Waarom stemmen op de Partij voor de Dieren in Spanje geen goed idee is

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom stemmen op de Partij voor de Dieren in Spanje geen goed idee is

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er komen maanden aan van verkiezingen. Op 28 april zijn er algemene parlementsverkiezingen in Spanje en op 26 mei Europese parlementsverkiezingen, autonome regio verkiezingen en gemeenteverkiezingen. Alle politieke partijen zijn reeds begonnen met de campagne om stemmers te lokken maar veel van hen raden het stemmen op de Partij voor de Dieren (PACMA) en andere kleine partijen af. Waarom is dat zo?

PACMA is een politieke partij die hoofdzakelijk opkomt voor de rechten van de dieren in Spanje, het milieu, natuurbehoud en vele andere zaken. PACMA heeft in het Spaanse parlement geen vertegenwoordiging omdat de partij bij de laatste verkiezingen in 2016 niet genoeg stemmen wist binnen te halen.

Bij de verkiezingen op 26 juni 2016 wist PACMA 284.848 stemmen te krijgen wat niet genoeg was voor een vertegenwoordiging in het Spaanse parlement. Voor de senaat wist de Spaanse Partij voor de Dieren bijna 1,2 miljoen stemmen binnen te halen en heeft de partij wel vertegenwoordiging. Ook bij de Europese verkiezingen in 2015 wist PACMA 177.499 stemmen te krijgen maar dat was niet genoeg om iemand naar Brussel te sturen.

PACMA kan dus gezien worden als een kleine politieke partij op landelijk niveau maar op regionaal en lokaal niveau heeft PACMA op veel plaatsen zoals in Andalusië wel volksvertegenwoordigers.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De Spaanse partij voor de rechten van de dieren PACMA[/su_note]

Maar ondanks dat veel dierenbeschermers, dierenactivisten, veganisten en vele andere Spanjaarden graag op PACMA zouden willen stemmen, wordt dat door veel mensen op sociale media afgeraden.

Rechts

De reden daarvoor is de opkomst van de rechtse partijen zoals de in veel ogen extreemrechtse VOX en de PP die met Pablo Casado aan het hoofd steeds rechtser is geworden om de kiezers niet kwijt te raken aan VOX, aldus het artikel in El Confidencial.

Ook de centrum partij Ciudadanos wordt door veel Spanjaarden steeds meer gezien als een verlenging van de PP. De recente foto met de partijleiders van PP, C’s en VOX bij een manifestatie in Madrid en het feit dat deze drie partijen samen de regering vormen in Andalusië is daar volgens velen een bewijs van.

Nuttige stem

Om de opkomst van de rechtse partijen te stoppen is het volgens velen beter te kiezen voor grote politieke partijen zoals de PSOE en Unidos-Podemos in plaats van de kleine partijen zoals PACMA en Equo. Dat heeft alles te maken met ‘el voto util’ ofwel de nuttige stem.

Weliswaar kan men stemmen op PACMA en wellicht zal de dierenpartij een of twee zetels kunnen bemachtigen in het Spaanse parlement maar dat zal volgens velen nooit genoeg zijn om de rechtse partijen, of links partijen afhankelijk van de keuze van de stemmers, te stoppen.

Daarentegen is het stemmen op de grote partijen volgens velen – ondanks dat men liever op PACMA zou willen stemmen – vele malen nuttiger als het op een serieuze vertegenwoordiging aankomt in het parlement en senaat.

Links

De linkse partij PSOE had bij de laatste autonome verkiezingen in Andalusië veel meer stemmen binnen kunnen halen als tussen de 20% en 30% van de PSOE-stemmers daadwerkelijk was gaan stemmen. Het probleem bij de PSOE was dus de opkomst van de trouwe stemmers volgens dit bericht. Maar de opkomst van rechts kan ervoor zorgen dat de PSOE-stemmers bij de landelijke verkiezingen wél zullen gaan stemmen.

Voorlopig zeggen alle verkiezingspeilingen van verschillende instellingen en kranten dat de PSOE zowel de Spaanse parlementsverkiezingen alsook de Europese parlementsverkiezingen gaat winnen. Maar dit zijn slechts voorspellingen en er kan nog van alles gebeuren. Daarnaast kan de PSOE wel de verkiezingen winnen wat betreft stammen en zetels (zoals in Andalusië) maar als de andere partijen door middel van coalities meer zetels hebben dan zullen zij de regering vormen.

Dus ondanks dat veel Spanjaarden graag op kleinere partijen zoals PACMA zouden willen stemmen, raden veel mensen dat af vanwege de ‘nuttige stem’ die volgens veel Spanjaarden beter naar grote partijen kan gaan die werkelijk een verschil kunnen maken.

https://twitter.com/lagrxce/status/1096400700425322497

https://twitter.com/_raindancer/status/1096348494024069120

https://twitter.com/rafamartos_/status/1096391645459824640

Ga naar de inhoud