skip to Main Content
Waarom stemmen op de Partij voor de Dieren in Spanje geen goed idee is
Pacma.es

Waarom stemmen op de Partij voor de Dieren in Spanje geen goed idee is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er komen maanden aan van verkiezingen. Op 28 april zijn er algemene parlementsverkiezingen in Spanje en op 26 mei Europese parlementsverkiezingen, autonome regio verkiezingen en gemeenteverkiezingen. Alle politieke partijen zijn reeds begonnen met de campagne om stemmers te lokken maar veel van hen raden het stemmen op de Partij voor de Dieren (PACMA) en andere kleine partijen af. Waarom is dat zo?

PACMA is een politieke partij die hoofdzakelijk opkomt voor de rechten van de dieren in Spanje, het milieu, natuurbehoud en vele andere zaken. PACMA heeft in het Spaanse parlement geen vertegenwoordiging omdat de partij bij de laatste verkiezingen in 2016 niet genoeg stemmen wist binnen te halen.

Bij de verkiezingen op 26 juni 2016 wist PACMA 284.848 stemmen te krijgen wat niet genoeg was voor een vertegenwoordiging in het Spaanse parlement. Voor de senaat wist de Spaanse Partij voor de Dieren bijna 1,2 miljoen stemmen binnen te halen en heeft de partij wel vertegenwoordiging. Ook bij de Europese verkiezingen in 2015 wist PACMA 177.499 stemmen te krijgen maar dat was niet genoeg om iemand naar Brussel te sturen.

PACMA kan dus gezien worden als een kleine politieke partij op landelijk niveau maar op regionaal en lokaal niveau heeft PACMA op veel plaatsen zoals in Andalusië wel volksvertegenwoordigers.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De Spaanse partij voor de rechten van de dieren PACMA[/su_note]

Maar ondanks dat veel dierenbeschermers, dierenactivisten, veganisten en vele andere Spanjaarden graag op PACMA zouden willen stemmen, wordt dat door veel mensen op sociale media afgeraden.

Rechts

De reden daarvoor is de opkomst van de rechtse partijen zoals de in veel ogen extreemrechtse VOX en de PP die met Pablo Casado aan het hoofd steeds rechtser is geworden om de kiezers niet kwijt te raken aan VOX, aldus het artikel in El Confidencial.

Ook de centrum partij Ciudadanos wordt door veel Spanjaarden steeds meer gezien als een verlenging van de PP. De recente foto met de partijleiders van PP, C’s en VOX bij een manifestatie in Madrid en het feit dat deze drie partijen samen de regering vormen in Andalusië is daar volgens velen een bewijs van.

Nuttige stem

Om de opkomst van de rechtse partijen te stoppen is het volgens velen beter te kiezen voor grote politieke partijen zoals de PSOE en Unidos-Podemos in plaats van de kleine partijen zoals PACMA en Equo. Dat heeft alles te maken met ‘el voto util’ ofwel de nuttige stem.

Weliswaar kan men stemmen op PACMA en wellicht zal de dierenpartij een of twee zetels kunnen bemachtigen in het Spaanse parlement maar dat zal volgens velen nooit genoeg zijn om de rechtse partijen, of links partijen afhankelijk van de keuze van de stemmers, te stoppen.

Daarentegen is het stemmen op de grote partijen volgens velen – ondanks dat men liever op PACMA zou willen stemmen – vele malen nuttiger als het op een serieuze vertegenwoordiging aankomt in het parlement en senaat.

Links

De linkse partij PSOE had bij de laatste autonome verkiezingen in Andalusië veel meer stemmen binnen kunnen halen als tussen de 20% en 30% van de PSOE-stemmers daadwerkelijk was gaan stemmen. Het probleem bij de PSOE was dus de opkomst van de trouwe stemmers volgens dit bericht. Maar de opkomst van rechts kan ervoor zorgen dat de PSOE-stemmers bij de landelijke verkiezingen wél zullen gaan stemmen.

