Search
menu
Search

Wonen op Ibiza voor- en nadelen, beste gebieden en levensonderhoud

Wonen op Ibiza voor- en nadelen, beste gebieden en levensonderhoud
Beeld: via canva.com

Wonen op Ibiza voor- en nadelen, beste gebieden en levensonderhoud

Ibiza, een eiland dat wereldwijd bekend staat om zijn bruisende nachtleven en adembenemende stranden, is ook een plek die velen kiezen als hun permanente thuis. Deze bestemming biedt niet alleen feesten en zon, maar ook een levenskwaliteit die mensen uit de hele wereld aantrekt.

Het kiezen van Ibiza als woonplaats brengt een aantal voordelen met zich mee die beslissend kunnen zijn. De levenskwaliteit op het eiland is hoog, dankzij het mediterrane klimaat met meer dan 300 zonnedagen per jaar. De natuurlijke schoonheid van de kust en de ontspannen sfeer trekken degenen aan die op zoek zijn naar een toevluchtsoord ver van de stress van grote steden.

De culturele rijkdom en lokale tradities, samen met een uitgebreid gastronomisch aanbod, complementeren de aantrekkingskracht van Ibiza. Het eiland staat bekend om zijn internationale gemeenschap, wat integratie en culturele uitwisseling vergemakkelijkt.

Voordelen

 • Hoogwaardige levenskwaliteit
 • Mooie natuur en stranden
 • Ontspannen sfeer
 • Internationale gemeenschap
 • Goede banen in toerisme

Nadelen

 • Hoge kosten van levensonderhoud
 • Overbevolking in hoogseizoen
 • Weinig banen buiten seizoen
 • Beperkt onderwijs- en zorgaanbod

Beste plaatsen om op Ibiza te wonen

Eivissa

De hoofdstad Eivissa (Ibiza-stad) is een bruisende stad met een kosmopolitische sfeer en is tevens de grootste nederzetting op het eiland Ibiza. Deze historische stad is een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld vanwege haar levendige uitgaansleven, heerlijke restaurants en diverse winkels.

Eivissa is gelegen aan de zuidkust van het eiland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Fenicische tijd. De stad is omringd door oude stadsmuren en heeft een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Eivissa in 1999 door UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

Santa Eulalia

Santa Eulalia, gelegen in het oosten van Ibiza-stad, is een charmante badplaats die de perfecte combinatie biedt van rustige buurten en een bruisende jachthaven vol met bars en restaurants. Deze prachtige stad is vernoemd naar de beschermheilige van het eiland, Santa Eulalia, en is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Een van de grootste aantrekkingskrachten van Santa Eulalia is de rustige en ontspannen sfeer die er heerst. In tegenstelling tot andere delen van Ibiza, waar het nachtleven en de feesten centraal staan, is Santa Eulalia een oase van rust en kalmte. De straten zijn bekleed met prachtige bloemen en bomen, en de gebouwen hebben een traditionele mediterrane architectuur. Het is de ideale plek voor diegenen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie, weg van de drukte van het dagelijkse leven.

Sant Josep

Sant Josep is een gemeente in het zuidwesten van Ibiza, een prachtig eiland gelegen in de Middellandse Zee. Deze regio staat bekend om zijn adembenemende zonsondergangen en heeft een unieke mix van traditionele dorpjes en toeristische badplaatsen. Vanwege de ligging in het zuidwesten van het eiland, biedt dit gebied een spectaculair uitzicht op de ondergaande zon. 

Het gebied van Sant Josep is rijk aan geschiedenis en cultuur. Het is vernoemd naar de beschermheilige van het eiland, Sint-Jozef, en heeft een lange traditie van landbouw en visserij. Dit is nog steeds terug te zien in de charmante dorpjes die verspreid liggen over het gebied. Deze dorpjes hebben hun authentieke karakter behouden en bieden bezoekers een kijkje in het traditionele leven op Ibiza.

Kosten levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud op Ibiza liggen over het algemeen hoger dan het Spaanse vasteland, vooral als het gaat om vastgoed en huurprijzen. Dit komt door de populariteit van het eiland en de schaarste aan beschikbare woningen.

 • Huurprijzen variëren sterk per gebied, maar een huurappartement heeft een gemiddelde prijs van € 800 tot € 1.500 per maand.
 • Koopprijzen voor vastgoed op Ibiza moet je voor een appartement rekening houden met € 3000 tot € 5.000 per vierkante meter.
 • Ook dagelijkse boodschappen zijn over het algemeen duurder dan op het vasteland. Houd rekening met ongeveer 15 tot 30% hogere prijzen in de supermarkt. De kosten voor uit eten gaan zijn vergelijkbaar met de rest van Spanje.
 • Openbaar vervoer op Ibiza is goedkoop. Een busticket kost rond de € 2. Taxi’s zijn wel aan de prijzige kant.

Hoewel de kosten inderdaad hoger zijn, geniet je op Ibiza wel van een onverbeterlijke levenskwaliteit en prachtige natuurlijke omgeving. Door buiten de toeristische hotspots te wonen en bewust met je uitgaven om te gaan, kun je de kosten enigszins drukken.

Op Ibiza of Mallorca wonen: wat past het beste bij mij?

Zowel Ibiza als Mallorca bieden een hoogwaardige levensstijl aan, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:

 • Ibiza heeft een jonger, internationaler profiel en bruisender nachtleven. Mallorca heeft meer traditionele Spaanse invloeden.
 • Mallorca heeft grotere steden, meer werkgelegenheid buiten het toerisme en betere openbare diensten.
 • Vastgoed en levensonderhoud zijn over het algemeen goedkoper op Mallorca.
 • Ibiza heeft kleinschaliger landschap en intiemere sfeer. Mallorca is groter en diverser.

Kies Ibiza als je op zoek bent naar een kosmopolitische, zonnige levensstijl met pulserende energie. Mallorca kan beter passen bij gezinnen en degenen die op zoek zijn naar meer stabiliteit en traditionele waarden.

Wonen op Ibiza en werken op Mallorca: is dat mogelijk?

Steeds meer mensen combineren wonen op Ibiza met werken op Mallorca. De eilanden liggen namelijk dicht bij elkaar en zijn perfect verbonden door veerboten en vluchten. De veerdienst van Ibiza naar Mallorca duurt ongeveer 3 uur en vaart meerdere keren per dag. Een enkele reis kost ongeveer € 80. Er gaan ook regelmatig vluchten tussen de eilanden die slechts 30 minuten duren. Prijzen variëren sterk per seizoen, maar beginnen bij ongeveer € 60 per enkele reis.

Het is dus zeker haalbaar om op Ibiza te wonen en enkele dagen per week op Mallorca te werken. Zo kun je het beste van beide eilanden combineren: rust en natuur op Mallorca met feesten en werken op Ibiza!

Ga naar de inhoud