Spaanse gezondheidszorg financiert stoppen-met-roken medicijn ‘Todacitan’

Spaanse gezondheidszorg financiert stoppen-met-roken medicijn ‘Todacitan’
Beeld: Todacitan

Spaanse gezondheidszorg financiert stoppen-met-roken medicijn ‘Todacitan’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 februari (2023) is het mogelijk met de hulp van de Spaanse gezondheidszorg te stoppen met roken. Het medicijn dat beloofd binnen 25 dagen een einde te maken aan het roken, heeft in Spanje de naam ‘Todacitan’ maar staat in Nederland en België bekend als ‘Decigatan’ en wordt sinds begin februari gefinancierd door de Spaanse gezondheidszorg.

De Spaanse overheid wil het aantal rokers sterk gaan verminderen waardoor ook automatische de medische kosten verminderd zullen worden. Jaarlijks overlijden er in Spanje tenminste 60.000 mensen als gevolg van het roken. Volgens een recent onderzoek rookt 23,3% van het Spaanse volk wat dus wil zeggen zo’n 10 miljoen mensen. 

Wat is Todacitan en waar wordt dit medicijn voor gebruikt? Todacitan belooft het stoppen met roken en het verminderen van de behoefte aan nicotine voor rokers die willen stoppen met roken. Het doel van de behandeling met Todacitan/Decigatan is dat je blijvend stopt met het gebruik van nicotineproducten. Door het gebruik van Todacitan/Decigatan wordt de nicotineafhankelijkheid geleidelijk minder door het verlichten van ontwenningsverschijnselen.

Het medicijn is al sinds 2021 in Spanje verkrijgbaar, maar pas sinds 1 februari 2023 wordt het gebruik ervan door de Spaanse gezondheidsdienst vergoed. Het is eigenlijk de tweede keer dat Sanidad of de Spaanse gezondheidszorg een soortgelijk medicijn financiert. Dat gebeurde in 2020 met het middel ‘Champix’ dat gefinancierd werd aangeboden en waar in plaats van 385 euro slechts 80 euro voor betaald hoefde te worden. In oktober 2021 werd dit medicijn van Pfizer echter uit de handel gehaald.

Maar wie kunnen dit medicijn aanvragen in Spanje? Deze therapie wordt aanbevolen voor alle rokers die zijn opgenomen in een ondersteuningsprogramma, die meer dan tien sigaretten per dag consumeren, die een nicotineafhankelijkheid hebben en die geen eerdere pogingen hebben gedaan om te stoppen met roken via een gefinancierd programma.

De normale prijs voor dit medicijn is 198 euro, maar daar gaat meer dan 80 euro vanaf waardoor de gebruiker 116,93 euro moet betalen. Je kunt echter niet zomaar naar de apotheek gaan en Todacitan kopen, je hebt namelijk een doktersvoorschrift nodig.

Eén verpakking van Decigatan (100 tabletten) is voldoende voor een volledige behandeling. De duur van de behandeling is 25 dagen. Dit middel is voor oraal (via de mond) gebruik en dient te worden ingenomen met voldoende water volgens een bepaald schema, zoals elke 2 uur 1 tablet in de eerste drie dagen waarna het aantal tabletten per dag geleidelijk daalt tot de 25e dag wanneer je nog maar 1 tot 2 tabletten per dag hoeft te nemen. Vanaf de vijfde dag mag niet meer gerookt worden tijdens de 25 daagse behandeling.

Ga naar de inhoud