Voorlopig zeggen alle verkiezingspeilingen van verschillende instellingen en kranten dat de PSOE zowel de Spaanse parlementsverkiezingen alsook de Europese parlementsverkiezingen gaat winnen. Maar dit zijn slechts voorspellingen en er kan nog van alles gebeuren. Daarnaast kan de PSOE wel de verkiezingen winnen wat betreft stammen en zetels (zoals in Andalusië) maar als de andere partijen door middel van coalities meer zetels hebben dan zullen zij de regering vormen.

Dus ondanks dat veel Spanjaarden graag op kleinere partijen zoals PACMA zouden willen stemmen, raden veel mensen dat af vanwege de ‘nuttige stem’ die volgens veel Spanjaarden beter naar grote partijen kan gaan die werkelijk een verschil kunnen maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Het is als in het verkeer rechts heeft in heel Europa voorrang, uitzondering daargelaten, maar die uitzondering gaat zelfstandig verder!, Rechtse groei is altijd een gevolg van onrust onder de “normale” mens!!
  Het mooie van geschiedenis is dat hij zich altijd zal herhalen! Opbouwen is ook werkgelegenheid en geeft weer nieuwe kansen. Het ikke tijdperk heeft nog een aantal jaren de macht daarna zijn “wij” weer aan de beurt!!
  Geniet van de zon!!

 2. Ik ben het 100% met Miel. Niet stemmen op de kleine partijen omdat die te klein zijn is natuurlijk het paard achter de wagen spannen.

  Maar wat ik hier wel mis in de discussie is het feit dat de meeste lezers van deze rubriek helemaal niet mogen stemmen voor de nationale verkiezingen als buitenlanders zijnde. Maar dat het dáár nu juist speelt. Op lokaal niveau zijn er meestal andere kleinere partijen die het plaatselijke belang dienen en daar moet nu juist op gestemd worden om de macht van de landelijke partijen met hun vriendjes politiek te breken.
  Dus het zou beter zijn op te roepen om met de locale verkiezingen nu juist op lokale of de kleinere partijen te stemmen!

  Als je graag de landelijk opererende PACMA wilt steunen als buitenlander kan je lid worden voor een paar tientjes per jaar waarmee ze waarschijnlijk meer mee kunnen dan de niet genoten stem van de buitenlander.
  Dus ik ben lid van PACMA maar stem op de lokale partij hier in de gemeenteraad die mij het meest capabel vindt om wat tegenwicht te bieden aan de traditionele kliek van hetzij de PP danwel de PSOE.

  En verder stem ik in Nl. voor de Nederlandse nationale verkiezingen dan op de partij van de dieren…. Zo komt mijn steun dus terecht dáár waar ik denk dat ie het meest op zijn plaats is….

 3. We willen toch zeker geen PP, VOX, en Cs als regering want dan zijn de rapen pas echt gaar. Het is echt slimmer om op de PSOE en Podemos te stemmen willen we nog wat moois kunnen maken van Spanje.

 4. Het typische zielige Spaanse moddergooien. Bij gebrek aan eigen beleid en idealen komen partijen met het afkraken van anderen als “argument” om op hen te stemmen.

  PSOE is corrupt en heeft zijn kans verspeeld, Sanchez aan het hoofd was de doodsteek, ze hebben haast niks voor elkaar gekregen, steunen extreem feminisme en maken ouders het leven zuur als ze niet via de natuurlijke weg een kind kunnen krijgen, want de feministische vrouw is baas van eigen buik, én van de buik van andere vrouwen, die daardoor niets over hun buik te vertellen hebben.

  Podemos is al lang blij als hun leiders centjes verdienen en ze steunen extremisten als Maduro, in ruil voor geld. Alles mag in ruil voor geld (net als bij PSOE). Ondertussen geniet Iglesias als antikapitalist van het pesten van de agenten die zijn huis bewaken, ze mogen van hem geen plasbak plaatsen in het krot waaruit ze de bewaking moeten doen, ze houden hun plas maar in. Zo’n sadist moet je echt ver van de macht houden.

  Dus blijft er links niks anders over als je links wil stemmen dan PACMA, en gelukkig hebben mensen die op PACMA gaan stemmen voldoende verstand om zich niet door zulke smaadcampagnes te laten leiden. Als smaad het enige is wat PSOE en Podemos kan aanbieden dan weet je toch genoeg.

