Search
menu
Search

Belastingen in Spanje voor buitenlanders met en zonder officiële woonplaats

Belastingen in Spanje voor buitenlanders met en zonder officiële woonplaats
Beeld: via canva.com

Belastingen in Spanje voor buitenlanders met en zonder officiële woonplaats

Spanje is een populaire bestemming voor buitenlanders om te wonen of een tweede huis te kopen. Het zonnige klimaat, de lagere kosten van levensonderhoud en de mediterrane levensstijl trekken jaarlijks duizenden expats en pensionado’s. Maar hoe zit het met belastingen? De Spaanse Vereniging van Consumenten en gebruikers OCU legt het uit.

Als buitenlander die in Spanje woont of investeert, is het belangrijk op de hoogte te zijn van de Spaanse belastingregels. De belastingen in Spanje verschillen namelijk behoorlijk van andere Europese landen. In dit artikel leggen we uit welke belastingen in Spanje van toepassing zijn voor buitenlanders.

Belastingen voor inwoners

Als je als buitenlander je officiële woonplaats in Spanje hebt, word je beschouwd als Spaanse inwoner voor belastingdoeleinden. Dit betekent dat je onderworpen bent aan dezelfde nationale belastingen als Spanjaarden.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting in Spanje heet ‘Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas’, oftewel IRPF. Dit is een progressieve belasting, wat betekent dat het percentage hoger wordt naarmate je inkomen toeneemt.

Het basistarief is 19% over inkomens tot € 12.450. Voor inkomens daarboven ligt het tarief tussen 24% en 45%. Vanaf € 60.000 geldt zelfs een tarief van 47%. Dividenden, vermogenswinsten en huurinkomsten vallen ook onder de inkomstenbelasting. Andere zaken om rekening mee te houden bij de IRPF:

  • Er zijn belastingaftrekposten voor zaken als hypotheekrente, giften en pensioenbetalingen.
  • Buitenlanders kunnen een belastingverdrag met hun thuisland gebruiken om dubbele belasting te voorkomen.
  • De aangifte deadline is 30 juni na het belastingjaar. Je kunt uitstel aanvragen tot 30 november.

Vermogensbelasting

Spanje kent ook een vermogensbelasting, ‘Impuesto sobre el Patrimonio’. Dit is een belasting op je wereldwijde vermogen indien dit meer dan € 700.000 bedraagt. Het tarief begint bij 0,2% en loopt op tot 2,5% voor vermogens boven € 10 miljoen.

De waarde van je primaire woning is tot € 300.000 vrijgesteld. Hierdoor blijven de meeste expats onder de drempel en hoeven ze geen vermogensbelasting te betalen.

Erfbelasting

Als je als inwoner van Spanje erft van een buitenlander of andersom, moet je erfbelasting betalen in Spanje. Het standaardtarief is 34%. Voor erfgenamen in de eerste graad (kinderen, ouders, echtgenoot) zijn vrijstellingen en verlaagde tarieven van 7,65% tot 15,20% van toepassing.

Belastingen voor niet-inwoners

Heb je als buitenlander geen officiële woonplaats (minder dan 183 dagen) in Spanje, dan word je fiscaal gezien als niet-inwoner behandeld. Je bent dan alleen belastingplichtig op je Spaanse inkomsten.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting geldt voor niet-inwoners alleen over inkomsten die zijn verkregen in Spanje. Dit kunnen bijvoorbeeld huurinkomsten, dividenden of interest zijn.

Het standaardtarief voor niet-inwoners is 24%. Voor EU-inwoners met een dubbelbelastingverdrag is dat 19%. De eerste € 12.000 aan huurinkomsten is onbelast.

Vermogenswinstbelasting

Als niet-inwoner ben je belasting verschuldigd over vermogenswinsten behaald op Spaanse activa. Dit geldt bijvoorbeeld voor de verkoop van een tweede huis in Spanje.

De vermogenswinstbelasting, ook wel ‘Impuesto sobre la Renta de no Residentes’ genoemd, heeft een vast tarief van 19%. Dit geldt voor winsten behaald sinds 2015. Voor winsten van daarvoor gelden hogere tarieven.

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van onroerend goed in Spanje moet je als koper overdrachtsbelasting (‘Impuesto sobre Transmisiones’) betalen. Dit is een percentage van de aankoopsom en varieert van 6% tot 10% afhankelijk van de regio.

Voor een tweede huis geldt meestal het hoogste tarief van 10%. De overdrachtsbelasting is ook verschuldigd bij schenking van onroerend goed aan niet-inwoners.

LET OP: de informatie in dit artikel is een vertaalde versie van de informatie op de website van de OCU. Wij hebben dit zo goed als mogelijk verder onderzocht, maar we zijn geen experts op dit gebied. Mocht je dus meer informatie willen hebben, dan moet je een specialist raadplegen.

Ga naar de inhoud