Waarom stemmen op de Partij voor de Dieren in Spanje geen goed idee is

Waarom stemmen op de Partij voor de Dieren in Spanje geen goed idee is
Beeld: Pacma.es

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er komen maanden aan van verkiezingen. Op 28 april zijn er algemene parlementsverkiezingen in Spanje en op 26 mei Europese parlementsverkiezingen, autonome regio verkiezingen en gemeenteverkiezingen. Alle politieke partijen zijn reeds begonnen met de campagne om stemmers te lokken maar veel van hen raden het stemmen op de Partij voor de Dieren (PACMA) en andere kleine partijen af. Waarom is dat zo?

PACMA is een politieke partij die hoofdzakelijk opkomt voor de rechten van de dieren in Spanje, het milieu, natuurbehoud en vele andere zaken. PACMA heeft in het Spaanse parlement geen vertegenwoordiging omdat de partij bij de laatste verkiezingen in 2016 niet genoeg stemmen wist binnen te halen.

Bij de verkiezingen op 26 juni 2016 wist PACMA 284.848 stemmen te krijgen wat niet genoeg was voor een vertegenwoordiging in het Spaanse parlement. Voor de senaat wist de Spaanse Partij voor de Dieren bijna 1,2 miljoen stemmen binnen te halen en heeft de partij wel vertegenwoordiging. Ook bij de Europese verkiezingen in 2015 wist PACMA 177.499 stemmen te krijgen maar dat was niet genoeg om iemand naar Brussel te sturen.

PACMA kan dus gezien worden als een kleine politieke partij op landelijk niveau maar op regionaal en lokaal niveau heeft PACMA op veel plaatsen zoals in Andalusië wel volksvertegenwoordigers.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De Spaanse partij voor de rechten van de dieren PACMA[/su_note]

Maar ondanks dat veel dierenbeschermers, dierenactivisten, veganisten en vele andere Spanjaarden graag op PACMA zouden willen stemmen, wordt dat door veel mensen op sociale media afgeraden.

Rechts

De reden daarvoor is de opkomst van de rechtse partijen zoals de in veel ogen extreemrechtse VOX en de PP die met Pablo Casado aan het hoofd steeds rechtser is geworden om de kiezers niet kwijt te raken aan VOX, aldus het artikel in El Confidencial.

Ook de centrum partij Ciudadanos wordt door veel Spanjaarden steeds meer gezien als een verlenging van de PP. De recente foto met de partijleiders van PP, C’s en VOX bij een manifestatie in Madrid en het feit dat deze drie partijen samen de regering vormen in Andalusië is daar volgens velen een bewijs van.

Nuttige stem

Om de opkomst van de rechtse partijen te stoppen is het volgens velen beter te kiezen voor grote politieke partijen zoals de PSOE en Unidos-Podemos in plaats van de kleine partijen zoals PACMA en Equo. Dat heeft alles te maken met ‘el voto util’ ofwel de nuttige stem.

Weliswaar kan men stemmen op PACMA en wellicht zal de dierenpartij een of twee zetels kunnen bemachtigen in het Spaanse parlement maar dat zal volgens velen nooit genoeg zijn om de rechtse partijen, of links partijen afhankelijk van de keuze van de stemmers, te stoppen.

Daarentegen is het stemmen op de grote partijen volgens velen – ondanks dat men liever op PACMA zou willen stemmen – vele malen nuttiger als het op een serieuze vertegenwoordiging aankomt in het parlement en senaat.

Links

De linkse partij PSOE had bij de laatste autonome verkiezingen in Andalusië veel meer stemmen binnen kunnen halen als tussen de 20% en 30% van de PSOE-stemmers daadwerkelijk was gaan stemmen. Het probleem bij de PSOE was dus de opkomst van de trouwe stemmers volgens dit bericht. Maar de opkomst van rechts kan ervoor zorgen dat de PSOE-stemmers bij de landelijke verkiezingen wél zullen gaan stemmen.

Voorlopig zeggen alle verkiezingspeilingen van verschillende instellingen en kranten dat de PSOE zowel de Spaanse parlementsverkiezingen alsook de Europese parlementsverkiezingen gaat winnen. Maar dit zijn slechts voorspellingen en er kan nog van alles gebeuren. Daarnaast kan de PSOE wel de verkiezingen winnen wat betreft stammen en zetels (zoals in Andalusië) maar als de andere partijen door middel van coalities meer zetels hebben dan zullen zij de regering vormen.