  Fijn eigenlijk om te horen dat dit kwartje dus bij veel mensen die links stemmen aan het vallen is, en zelfs bij PSOE en Podemos als ze zulke smaadcampagnes beginnen. Uiteraard stem ik op PACMA, dat is straks geen kleine partij meer.

  Als PSOE en Podemos willen dat men op hen stemt zullen ze met een eigen beleid moeten komen die het stemmen waard is en zullen ze die beloftes moeten nakomen, dat zijn twee zaken die ze totaal niet doen en daar kan geen smaadcampagne tegen op. Dus laat PACMA maar komen.

  1. Je schrijft in je verhaal niets negatiefs over de PP en daar is toch echt wel wat over te schrijven, denk aan corruptie, fraude, steeds meer rechts, samengaan met VOX en moddergooien naar met name de PSOE en woorden gebruiken die niet waardig zijn voor politici. Gemakshalve kunnen we er dus vanuit gaan dat zou u mogen stemmen in Spanje, u dus op de PP zou stemmen (of VOX?). Ik zou zeggen geef PACMA een kans, is weer eens iets nieuws en elke stem telt.

   1. Sorry redactie, maar je probeert alleen mijn verhaal te ontkrachten door me als ‘rechts’ weg te zetten. Ik schijf ook duidelijk dat ik op PACMA ga stemmen en dat is ook niet de eerste keer dat ik dit schrijf.

    Als ik links ben hoef ik geen woorden vuil te maken aan de corrupte PP, de racistische VOX, of de jokerpartij Ciudadanos (joker omdat ze in alle combinaties inzetbaar zijn, zolang ze maar kunnen regeren gaan ze net zo graag met PSOE als met VOX in zee zoals ze hebben laten zien). Bovendien is de corruptie van PP, het wanbeleid wat ze hebben gevoerd en het racisme van VOX algemeen bekend. Dat staat wat mij betreft niet ter discussie.

    Maar dat PP een wanbeleid voerde wil niet zeggen dat ik moet zwijgen over het wanbeleid van de PSOE. Partijen zijn geen religies! Je mag best op een ander stemmen wanneer je partij grote steken laat vallen. Ik ben niet partijvast, wel hou ik vast aan mijn centrumlinkse principes, en zoek ik uit het aanbod naar de partij die daar het beste bij past.

    En let wel, VOX is pas groot geworden nadat PSOE en Podemos is gaan regeren. Dus in hoeverre een stem op PSOE dan VOX ondermijnt is helemaal niet zo duidelijk als hier wordt geschetst. Misschien is VOX daar wel blij mee, en vergeet niet de sprong naar (extreem) rechts van PSOE toen VOX zo hoog scoorde, opeens waren emigranten voor PSOE niet zo welkom meer. Als Sanchez aan de macht gaat blijven door met VOX in zee te gaan zal hij dat niet laten. Een combinatie PSOE/Ciudadanos/VOX is helemaal niet ondenkbaar, let maar op. Maar antistierenvechten/jacht PACMA zal nooit in zee gaan met pro-stierenvechten/jacht VOX.

    Bovendien heb ik geen zin in vier jaar knipoogjes (en geldzakken) tussen PSOE/Podemos en Catalaanse separatisten (en ja, PP doet dat ook).

    Sorry, maar er zijn redenen genoeg om de linkse stem naar PACMA te laten gaan. En PSOE en Podemos worden daar uiteraard nerveus van, maar ze hebben hun kans gehad, en verspeeld.

    1. Overigens zou PSOE/Ciudadanos/PACMA een interessante combinatie kunnen zijn. PSOE en Ciudadanos zouden elkaar in evenwicht kunnen houden, zonder het pro-separatistische Podemos. Maar dan moet PACMA dus groter dan VOX worden.

 5. Ik heb ook het artikel gelezen en met stijgende verbazing de argumenten van de schrijver tot mij genomen.

  Als je altijd zo zou redeneren dan hebben nieuwe partijen dus nooit een kans, ga je dus zeggen dat alleen de bestaande grote partijen steun moeten krijgen omdat je vooral een bepaalde hoek niet te groot wil laten worden?
  Kennelijk geschreven door iemand met een Linkse of PSOE inslag? Anders kan ik het niet verklaren. Als ik de peilingen lees, dan doet de PP het toch al niet al te best, en de PSOE wel, dus waar maakt men zich druk om? de opkomst van VOX.
  Extreme partijen komen alleen op in tijden van ontevredenheid, neem deze ontevredenheid weg en de voedingsbodem voor extreem is weg. Laten mensen daar vooral eens naar kijken en iets aan doen, in plaats van de kiezer op het verkeerde been te willen zetten.

