Search
menu
Search

Alicante is de nieuwe bestemming voor luxe vastgoed in 2024

Alicante is de nieuwe bestemming voor luxe vastgoed in 2024
Beeld: via canva.com

Alicante is de nieuwe bestemming voor luxe vastgoed in 2024

De provincie Alicante streeft ernaar om in 2024 dé nieuwe bestemming te worden voor de aankoop van luxe vastgoed. De provincie kent al jaren een sterke groei in de verkoop van luxe huizen, met een jaarlijkse stijging van maar liefst 25%. Vooral buitenlanders kopen luxe woningen in de provincie van de Costa Blanca.

De populariteit van luxe woningen in Alicante valt te verklaren door een aantal factoren. Ten eerste zijn de prijzen voor exclusieve huizen nog relatief laag in vergelijking met traditionele luxe bestemmingen als de Balearen, Malaga en Barcelona. Het is dus een aantrekkelijke investering.

Daarnaast is er in Alicante nog volop ruimte om nieuwe luxe huizen en appartementen met adembenemende uitzichten op zee en bergen te bouwen. Dit soort woningen met spectaculaire vergezichten is erg gewild onder buitenlandse kopers.

Uit cijfers van vastgoedadviesbureau Tecnitasa blijkt dat de gemiddelde prijs per vierkante meter voor luxe woningen in de provincie Alicante € 3.913 bedraagt. De duurste locaties zijn de stad Alicante (€ 5.085 per m²), Calpe (€ 4.980 per m²) en Teulada (€ 4.686 per m²).

De meeste luxe huizen en villa’s zijn te vinden in kustplaatsen als Moraira, Teulada, Altea, Calpe en Denia. Ook zijn er luxe appartementen beschikbaar in toeristische trekpleisters als Benidorm en de stad Alicante.

Het groeiende aanbod aan luxe vastgoed in Alicante is mede te danken aan de vestiging van steeds meer buitenlandse vastgoedmakelaars in de regio. Zij verkopen de huizen en appartementen rechtstreeks in landen als Duitsland, België en Nederland.

Vooruitzichten voor 2024

Ondanks onzekerheden als de inflatie en internationale conflicten, lijkt de populariteit van luxe vastgoed in Alicante voorlopig niet af te nemen. Het segment laat veerkracht zien: terwijl de totale huizenverkopen in Spanje met 12% daalden, stegen de verkopen van luxe vastgoed in Alicante het afgelopen jaar met maar liefst 55%. Alicante profileert zich steeds nadrukkelijker als dé nieuwe bestemming voor wie op zoek is naar een exclusieve woning aan de Spaanse costa.

Zoals gezegd bestaat de doelgroep voor luxe vastgoed in Alicante voornamelijk uit buitenlanders. Met name kopers uit Noord- en Oost-Europa weten de provincie steeds beter te vinden. Uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE blijkt dat in 2022 bijna 16% van de huizenkopers in de provincie Alicante afkomstig was uit Duitsland. Ook Belgen toonden veel interesse, met een aandeel van 15% van het totale aantal buitenlandse kopers.

Daarnaast komen steeds meer Scandinaviërs, Fransen en Nederlanders naar Alicante voor een tweede huis. De provincie weet hen te verleiden met het prettige klimaat, betaalbare woningen en goede verbindingen. Ook vermogende Russen en Oekraïners vinden nog steeds hun weg naar de Costa Blanca.

De meeste buitenlanders kiezen voor een luxe woning aan de kust. Met name de plaatsen Moraira, Altea, Calpe en Jávea zijn gewilde locaties vanwege de mooie stranden en jachthavens. Ook zijn er specifieke urbanizaciones (villawijken) die zich profileren als luxe bestemmingen voor expats, zoals La Finca Golf en Altos del Reino. Deze liggen vaak dicht bij internationale scholen en golfbanen.

Ga naar de inhoud