Kort nieuws uit Spanje (25)

Kort nieuws uit Spanje (25)
Beeld: 123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Naam voormalige premier Spanje genoemd in politiek schandaal

MADRID – Een voormalige politiechef die verwikkeld is in een schandaal rondom de Partido Popular (PP) en de Podemos partij waarbij er geluidsopnames zijn van PP-leden die belastend materiaal rondom Podemos verzinnen, heeft op een geluidsopname gezegd dat de voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy op de hoogte was van een speciale deal.

Dit geluidsfragment waarop te horen is dat een voormalige politiechef de voormalige Venezolaanse minister Isea en familie bescherming aanbiedt in ruil voor belastend materiaal rondom de 7 miljoen die Hugo Chavez indirect aan Podemos gegeven zou hebben, is gedeeld op Moncloa.com. De politiechef zegt op de opnames uit 2016 dat hij handelt in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken (Fernando Diaz) en de premier van Spanje (Mariano Rajoy). Het is de eerste keer dat Rajoy direct genoemd wordt in dit politiek spionage en laster schandaal.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Mini Watergate-schandaal met Podemos en PP in Spanje[/su_note]

Obama in Spanje vanwege Toerisme Congres in Sevilla

SEVILLA – De voormalige Amerikaanse president Barack Obama was in Sevilla om deel te nemen als gastspreker tijdens een conferentie over het toerisme, het WTTC Sevilla 2019. Daarbij had Obama ook een ontmoeting met de huidige premier van Spanje Pedro Sánchez die er niet lang over deed om een foto te delen op de officiële Twitteraccount van La Moncloa.

Familie van overleden Rita Barberá (PP) onderzocht vanwege corruptie

VALENCIA – In Valencia is een groot politie onderzoek gaande van de Guardia Civil naar de familie van de voormalige en drie jaar geleden overleden burgemeester van Valencia Rita Barberá. Het gaat om corruptie en fraude waarbij in de krant gesproken wordt van illegale commissies bij tientallen contracten in de gemeente van de stad waarbij er waarschijnlijk miljoenen euro’s buit is gemaakt. Rita Barberá was maar liefst 24 jaar lang de burgemeester van Valencia en haar naam is tijdens en na haar leven veel genoemd in corruptieschandalen.

Bisdom van Alcalá geeft anti-homo therapieën om ‘zieke’ kinderen te genezen

MADRID – Het bisdom van Alcalá de Henares nabij Madrid vierde gedurende jaren pseudo-therapieën om homoseksualiteit bij jongeren en zelfs minderjarigen te ‘genezen’. De krant El Diario is achter dit nieuwe schandaal gekomen waarbij er veel getuigen zijn die deze therapieën hebben meegemaakt en hun verhalen nu durven te vertellen. De meeste kinderen werden door hun ouders naar de kerk gestuurd omdat ze een afwijkend (lees: homofiel) gedrag vertoonden. Volgens het bisdom is dat gedrag een probleem voor de ouders en het kind in kwestie en moest dat genezen worden. De sessies van het bisdom hebben er echter voor gezorgd dat veel minderjarigen (die beschermd zijn door de wet en daar staat de Kerk niet boven) en kinderen psychologisch letsel hebben opgelopen.

Ondertussen hebben diverse kranten ook de link gelegd tussen de bisschop van Alcalá de Henares Juan Antonio Reig Pla, de huidige politieke partij VOX leider Santiago Abascal en de vereniging HazteOir die bekend is vanwege o.a. de anti-homo bussen en tegen de abortus strijdt.

Buitenlandse fietsers door bestelbus omver gereden in Murcia

MURCIA – In de gemeente Fuente Álamo zijn op woensdag vier fietsers omver gereden door een automobilist in een bestelbus. Dat gebeurde rond 12.25 uur woensdagmorgen toen 112 een melding binnenkreeg van een van de fietsers die de nooddienst gebeld had na het ongeval. Het gaat volgens de krant om vier fietsers tussen de 50 en 70 jaar oud waarvan een vrouw en drie mannen die Engels spraken. De nationaliteit staat echter niet vermeld in het artikel. De aangereden fietsers raakten gewond en werden door een ambulance naar het ziekenhuis in Cartagena gebracht.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ted

Ik haat homos

karin

zo Ted , en waarom dat?

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Waarschijnlijk ben je er zelf één en wil je er nog niet voor uit komen. En zo niet……dan ook met jou achter de tralies en dan graag voor je hele leven.

Rob

Wellicht moeten we deze bisschop ook maar eens een levenslange therapie aanbieden….. achter de tralies. Zodat de wereld voorgoed van dit soort mafkezen verlost is.

hugo

ja ja de kerk hunkert terug naar de macht die ze vroeger had.Mensen onderdrukken is haar ingebakken.
trouwens moesten de adel en de clerus opnieuw de macht verwerven , zijn we binnen de kortste tijd terug in de middeleeuwen

anton74

Schrijffout lijkt me. Wordt tijd dat de bisschop (en de kerk in het algemeen) uit de kast komt en de eigen hypocriete homofobie geneest…

Cita Pel

Therapie om geen homosexuele gevoelens meer te hebben of therapie tegen homofoob gedrag, hetgeen zou betekenen afleren om bang te zijn voor homoseksuelen. Beetje verwarrend item over Alcalá.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.