  Willen ze dan graag hetzelfde als in de USA, 2 partijen die de dienst uitmaken en om de beurt het lang regeren? Spanje is een jonge democratie, maar wat men hier schrijft is het hele democratische proces om zeep te helpen.

  Laat de kiezer lekker zelf beslissen waar die op stemt, en als dat inhoudt dat er coalities komen die bepaalde auteurs kennelijk niet graag zien, dan is dat jammer voor deze auteur. Maar hij of zij slaat met dit artikel volledig de democratische plank mis.

  1. Dat is dus ook precies waarom we dit artikel uit El Confidencial vertaald hebben. Omdat het ons ook erg vreemd lijkt. Maar het gaat om Spanjaarden die dit melden op Twitter etc. dus het is een gedachte die bij veel mensen speelt. Wij zijn het ook niet eens met de gedachtegang en wilden dus zorgen voor een discussie … iets dat gelukt is 😉 Ook kleine partijen hebben macht, kijk maar naar de PNV uit Baskenland die de doorslag gaf bij de staatsbegroting van de PP (Rajoy) en de CC van de Canarische Eilanden die ook van invloed is geweest op sommige momenten. Wat juist zou moeten gebeuren is dat veel mensen stemmen op PACMA omdat ze genoeg hebben van de leugens, corruptie en het moddergooien bij de grote partijen.

 6. Een slecht advies. Als iedereen zo reageert blijven er slechts twee of drie partijen over. ls men uiteindelijk verandering wil zal men toch op de voorkeurspartij moeten stemmen. Verandering komt langzaam. Het kan ook snel, maar daar is al teveel ervaring mee. Een mooi voorbeeld waren de Nederlandse parlementsverkiezingen in 2012. Toen werd er ook strategisch gekozen, niet zozeer voor de een maar tegen de ander, met als gevolg dat de twee elkaar bestrijdende partijen de regering vormden.

  1. Ben het helemaal eens met deze reactie maar … coalities werken (op dit moment) nog niet goed in Spanje omdat de politieke leiders en politici geen breder zichtveld hebben dan hun eigen partij en de eigen gedachtegang. Laten we eerlijk zijn, Sánchez heeft het geprobeerd met de partijen waaronder de Catalaanse maar gebleken is dat dit niet werkt omdat iedereen voor zijn eigen hachje gaat en geen algemeen beeld heeft. In Andalusië werken PP, Ciudadanos en VOX nu samen maar dat gaat ongetwijfeld fout omdat VOX zijn stem wil drukken op het beleid en de andere partijen niet willen toegeven. In Nederland is men niet anders gewend dan met coalities te werken en waar een regering bestaat uit meerdere partijen (inclusief de ministers. Wat zou het mooi zijn als dat in Spanje ook zou kunnen.

 7. Ik ben zeker geen PACMA-fan kom maar wat hier geschreven wordt is m.i. een aanslag op de democratie. Als men die lijn doortrekt dan komt men tot de vroegere situatie waarbij twee partijen om beurt, afhankelijk van de uitgelekte misstappen van de vorige regering, de absolute meerderheid halen in het parlement en de senaat. Hierdoor verdwijnt iedere democratische controle en worden deze instellingen totaal zinloos. Waartoe dit kan leiden hebben PP én PSOE in voorbije decennia overduidelijk aangetoond. De lopende rechtszaken inzake corruptie zijn waarschijnlijk enkel het topje van de ijsberg. Hoe meer partijen in het parlement, hoe beter de vertegenwoordiging van de diverse bevolkingsgroepen, hoe meer ideeën en standpunten en dus ook hoe moeilijker maar beter het bestuur. Hopelijk is de situatie van de almachtige alleenheersende partijen definitief achter de rug.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken