skip to Main Content
Veranderingen op komst bij het gebruik van zonnepanelen in Spanje
123rf

Veranderingen op komst bij het gebruik van zonnepanelen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De huidige regering van Pedro Sánchez is druk bezig met het veranderen van het systeem van het gebruik van zonnepanelen in Spanje. Een van de eerste maatregelen die de PSOE-regering nam nadat ze de regering in Spanje via een motie van wantrouwen overnamen van de PP was het afschaffen van de zogenaamde zonbelasting. Nu heeft men de plannen gepresenteerd voor de toekomst.

Een van de belangrijkste obstakels voor het gebruik van zonnepanelen in Spanje is gedurende enkele jaren de zogenaamde “impuesto al sol” ofwel zonbelasting geweest. Kort samengevat kwam het daarbij op neer dat men aan de elektriciteitsmaatschappijen moest betalen om zonnepanelen te gebruiken en waren de belastingen en administratieve rompslomp zo duur, ingewikkeld en traag dat het installeren van zonnepanelen in feite ontmoedigd werd door de autoriteiten.

Weliswaar is de zonbelasting nooit officieel ingevoerd en heeft in feite niemand die zonnepanelen gebruikt in Spanje een belasting voor het gebruik van de zon hoeven te betalen maar het installeren van zonnepanelen werd gedurende jaren moeilijk en onaantrekkelijk gemaakt. Spanje werd daar meerdere keren op aangesproken door de Europese Commissie maar de voormalige PP-regering deed daar niets mee.

Explosieve groei

Sinds de zonbelasting werd afgeschaft door de PSOE-regering en de bureaucratische rompslomp minder is geworden is er een explosieve groei van de installatie van zonnepanelen in Spanje. Ook al wordt er meer geïnstalleerd door de inwoners van het land, echte duidelijke regels zijn er nog niet.

Besluit

Op 31 januari presenteerde het ministerie van Milieu en Energie (transición ecologica) een Koninklijk besluit (RDL 15/2018) met daarin dringende maatregelen voor de energietransitie en de bescherming van de consumenten.

Dit Koninklijk besluit is de eerste stap op weg naar zelfregulering waarin o.a. de administratieve en technische voorwaarden voor aansluiting op het netwerk en de compensatieregeling tussen tekorten en overschotten aan energie omschreven en geregeld worden voor installaties tot 100 kW.

Overschot

Daarbij maakt men onderscheid tussen twee vormen van gebruik: geen overschot en overschot aan energie. Binnen de laatstgenoemde groep maakt men weer onderscheid in twee subgroepen:

Subgroep A waarin consumenten zitten die een overschot hebben welke gecompenseerd wordt. Om bij deze subgroep te horen moet de primaire energiebron van hernieuwbare oorsprong zijn (zonnepanelen dus) en mag het totale vermogen niet hoger zijn dan 100 kW.

Subgroep B is voor alle andere gevallen waar energie overschotten zijn en die niet in groep A passen.

Type consument

In het koninklijk besluit wordt ook onderscheid gemaakt tussen de type gebruikers of consumenten, te weten de individuele gebruiker en de collectieve gebruiker. Het onderscheid is of er gebruik wordt gemaakt van de opgewekte energie door een of door meerdere consumenten.

Iemand die op een eigen woning een installatie plaatst is een individuele gebruiker maar meerdere bewoners in een appartementencomplex of een wooncomplex zijn collectieve gebruikers. Bij die laatste groep is het belangrijk dat er sprake is van een naburige installatie van zonnepanelen zoals op het dak van een appartementencomplex of in de tuinen.

Terugleveringsvergoeding

De belangrijkste nieuwigheid in het koninklijk besluit is een vereenvoudigd compensatiemechanisme voor de consumenten die vallen in de eerder genoemde groep A. De compensatie die de consumenten zullen ontvangen zal maandelijks zijn waarbij de energieleveranciers tegen een overeengekomen uurprijs betalen voor de energie die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Het volgende wordt in het koninklijk besluit omschreven.

Als een consument gelijktijdig stroom opwekt en verbruikt wordt dit in huis gebruikt maar niet geregistreerd door de elektriciteitsmeter. De opgewekte elektriciteit die direct verbruikt wordt ziet men dan ook niet terug op de afrekening van uw energieleverancier.

Levert een consument jaarlijks minder dan er netto wordt afgenomen dan wordt dat op de jaarrekening verrekend. Levert een consument jaarlijks meer terug dan netto wordt afgenomen dan ontvangt men voor de teveel teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding.

Voorlopig gaat het met dit koninklijk besluit nog om een eerste ontwerp en kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden maar de eerste grote stap is gezet in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Er speelt in Nederland echter wel een probleem: het netwerk van de energiemaatschappijen kan de hoeveelheid teruggeleverde stroom niet overal meer aan…. die dienen eerst verbeterd en uitgebreid te worden. En dit kost natuurlijk veel geld! Ik weet niet hoe dit in Spanje zit, maar het loont denk ik wel de moeite dit eerst uit te zoeken voordat je duizenden euro’s investeert in iets dat straks niet gaat werken omdat de capaciteit van de netwerken in Spanje dit ook niet aan kan!

  1. jee, dat is dus weer de omgedraaide wereld haha. Straks wordt je in Spanje weer beboet omdat je teveel stroom levert. En hoe is dat in Duitsland dan, daar hebben ze nog meer zonnepanelen volgens mij.

