Naakt over straat lopen in Spanje mag in sommige gevallen volgens rechters

Naakt over straat lopen in Spanje mag in sommige gevallen volgens rechters
Beeld: Canva

Naakt over straat lopen in Spanje mag in sommige gevallen volgens rechters

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Eind september 2022 moest de naturist Alejandro Colomar zich melden in een rechtszaak tegen hem wegens het naakt rondlopen op straat in de provincie Valencia. De man had al eerder boetes gekregen voor een totaalbedrag van 3.000 euro, maar hij bleef vasthouden bij zijn principes dat het niet verboden is om zonder kleding rond te lopen op straat, want naaktlopen is geen misdaad. Uiteindelijk heeft het Valenciaanse Hooggerechtshof de man gelijk gegeven en werden twee boetes geannuleerd.

Alejandro presenteerde zichzelf natuurlijk zonder kleding bij de Ciudad de la Justicia de Valencia tijdens zijn proces, maar moest van de politie toch kleding aandoen in het gerechtsgebouw omdat er een minderjarige aanwezig was. De sancties die hem zijn opgelegd zijn meestal niet strafrechtelijk, maar voor overtreding van artikel 37 van de zogenaamde ‘Ley Mordaza’ die obsceen exhibitionisme bestraft als het geen misdaad is, dat wil zeggen wanneer het niet in het bijzijn van minderjarigen plaatsvindt.

De 29-jarige naturist had meerdere boetes gekregen met als reden van opgaaf ‘actos que atentan contra la libertad e indemnidad sexual o ejecutar actos de exhibicionismo obsceno’ of letterlijk vertaald ‘handelingen die vrijheid en seksuele schadeloosstelling schenden of obsceen exhibitionisme plegen’. Dat gebeurde in de gemeente Aldaia waar Alejandro een boomgaard cultiveert en waar hij normaal gesproken naakt op zijn fiets rondrijdt.

In tegenstelling tot veel steden en dorpen in Spanje, heeft Aldaia geen specifieke gemeentelijke verordening over naaktheid op de openbare weg. Volgens de rechters valt het gedrag van Alejandro ook niet in de wettelijke definitie van handelingen die een bedreiging vormen voor seksuele vrijheid en schadeloosstelling of obsceen exhibitionisme.

Ga naar de inhoud