Madrid wil het grootste Europese reuzenrad dat Valencia niet wil

Madrid wil het grootste Europese reuzenrad dat Valencia niet wil
Beeld: London Eye / Pixabay

Madrid wil het grootste Europese reuzenrad dat Valencia niet wil

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerst probeerde de regio Madrid de Mobile World Congress van Barcelona af te snoepen (zonder succes) en wilde men het Hermitage museum binnenhalen (terwijl men nog onderhandelt) en nu wil de gemeente van de hoofdstad van Spanje een reuzenrad dat te vergelijken is met de London Eye in de Britse hoofdstad afpikken van Valencia.

Als men de nieuwsberichten zo leest dan wil Madrid alle grote projecten die nog in ontwikkeling zijn of om de een of andere gegronde reden worden afgewezen door andere steden binnenhalen. Dat gebeurde eerst met het Mobile World Congress dat de regiopremier van Madrid zonder succes van Barcelona wilde afpakken en later ook met het Hermitage museum dat voorlopig door Barcelona is afgewezen maar waar nog over onderhandeld wordt.

Nu is er een derde project dat door de gemeente Valencia is afgewezen en waar Madrid ogenschijnlijk interesse in heeft. Het gaat om een groot reuzenrad (noria) dat het grootste van Europa moet worden en lijkt op de toeristische attractie London Eye in de gelijknamige Britse stad.

Het gaat om een 140 meter hoog reuzenrad dat niet alleen het grootste van Spanje maar van heel Europa moet worden want het zou 5 meter hoger zijn dan de London Eye. Het reuzenrad kan 1.000 mensen per uur vervoeren die in 25 cabines plaats kunnen nemen om van het uitzicht te genieten. Het reuzenrad heeft een kostenplaatje van 125 miljoen euro maar volgens de krant zou het plaats bieden aan 500 werknemers

In Valencia probeert de initiatiefnemer Circular View al vier jaar dat het reuzenrad in La Marina in de nabijheid van de Ciudad de las Artes y las Ciencias komt te staan maar twee weken geleden heeft de gemeente Valencia aangegeven dat dit als onmogelijk wordt geacht. Onderhandelingen zijn echter nog bezig over een andere locatie.

Men heeft voor de bouw van deze ‘noria’ 7.000 m2 nodig waarvan 3.000 m2 voor het reuzenrad en 4.000 m2 voor andere activiteiten. In Madrid is daar volgens de krant maar een plaats voor, Madrid Río. De vice-burgemeester van Madrid Begoña Villacís van Ciudadanos heeft op Twitter geschreven dat Madrid wel het reuzenrad wil omdat Madrid de toevluchtsoord is van wat het populisme in andere steden verdrijft.

Dat zorgde weer voor een reactie uit Valencia waarbij men de vice-burgemeester van Madrid eraan herinnerde dat het Formule 1 stadscircuit, het bezoek van de Paus en de Ciudad de Luz filmstudio’s de bewoners geen ene euro zouden gaan kosten wat achteraf gezien totaal het tegenovergestelde is nu men in Valencia de rekening vanwege fraude en oplichting tijdens de PP jaren krijgt gepresenteerd.

Ga naar de inhoud