   1. Je krijgt geen boete maar je gaat simpelweg BTW betalen over de hoeveelheid energie die je teruglevert. Als ondernemer kun je daar fiscaal nog wel wat mee maar als particulier niet. Dus je investeert fors in zonnepanelen inclusief BTW, je wekt stroom op en over de terug te leveren reserves betaal je opnieuw BTW. En wat Els terecht opmerkt, is de infrastructuur van de energiebedrijven voldoende op een massale adoptie van zonnepanelen toegerust? Kortom, er zijn nog vele vragen die beantwoord moeten worden. Ik zou zeggen, hou je geld in je zak en laat je niet gek maken door mooie verhalen van allerlei aanbieders die nu geld ruiken. Laat je vooral heel goed informeren wat het jou uiteindelijk echt gaat kosten en (op termijn kan gaan) opleveren.

    1. je kan je installatie laten berekenen op een minimaal overschot of te kort. wat je verbruikt weet je makkelijk van de vorige jaren

 2. Wat fijn dat het verstand aan het terugkomen is !!
  In die tussentijd hebben wij vanwege de dreiging zonbelasting een aantal mooie modulaire on/offgrid systemen ontwikkeld.
  In dit geval gebruik je altijd je eigen stroom, ingeval van nood terugvallen op het net.
  We zijn druk bezig met de website helaas nog niet helemaal klaar.
  http://www.offgridsolar.es
  Zijn er vragen ?? mail naar e.bontekoe@gmail.com
  Wij zijn actief in heel Zuid Spanje !!

 3. Kijk nu eens naar alle innovatieve projecten bij de Nederlandse netbeheerders daar is men bezig met het energieneutraal maken van panden. Daarbij worden energie maatschappijen buiten gezet en doen niet mee. Er is veel progressie geboekt bij het verbeteren van energie opslag bij overproductie deze kan ingezet worden bij schaarste. Laten ze slim zijn en leren van wat elders al is bedacht en ingevoerd.

 4. Voorheen was het voor veel mensen al niet duidelijk hoe het zat, zij dachten dat alle soorten zonnepanelen onder de regels voor de z.g. zonbelasting vielen.
  Het is dus misschien niet overbodig te melden dat het hier steeds alléén om zonnepanelen voor het opwekken van electriciteit gaat. Zonnepanelen voor het opwekken van warmwater zijn altijd buiten deze regels gevallen en zullen dat ook blijven.

 5. We merken daar inderdaad veel van. De aanvragen stromen binnen. Maar ook hier is het belangrijk het kaf vh koren te scheiden. Er zijn zo verschrikkelijk veel kwaliteitsverschillen. Wilt u info stuur even een mail; jsspeel@gmail.com

 6. Terugleveren klinkt sympathiek maar vergeet niet dat daar nog wat BTW over verrekend gaat worden, net als in NL. Dus ook hier geldt dat gratis geld niet bestaat. De politici zijn overigens niet de grootste boeven die je in de gaten moet houden, de energiemaatschappijen zijn veel gevaarlijker want die zullen op termijn hun verdienmodellen moeten gaan hervormen. En wie gaat dat betalen? Juist….

  1. Heel simpel Loek: de energie-bedrijven zullen hun omzet-verlies wel degelijk gaan berekenen door hun prijzen verder te verhogen.

  1. Er is niets speciaals nodig om terug te leveren. Een inverter op een stopcontact is alles. Een oude meter draait gewoon achteruit, een slimme meter meet apart wat geleverd en terug geleverd wordt.

 7. Het zou tijd worden, maar goed, voor de corrupte politici en energiebedrijven loopt het volgens planning. De rem op zonne-energie wss bedoeld zodat geen concurrenten konden ontstaan omdat de Spaanse energiebedrijven er helemaal niet klaar voor waren. Die concurrenten zijn er nu niet en je bent dus van je energiebedrijf afhankelijk bij het (terug)leveren van energie. De monopolie is gered, weliswaar ten koste van het land, het milieu, de vooruitgang en de economie, maar de politici hebben wel een paar nieuwe stropdassen en handtasjes kunnen kopen.

  1. Er zijn concurrenten zat op het Spaanse electriciteits net.
   Wij hebben sinds een paar maanden Iberdrola eruit gegooid (als stroom leverancier, ze zijn nog wel netwerk beheerder) en betalen nu aan een Noors bedrijf onze stroom… Bijna 20% goedkoper.

   Het terugleveren van de stroom zou een zegen zijn. Ik heb al zo’n 8 jaar 5KW aan panelen op mijn dak die voor het grootste gedeelte van de tijd niets doen want ze worden ‘afgeknepen’. Ze leveren alleen wat ik verbruik.
   Straks kan ik lekker veel gaan terugleveren en als daar dan btw over betaald moet worden, geen probleem want dan verreken je die met de btw die je kan terug vragen op je factuur.

   Maar hoe die teruglevering er dan gaat uitzien is nog onbekend dus.
   ‘Auto balancing’ of ‘net metering’ kan per dag, per week, per maand, per kwartaal of per jaar. Hoe langer de periode is waarover je mag compenseren met je verbruik als de zon niet schijnt des te interessanter wordt het om flink wat panelen neer te leggen.

   En als je dan ook nog elektrisch gaat verwarmen (warmte pomp waar met in Nl. zo moeilijk over doet… een ieder met een moderne airco heeft er zo een in Spanje…) wordt het nóg interessanter om er nog een paar panelen bij te leggen…..
   Met een grote installatie en jaar verrekening van afname-opbrengst kan je hier lekker de hele winter gratis stoken met je stroom die je `s zomers levert…..
   Maar zo ideaal zal het wel niet worden….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken