250 Spanjaarden herdenken ‘Het Wonder van Empel’ in Brabant, maar wat is dat?

250 Spanjaarden herdenken 'Het Wonder van Empel' in Brabant, maar wat is dat?
Beeld: AI-beeld / redactie

250 Spanjaarden herdenken ‘Het Wonder van Empel’ in Brabant, maar wat is dat?

Welkom bij het ‘Wonder van Empel’ in het Brabantse plaatsje Empel. Een gebeurtenis die voor de meeste Nederlanders en zelfs de inwoners van Empel zelf onbekend is, maar voor de Spanjaarden nog altijd een belangrijke historische gebeurtenis is. In dit artikel duiken we dieper in op de geschiedenis van de Spanjaarden in Nederland, het Wonder van Empel en hoe deze gebeurtenis nog altijd groots herdacht wordt in Spanje.

Hoewel de meeste Nederlanders en zelfs de inwoners van Empel geen idee hebben van het Wonder van Empel, is dit voor de Spanjaarden nog altijd een belangrijke gebeurtenis. Elk jaar komen er tientallen Spanjaarden naar Empel om deze historische gebeurtenis te herdenken. Op zaterdag 2 december (2023) was Empel zelfs het middelpunt van een Spaanse nationale feestdag. Ruim tweehonderdvijftig Spanjaarden reisden af naar het Brabantse plaatsje, om langs de Maas het ‘Wonder van Empel‘ te herdenken. Met mutsen op en dikke sjaals om de nek stonden ze langs de rivier, net zoals de Spaanse soldaten dat vierhonderd jaar geleden deden.

Deze herdenking is voor de Spanjaarden een manier om hun geschiedenis levend te houden en te eren. Het is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven en nog altijd leeft in Spanje. Terwijl de meeste Nederlanders en zelfs de inwoners van Empel geen idee hebben wat er zich vierhonderd jaar geleden afspeelde in hun dorp.

Een historische gebeurtenis

Het Wonder van Empel is een gebeurtenis die plaatsvond in 1585, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op dat moment was het Brabantse plaatsje Empel bezet door Spaanse troepen, die omsingeld waren door Hollandse schepen op de rivier de Maas. De situatie leek hopeloos voor de Spanjaarden, die als ratten in de val zaten.

Maar toen gebeurde er iets bijzonders. In één nacht vroor de Maas dicht, waardoor de Hollandse schepen niet meer konden varen en de Spanjaarden konden ontsnappen. Volgens de overlevering was dit een wonder dat gebeurde dankzij het bidden van de Spaanse soldaten tot de Heilige Maagd Maria. Hierdoor konden ze hun leven redden en verder strijden in de Tachtigjarige Oorlog.

Deze gebeurtenis is terug te vinden in vele geschiedenisboeken in Spanje en wordt nog altijd herdacht als een belangrijk moment in de Spaanse geschiedenis. Er is zelfs een nationale feestdag voor in het leven geroepen op 8 december, ter ere van de Heilige Maagd Maria.

Voor de Spanjaarden is het Wonder van Empel meer dan alleen een historische gebeurtenis. Het is een symbool van hoop en geloof, dat nog altijd relevant is in de hedendaagse samenleving. Het feit dat ze dankzij hun geloof en het bidden tot de Heilige Maagd Maria konden ontsnappen aan de dood, geeft hen kracht en vertrouwen.

Bovendien is het Wonder van Empel een voorbeeld van de sterke band tussen Spanje en Nederland, ondanks de geschiedenis van conflicten. Het herinnert de Spanjaarden eraan dat zij niet alleen stonden in de Tachtigjarige Oorlog en dat er ook goede relaties mogelijk zijn tussen beide landen.

Ga naar de inhoud