Dus ondanks dat veel Spanjaarden graag op kleinere partijen zoals PACMA zouden willen stemmen, raden veel mensen dat af vanwege de ‘nuttige stem’ die volgens veel Spanjaarden beter naar grote partijen kan gaan die werkelijk een verschil kunnen maken.

https://twitter.com/lagrxce/status/1096400700425322497

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

17
Reageer op dit artikel

11 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ernest

Het is als in het verkeer rechts heeft in heel Europa voorrang, uitzondering daargelaten, maar die uitzondering gaat zelfstandig verder!, Rechtse groei is altijd een gevolg van onrust onder de “normale” mens!!
Het mooie van geschiedenis is dat hij zich altijd zal herhalen! Opbouwen is ook werkgelegenheid en geeft weer nieuwe kansen. Het ikke tijdperk heeft nog een aantal jaren de macht daarna zijn “wij” weer aan de beurt!!
Geniet van de zon!!

Wizza

Als je rechts bent EN voor dierenwelzijn, is er geen keuze 🙁

Rudy R.

Ik ben het 100% met Miel. Niet stemmen op de kleine partijen omdat die te klein zijn is natuurlijk het paard achter de wagen spannen. Maar wat ik hier wel mis in de discussie is het feit dat de meeste lezers van deze rubriek helemaal niet mogen stemmen voor de nationale verkiezingen als buitenlanders zijnde. Maar dat het dáár nu juist speelt. Op lokaal niveau zijn er meestal andere kleinere partijen die het plaatselijke belang dienen en daar moet nu juist op gestemd worden om de macht van de landelijke partijen met hun vriendjes politiek te breken. Dus het zou… Lees verder »

martin

Ik vind dat je met je hart moet stemmen. Op de partij die je het meeste aantrekt.

Harrie

Angst is een slechte raadgever.

hugodenhoed@hotmail.com

Wat missen ze een Rutte in Spanje!

Fred

We willen toch zeker geen PP, VOX, en Cs als regering want dan zijn de rapen pas echt gaar. Het is echt slimmer om op de PSOE en Podemos te stemmen willen we nog wat moois kunnen maken van Spanje.

anton74

Het typische zielige Spaanse moddergooien. Bij gebrek aan eigen beleid en idealen komen partijen met het afkraken van anderen als “argument” om op hen te stemmen. PSOE is corrupt en heeft zijn kans verspeeld, Sanchez aan het hoofd was de doodsteek, ze hebben haast niks voor elkaar gekregen, steunen extreem feminisme en maken ouders het leven zuur als ze niet via de natuurlijke weg een kind kunnen krijgen, want de feministische vrouw is baas van eigen buik, én van de buik van andere vrouwen, die daardoor niets over hun buik te vertellen hebben. Podemos is al lang blij als hun… Lees verder »

Juan74

Ik heb ook het artikel gelezen en met stijgende verbazing de argumenten van de schrijver tot mij genomen. Als je altijd zo zou redeneren dan hebben nieuwe partijen dus nooit een kans, ga je dus zeggen dat alleen de bestaande grote partijen steun moeten krijgen omdat je vooral een bepaalde hoek niet te groot wil laten worden? Kennelijk geschreven door iemand met een Linkse of PSOE inslag? Anders kan ik het niet verklaren. Als ik de peilingen lees, dan doet de PP het toch al niet al te best, en de PSOE wel, dus waar maakt men zich druk om?… Lees verder »

Freek

Beste Juan, wat jij schrijft is mij uit het hart gegrepen. Ik sta volledig achter jou verhaal en uitleg.

F. van Oostveen

Een slecht advies. Als iedereen zo reageert blijven er slechts twee of drie partijen over. ls men uiteindelijk verandering wil zal men toch op de voorkeurspartij moeten stemmen. Verandering komt langzaam. Het kan ook snel, maar daar is al teveel ervaring mee. Een mooi voorbeeld waren de Nederlandse parlementsverkiezingen in 2012. Toen werd er ook strategisch gekozen, niet zozeer voor de een maar tegen de ander, met als gevolg dat de twee elkaar bestrijdende partijen de regering vormden.

Miel

Ik ben zeker geen PACMA-fan kom maar wat hier geschreven wordt is m.i. een aanslag op de democratie. Als men die lijn doortrekt dan komt men tot de vroegere situatie waarbij twee partijen om beurt, afhankelijk van de uitgelekte misstappen van de vorige regering, de absolute meerderheid halen in het parlement en de senaat. Hierdoor verdwijnt iedere democratische controle en worden deze instellingen totaal zinloos. Waartoe dit kan leiden hebben PP én PSOE in voorbije decennia overduidelijk aangetoond. De lopende rechtszaken inzake corruptie zijn waarschijnlijk enkel het topje van de ijsberg. Hoe meer partijen in het parlement, hoe beter de… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.