spoor dat ervoor zorgt dat de huidige stations van Cambrils en Salou komen te vervallen. In Cambrils heeft men een nieuw treinstation gebouwd waardoor deze kustplaats wel verbonden zal blijven met de trein. In Salou komt het hele treinstation te vervallen, al wordt er wel een nieuw station nabij Port Aventura gebouwd maar zullen er veel minder treinen stoppen.

De reis tussen de grote steden Barcelona en Valencia zal 30 minuten korter worden en vanaf 13 januari 2 uur en 40 minuten gaan duren terwijl de reis tussen Barcelona en Alicante 4 uur en 20 minuten zal gaan duren. Ook de treinreis verder naar het zuiden naar Murcia zal minder lang worden.

Vertraging

Dit nieuwe treinspoor had al in 2013 in gebruik genomen moeten worden maar de toenmalige PP-regering van Rajoy stopte alle investeringen waardoor er niet verder werd gebouwd. De huidige demissionaire regering van de PSOE begon wel weer met de werkzaamheden waardoor de minister van Ontwikkeling op Twitter kon melden dat dit deel van de Corredor Mediterraneo op 13 januari in gebruik wordt genomen.

Afgelopen oktober sloot het verantwoordelijke bedrijf voor de treinen en het spoor Adif de proefperiode succesvol af waarna de opleiding van de machinisten kon beginnen. In feite is alles na december klaar voor gebruik maar men wil het nieuwe spoor niet in gebruik nemen ten tijde van de feestdagen die in Spanje na 6 januari voorbij zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Yvonne van Kuilenburg

Eindelijk. Inderdaad vooral ‘s nachts eindeloos claxonneren, maar nu kan op camping la Torre del Sol eindelijk de overkapping gemaakt worden voor het overdekte zwembad, want dat werd verboden omdat het zwembad naast het treinspoor ligt. Ook geen treinen meer over de camping, heerlijk. U komt er een fietspad op de plaats van het spoor van Hospitalet naar Salou en daar willen ze een trammetje over het spoor laten rijden naar Port Aventura.

Rob

Precies. Zo’n ervaring had je vroeger op camping Horta, waar nu het hotel Sol Port staat. Alsof de trein door je tent heen reed.

inge

Eindelijk !
Jaren hebben we gewacht tot de trein op het vernieuwde spoor kon rijden. Dit zal ook de leefbaarheid van veel dorpen rond Cambrils ten goede komen.
En ik heb inderdaad gehoord dat deze oude spoorweg zal omgevormd worden tot fietspad. Was ook levensgevaarlijk hoeveel mensen gewoon de sporen overliepen om naar het strand te gaan…

Anoniem

Hopelijk maken ze van het oude treinspoor nu een fietspad,dat zou pas een verbetering zijn!

Rob

Een enorme opluchting moet dit zijn voor Cambrils! De decennia lange tijd dat ik daar verbleef gaf die trein een enorme overlast in de nacht. Met name die lange goederentreinen. Constant toeterend. Gek werd je ervan.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.