Wereld Soepdag en vijf typische wintersoepen in Spanje

Wereld Soepdag en vijf typische wintersoepen in Spanje
Beeld: via canva.com

Wereld Soepdag en vijf typische wintersoepen in Spanje

Hoe kouder het is, hoe meer soep de inwoners van Spanje eten. En dat is te merken aan de verkopen in de supermarkten en winkels. Tijdens de eerste maanden van dit jaar steeg de vraag naar soep aanzienlijk als gevolg van de kou op veel plaatsen in Spanje in januari en februari. Dat blijkt uit gegevens die op de Wereld Soepdag (4 maart) door Grupo Gallo zijn vrijgegeven. Maar wat zijn vijf typische Spaanse wintersoepen?

Dit jaar was het eten van soep een van de belangrijkste manieren om de lage temperaturen in sommige delen van het land te bestrijden. Deze trend werd weerspiegeld in de groei van 6% van de marktvraag naar bouillons (caldos), het belangrijkste ingrediënt van soep, gedurende de eerste twee maanden van het jaar. Dit percentage zal waarschijnlijk invloed hebben op de ontwikkeling van de consumptie van soep per persoon, die gedurende het afgelopen decennium stabiel is gebleven tussen 0,18 en 0,21 liter per persoon per jaar.

Vijf Spaanse wintersoepen

cocido madrileno1
Beeld: Canva

1. Cocido Madrileño

De Cocido Madrileño is een traditionele stoofpot uit de regio Madrid. Het is een stevige maaltijdsoep gemaakt van kikkererwten, verschillende soorten vlees (zoals varkensvlees, kip, rundvlees en spek), chorizo en groenten (zoals aardappelen, wortelen, kool en rapen). Het wordt op smaak gebracht met knoflook, laurierbladeren, paprikapoeder en saffraan. Cocido Madrileño wordt vaak in meerdere gangen geserveerd: eerst de bouillon met fideos (vermicelli) en daarna het vlees en de groenten. Het is een hartige en vullende stoofpot die vooral tijdens de koude wintermaanden wordt gegeten.

fabada asturiana2
Beeld: Canva

2. Fabada Asturiana

De Fabada Asturiana is een traditionele bonensoep uit de regio Asturië. Het is een stevige, rustieke soep gemaakt van witte bonen, chorizo, bloedworst en varkensvlees (zoals spek of varkenspootjes). De bonen worden langzaam gekookt met deze ingrediënten en op smaak gebracht met paprikapoeder en saffraan. Het wordt vaak geserveerd met brood en Asturische cider. Fabada Asturiana is een hartige en vullende soep die perfect is voor koude winterdagen. Het is een van de meest iconische gerechten uit Asturië en wordt ook wel beschouwd als de nationale schotel van Spanje.

caldo gallego
Beeld: Canva

3. Caldo Gallego

De Caldo Gallego is een traditionele soep uit de regio Galicië. Het is een eenvoudige, rustieke soep die bestaat uit aardappelen, kool, bonen, chorizo en soms varkensvlees of spek. Het wordt op smaak gebracht met knoflook, paprikapoeder en olijfolie. Caldo Gallego is een hartige, vullende soep die perfect is voor koude winterdagen. Het wordt vaak geserveerd met brood en rode wijn.

Sopa Porrusalda
Beeld: Valdavia / wikimedia

4. Sopa Porrusalda

De Sopa Porrusalda is een traditionele preisoep uit de regio Baskenland. Het is een eenvoudige, gezonde soep gemaakt van prei, aardappelen, knoflook, olijfolie en zout. De prei en aardappelen worden langzaam gekookt tot ze zacht zijn en vervolgens gepureerd tot een gladde, romige soep. Het wordt vaak geserveerd met een scheutje olijfolie en een paar knoflookcroutons. Sopa Porrusalda is een lichte, voedzame soep die perfect is voor de koudere maanden. Het is een van de populairste soepen in Baskenland en staat bekend om zijn eenvoudige, maar smakelijke smaak.

Sopa Castellana
Beeld: 123rf

5. Sopa Castellana

De Sopa Castellana is een traditionele knoflooksoep uit de regio Castilla y León. Het is een eenvoudige, rustieke soep gemaakt van brood, knoflook, paprikapoeder, olijfolie en kippenbouillon. Het brood wordt in blokjes gesneden en in de bouillon en knoflook gebakken, waardoor het zacht en smaakvol wordt. Het wordt op smaak gebracht met paprikapoeder en olijfolie. Sopa Castellana wordt vaak geserveerd met een gepocheerd ei en ham of chorizo. Het is een hartige en vullende soep die perfect is voor koude winterdagen. Het staat bekend om zijn eenvoudige, maar heerlijke smaak en wordt beschouwd als een van de meest iconische gerechten uit Castilla y León.

Ga naar de inhoud